Springen naar inhoud

[scheikunde] sulfietgehalte wijn


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Ilse90

  Ilse90


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 februari 2007 - 15:57

Met scheikunde hebben we een opdracht over het sulfietgehalte in wijn. We moeten kijken of dat voldoet aan de ADI-waarde.
We moeten de volgende proef uitvoeren:

Pipetteer 25,00mL witte wijn in een erlenmeyer. Voeg dan mbv een maatcylinder 50 mL o,6 M natronloog toe. De reactie waarbij het sulfiet vrijgemaakt wordt duurt ongeveer 20 minuten.
Vul ondertussen de buret met 0,1 M natriumthiosulfaat-oplossing en zorg dat je 10 mL -pipet is voorgespoeld met de I2 - oplossing.
Voeg na 20 minuten mbv een maatcylinder 15 mL 1 M zwavelzuuroplossing toe. Pipetteer dan nauwkeurig 10,00 mL 0,03 M I2 - oplossing en voeg deze toe aan de oplossing in de erlenmeyer. Lees de stand van de buret af en titreer de overmaat I2 terug met de thio-oplossing. Voeg op tijd 10 druppels van de indicator zetmeel toe. De wijn zelf is ook geel, dus wacht niet te lang met toevoegen!!! Het eindpunt van de titratie is bereikt als de diep blauwe oplossing plotseling lichtgeel kleurt. Lees de eindstand van de buret af.

We hebben deze proef nog niet uitgevoerd, maar moeten er vantevoren al wat vragen over beantwoorden. Veel antwoorden hebben we al gevonden maar de volgende vragen weten we niet. Is er iemand die mij hierbij kan helpen?

8. Wat is de reden van de toevoeging van natronloog?
9. Wat is de reden van de toevoeging van de zwavelzuuroplossing?
12. Geef de vergelijking voor de reactie die verloopt tijdens de titratie.
14. Leg uit hoe de berekening van de titratie gemaakt moet worden en leg vervolgens uit waarom deze titratie een terugtitratie wordt genoemd.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

leen

  leen


 • >250 berichten
 • 288 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 februari 2007 - 18:20

misschien kan dit je op weg helpen
http://verslag.homes..._wijn_-_001.pdf

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures