Springen naar inhoud

manen van Jupiter


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 47438 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 22 februari 2007 - 00:58

http://www2.jpl.nasa.../discovery.html

Galileo originally called the Jupiter's moons the "Medicean planets", after the Medici family and referred to the individual moons numerically as I, II, III and IV.

Hebben die manen ook nog een in het Nederlands vertaalbare Galile´sche naam, zoiets als Medicische planeten I, II, III en IV of zo??

NB: het gaat me om de namen zoals gegeven door Galileo, niet om de namen Io, Europa, Ganymedes en Callisto van Simon Marius.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16836 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 22 februari 2007 - 13:00

Wat ik ervan weet is dat ze alleerst de Cosmica-sterren genoemd werden, naar een lokale edele. Die vond dat echter teveel eer en verzocht om ze te hernoemen naar Medicea-sterren. Als ik me niet vergis was dat de familie waar de toenmalige Paus of een kort voordien overleden paus vandaan kwam. Het voorstel van ÚÚn van de leerlingen van Galileio was om de 4 manen te vernoemen naar de 4 broers Medicea (in het Engels Medici). Anderen kwamen op de proppen met het woord "satelliet" (begeleider), iemand kwam met nog een ander voorstel en er was ook iemand die besloot ze te vernoemen naar de 4 geliefden van Zeus. Dit werd uiteindelijk de officiŰle benaming. Galileo was het hier echter pertinent mee oneens. Daarom is hij de nummers gaan gebruiken zoals die tegenwoordig nog steeds soms gebruikt worden.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#3

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 47438 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 31 maart 2007 - 16:07

http://nl.wikipedia....ileïsche_manen

Galileo bestudeerde de beweging van de manen gedurende enkele dagen en realiseerde zich dat ze in een baan om Jupiter zitten. Deze ontdekking toonde aan dat niet alles in de ruimte om de aarde draaide en ondersteunde dus de heliocentrische theorie van Nicolaus Copernicus.

Galileo noemde in eerste instantie zijn ontdekking de Cosmica Sidera naar de toenmalige groothertog van Toscane, Cosimo II de' Medici (1590ľ1621). Galileo veranderde de naam, op verzoek van de groothertog, in Medicea Sidera ("MÚdici stars"). De ontdekking werd in maart 1610, binnen twee maanden na de eerste observatie, aangekondigd in de Sidereus Nuncius.

De naamgeving van de vier manen lag niet direct vast. Giovanni Battista Hodierna, een discipel van Galileo, stelde voor om de vier manen te vernoemen naar de vier gebroeders MÚdici: Principharus, Victipharus, Cosmipharus en Ferdinandipharus. Johannes Hevelius noemde hen Circulatores Jovis en Jacques Ozanam noemde hen satellieten naar het Latijnse woord voor begeleiden. Uiteindelijk zouden het de namen worden die door Simon Marius voorgesteld werden: Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het zijn namen van de beminden van de god Jupiter of Zeus. Deze namen waren in 1614 gepubliceerd in zijn Mundus Jovialis.

Galileo weigerde om de namen van Marius te gebruiken en verzon daarom het nummeringsschema dat tot vandaag parallel aan de echte naam van de manen gebruikt wordt. De nummers lopen van Jupiter naar buiten, dus respectivelijk I, II, III en IV voor Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Galileo gebruikte deze nummering in zijn schriften, maar publiceerde het nooit.

Zou door Ger geschreven kunnen zijn..... :-D
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#4

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16836 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 31 maart 2007 - 17:25

Wasn't me.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures