Springen naar inhoud

conflict met de relativiteitstheorie?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

een Stein

  een Stein


 • 0 - 25 berichten
 • 23 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 januari 2005 - 20:16

Ik heb een vraag over iets wat al eerder ter sprake is geweest (ik dacht op het Sterrenkundeforum en Ruimtevaartforum) maar hier is echter niet duidelijk op ingegaan (naar mijn weten).
Het gaat over de zwaartekracht die de zon uitoefent op de aarde. De zwaartekracht verplaatst zich door het heelal met de snelheid van het licht. Dus de aarde zou om de plaats moeten draaien waar je de zon ziet. Er werd gezegt dat dit in de praktijk niet het geval was, maar dat de aarde om de plaats waar de zon is (niet waar je hem ziet) heen draait. Is dit niet in strijd met de relativiteitstheorie? Wie weet hier meer over?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bert

  Bert


 • >250 berichten
 • 718 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 januari 2005 - 20:44

Dat is niet in strijd met de relativiteits theorie. Omdat de aarde een geodetische baan volgt in de, door het zwaartekrachtveld van de zon gekrom,de ruimte-tijd (een geodeet in een gekromde ruimte is wat een rechte lijn is in de euclidische ruimte, vergelijk het met een grote cirkel op een bol.
Die kromming wordt bepaald door het gravitatieveld van de zon en is en statisch gegeven en dus is het logisch dat de aarde een baan volgt om het punt waar de zon zich werkelijk bevindt en niet de plaats waar wij hem zien.
Onder critici van de relativiteitstheorie is dit overigens een heel belangrijk punt van kritiek. Zie bijvoorbeeld: http://www.ldolphin....avityspeed.html.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures