Springen naar inhoud

Politiewerk in mijn Thriller


 • Log in om te kunnen reageren

#1

demhne

  demhne


 • 0 - 25 berichten
 • 15 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2007 - 16:16

Hallo, ik ben nieuw hier en zit met een (althans; zo lijkt :) ) ingewikkeld vraagstuk:

Ik ben op dit bezig met het schrijven van een ingewikkelde thriller. Ik zal kort zeggen waar het over gaat; een onbekende seriemoordenaar (met de medianaam Grey) slaat weer toe en het lijkt alsof hij geen vast patroon heeft. Drie specialisten moeten hem proberen te stoppen en dat is nu precies waar ik een beetje strand…

Ik als schrijver weet wel wie zijn volgende slachtoffer word, maar ik weet niet hoe ik dat de politie ook kan laten weten, een paar feitjes:

- het een na laatste slachtoffer was een Russische vrouw, gevonden in China
- Bij deze Russische vrouw is een klavertje vier gevonden
- Het laatste slachtoffer was een Chinese vrouw die tijdelijk woonde in Ierland.
- Zij heeft een Amerikaanse munt in haar keel/mond.

Iedereen hier op dit forum is slim genoeg om de link te ontdekken; waar het slachtoffer gevonden word is de nationaliteit van de volgende. En het gevonden voorwerp is het land waar deze gevonden gaat worden. Tot nu toe simpel; maar ik vraag me af of er een manier is om de politie er te laten achter komen wie precies het volgende slachtoffer zal zijn (zonder de simpele uitweg van “Dan laat ik de dader wel bellen of nog meer hints geven”)

Ik heb al gedacht aan de systemen die de politie gebruikt om in ieder geval grote van potentiële slachtoffers te verminderen (Alle Ieren wonend in Amerika - verminderen met diegene die niet vermist worden = een grote groep vermiste Ieren wonend in Amerika) maar na dit zie ik geen manier om de groep drastisch te verlagen tot dat er 1 slachtoffer overblijft (een jongen)

Ik hoop dat een van jullie hierop misschien wel een manier weet!?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16763 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 09 februari 2007 - 16:48

Erg lastig om een plot te bedenken zonder dat de rest van het manuscript bekend is. Op basis van wat je nu verteld weten we eigenlijk nog niets. Het motief is niet bekend, hoe weten we dan hoe de politie erachter kan komen? Verder vind ik het eigenlijk nogal een sterk verhaal, no offence intended. Maar het is ten eerste nogal een fictie-ding dat de moordenaar aanwijzingen achterlaat, ten tweede moeten er wel heel veel slachtoffers gemaakt worden willen Russische, Chinese, Ierse en Amerikaanse politie samen een verband gaan zien, ten derde wordt een dader eigenlijk pas gevonden als er een fout gemaakt wordt.

Kortom: Plaats je complete manuscript tot nu toe. Wil je dat niet, dan kunnen we je denk ik ook niet helpen.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#3

demhne

  demhne


 • 0 - 25 berichten
 • 15 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2007 - 17:20

Nu ik je antwoord heb gelezen heb ik me ineens gerealiseerd dat ik nog helemaal geen motief heb bedacht waarom de dader dit doet (ontzettend stom!!!) En ja hij heeft veel moorden gepleegd, heel veel waardoor veel misdaad instanties moeten en zullen samenwerken om hem/(of haar dat weten ze niet) proberen te stoppen.

Het gebeurt niet alleen in boeken en op TV dat moordenaars hints achterlaten als voorwerpen (sommige willen nu eenmaal herkenning).

Ik vraag echter jullie niet om een plot te bedenken, die heb ik in grote lijnen al geschreven en daar heeft mijn vraag ook niet veel mee te maken. ik zou willen weten hoe politie (zoals je wel eens op CSI ziet) mensen uitsluit en erachter kan komen wie dan wel het slachtoffer is (die hen zal brengen naar de dader)

Ik ben al erg geholpen met je commetaar, nu weet ik wat ik eerst was vergeten en je derde puntje zal ik zeker onthouden :)

#4

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16763 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 09 februari 2007 - 22:09

Tja, ik denk dat je bedoelingen goed zijn, en dat je echt wel van plan bent een mooi boek te schrijven. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Ik ben er zelf ook ooit eens mee begonnen, kwam een heel eind, maar om alles realistisch te houden is toch erg moeilijk. Ook de manier van schrijven is bepalend voor hoe je boek ontvangen wordt door potentiele lezers. Als je bijvoorbeeld zoals jij zegt nog niet hebt nagedacht over een motief, dan zijn het dus eigenlijk losse dingen.

Belangrijk is dat je je inleeft in de personages van je boek. Van de belangrijkste hoofdpersonen tot aan de toevallige voorbijganger die vreemd gedrag zou kunnen opmerken waarom je dader toch besluit zich weer anders te gedragen. En dus moet je ook de motieven van je dader kennen, de motieven van de verschillende landen om te gaan samenwerken en wat de achtergronden van en connecties tussen de slachtoffers zijn. Van elk personage zul je, voordat je begint met schrijven, een karakterschets moeten maken, en van daaruit hun persoon in het verhaal brengen. Je zal daarbij best kans hebben dat je sommige elementen van de personen uiteindelijk niet in het verhaal naar voren laat komen, maar dit maakt wel dat je de personen overtuigender laat overkomen.

Mijn poging heeft me geleerd dat een goed verhaal niet op de avonduurtjes is te schrijven. Het kost veel tijd om personen uit te werken, achtergronden te onderzoeken (hoe gaat de politie tegenwoordig te werk in de verschillende landen bijvoorbeeld), etc. Zeker als je zelf niet thuis bent in de wereld waar je over schrijft, er geen ervaring of connecties mee hebt dan is het echt een flinke uitdaging.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#5

demhne

  demhne


 • 0 - 25 berichten
 • 15 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2007 - 22:20

Ja dat vind ik ook, personages van de hoofdrol tot aan bijvoorbeeld de man aan de overkant van de straat moet goed uitgewerkt en beschreven worden.
Ik heb me in dit stadium daarom vooral bezig gehouden met de mensen in mijn boek dat ik dus het "motief" nog niet hebt bedacht (schandalig!)

Ik heb de meeste karakters al helemaal uitgeschreven, zo precies dat ik zelfs dingen over hen heb opgeschreven (karakter trekjes, toekomst dromen ect.) die ik naar waarschijnlijkheid niet eens ga neerzetten in mijn boek. Alleen maar om een zo goed mogelijk beeld van hen te krijgen.

Ja en het vergt veel tijd om dingen uit te zoeken waar ik geen verstand van heb gelukkig is er internet en zijn er forums als deze waar ik informatie kan vinden. Dat maakt me alijd heel blij :)

#6

Math-E-Mad-X

  Math-E-Mad-X


 • >1k berichten
 • 2544 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2007 - 10:50

Het gebeurt niet alleen in boeken en op TV dat moordenaars hints achterlaten als voorwerpen (sommige willen nu eenmaal herkenning).

Is dat echt zo? Hoe kom je daar bij?
while(true){ Thread.sleep(60*1000/180); bang_bassdrum(); }

#7

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 11 februari 2007 - 14:06

Als je nog werk hebt aan de motieven kan ik je het volgende boek aanraden: 'Moordenaars en hun motieven' van Jef Vermassen (ISBN: 9059900227).

Wat betreft het politiewerk: De kans is klein dat dit soort moorden echt wordt geplaatst in een keten. Als de overbrugde afstanden zo groot zijn, is de kans groot dat de moorden gewoon in het archief van de lokale politie verdwijnen. Internationale agentschappen zullen hier niet echt snel op de boot springen.

CSI e.d. zijn wel hip, maar DNA-tests e.a. technieken worden eigenlijk niet zo enorm veel gebruikt, ook al omdat ze niet altijd tot correcte resultaten leiden.

Psychologische profiling (zoals in bv. 'The Silence of the Lambs') veronderstelt op zijn minst dat de moorden gelinkt worden...

#8

demhne

  demhne


 • 0 - 25 berichten
 • 15 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2007 - 15:49


Het gebeurt niet alleen in boeken en op TV dat moordenaars hints achterlaten als voorwerpen (sommige willen nu eenmaal herkenning).

Is dat echt zo? Hoe kom je daar bij?


niet altijd zo expres als dat gebeurt in boeken en films, maar ik heb politieverslagen gelezen waar gesproken word van "hints", een handtekening van de moordenaar.

Ik ga na jullie advies het verhaal nog even wegleggen en later, als ik meer informatie heb het wel weer op pakken. Even laten rusten :)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures