Springen naar inhoud

[geologie] inhoud zeewater aarde en klimaatverandering


 • Log in om te kunnen reageren

#1

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 25 februari 2007 - 14:34

Er wordt de laatste jaren veel gediscussieerd over de stijging van de zeespiegel,men spreekt over een stijging van 30 cm/100 jaren tot meer dan een paar meters.
Oorzaken zouden zijn klimaatverandering,menselijk gedrag,etc.

Als we eerst eens het aantal km3 zeewater in beschouwing nemen;uit gegevens kan ik wel halen dat het zeewateropp.totaal ca.335 miljoen km2 bedraagt,de inhoud van dit zeewater kan ik tot heden niet vinden.Je kan dan een gemiddelde diepte vaststellen.Vervolgens hoever het diepte-effect is van een gemiddelde temperatuurverhoging van bijv. 3 graden in 50 jaren over de gehele aardoppervlakte om te zien welk volume water hieraan onderhevig is.

De kub.uitzettingscoeff.van water is globaal 0,207 promille per graad Celcius en dat kun je dan omzetten in een verhoging van de gemiddelde zeewaterhoogte;stel dat de door temperatuur beinvloedbare hoogte gemiddeld 100 meter is,dan is de niveaustijging in de voormelde 50 jaren 3* 0,207 promille van 100 meter ofwel 6,21 cm.

Als er veel meer beinvloedbare hoogte is,is de stijging van het niveau naar verhouding.

Een tweede effect van niveaustijging is al altijd in werking en dat is de erosie van de aarde,welke grotendeels de zeebodem met een laag materie bedekt;dit vorm m.i. een veel groter probleem voor de diverse rivierdelta's op aarde door dichtslibben van rivierbodems,verstedelijking,etc.

Een contra-effect op de stijging zou de levende materie op aarde kunnen zijn,die veel water omzet/vasthoudt in semi-vaste stoffen als mensen en dieren die van ca.70 % uit water bestaan en planten/bomenwereld,die mogelijk nog meer water bevatten en gebruiken om zich in stand te houden.

De quantiteit mensen kun je wel stellen op 5 miljard * 30 liter water ofwel 0,15milj.m3 =0,15 km3 ,vermenigvuldig dit nog met een factor tien voor alle andere levende materie dan heb je 1,5 km3; dus zeer weinig tot minimaal van invloed op de quantiteit zeewater.

Ik vraag me dan af,wat zijn die invloeden,die een hogere stijging zouden veroorzaken dan de hierboven globaal en amateurisch berekende hoeveelheid?

Is dat een geologische invloed als tectonisch bewegingen,aardvulkanisme;we leven tenslotte op een tamelijk warme massa van zo'n 700-800 miljard km3 volgens de laatste metingen,die in het heelal alleen wordt verwarmd door de zon maar verder in een ruimte beweegt met heel lage temperaturen tot ca.180 graden minus Celcius of minder!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 februari 2007 - 17:07

Het smelten van het ijs op groenland en antartica wordt meestal als argument gegeven voor de stijging van het zeewater.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#3

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 25 februari 2007 - 18:08

Als al het landijs op Groenland smelt;het poolijs ligt voor 90% onder water,dan komt er ca.90% van 2,6 miljoen km3 ofwel ca. 2,4 milj. km3 water bij (als de getallen van de div.instanties deugen) op een gespreid zeeoppervlak van 335 milj.km3 en geeft dan een verhoging van 2,4/335 km= 0,00716 km en dat is de bewuste 7 meter,die vaker wordt verkondigd.
Die stijging zal mogelijk de uitzetting van het reeds aanwezige zeewater teniet doen,maar zal niet ver af blijven van de vermelde 7 meter.

Ik vergeet gemakshalve maar het landijs dat op het resterende vaste land ligt en hoop dat het tempo niet hoger wordt dan dat van de afgelopen 40 jaar,waarin volgens de NASA er 150mm/jaar smolt,met gevolg een stijging van de zeespiegel van 0,28 mm /jaar en verwachten deze geleerden een stijging tussen de 50cm en 125 cm in de komende eeuw.

Als de laatste verhalen deugen zal Nederland het de komende eeuw met veel moeite nog droog kunnen houden,maar wel op Europees niveau moeten proberen om een woonruimtelijke herindeling voor de lage landen in de rest van Europa zien te organiseren voor ons nageslacht.
Het zou wenselijk zijn om een zoveelste Nota voor Ruimtelijke Ordening in Nederland te focussen op de hoger gelegen delen van Nederland en het in de komende generaties ook te pogen met de buurlanden op een accoord te gooien.
En dat zal wel ontzettend veel moeite kosten!

#4


 • Gast

Geplaatst op 24 maart 2007 - 20:12

Zou het dan ook niet mogelijk zijn dat een grote hoeveelheid van dat vrijgekomen water zich tot dichte wolken zal verzamelen.Met het gevolg dat grote delen van de aarde zullen afgeschermd worden van de zon,wat de temperatuur weer iets zou doen dalen.Misschien begint het dan ook zwaar te regenen in woestijngebieden.Die zouden dan snel vol bomen en struikgewas staan en dan ook een hoop CO2 verwerken.Ik denk dat de natuur zijn eigen evenwicht zoekt en de mens alleen maar kan toekijken.

#5

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46338 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 24 maart 2007 - 23:48

Zou het dan ook niet mogelijk zijn dat een grote hoeveelheid van dat vrijgekomen water zich tot dichte wolken zal verzamelen.

Nou nee. Het aardoppervlak bestaat al voor 70 % uit water, een paar procent erbij zal voor de vochtigheid van de atmosfeer niks uitmaken.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 31 maart 2007 - 19:39

Totale hoeveelheid water op aarde ~ 1,4 miljard km3 waarvan 97 % zeewater.
http://www.google.nl...e...oeken&meta=
Billion (amerikaans) = miljard (europees) = 109
Hydrogen economy is a Hype.

#7

Eisirt

  Eisirt


 • 0 - 25 berichten
 • 14 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 april 2008 - 22:18

Zeespiegelstijging volgend de Wikipedia

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures