Springen naar inhoud

[Ethiek] Einsteins hersenen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Veertje

  Veertje


 • >5k berichten
 • 6713 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 maart 2007 - 08:46

Op http://nl.wikipedia....Albert_Einstein staat het volgende te lezen:

Volgens zijn eigen wens werd hij dezelfde dag in Trenton gecremeerd. De as werd op een geheime plaats uitgestrooid. Einstein moest namenlijk niets hebben van de verering van het grote publiek en wilde hiermee een 'bedevaartsoord' voorkomen. Zijn familie had van tevoren wel toestemming gegeven voor een autopsie en Einsteins hersenen werden onderzocht door Dr. Thomas Stoltz Harvey, de patholoog die de autopsie uitvoerde. Harvey ontdekte niets bijzonders aan deze hersenen en bewaarde ze vervolgens in een bokaal gevuld met formaldehyde in zijn laboratorium. In 1999 vond een team aan de McMaster-Universiteit dat het deel van de hersenen dat gebruikt wordt voor wiskundig denken, ruimtelijke herkenning en bewegingsinzicht 15% breder was dan normaal.


Gisteren zag ik een boeiende documentaire op NGC over de zoektocht naar Einstein's hersenen

Riddles Of The Dead: The Secret Of Einstein's Brain
Dirs: Jim Al-Khalili/ Mark Lythgoe 1hr
In life, Albert Einstein's brain was
the source of the most influential scientific ideas of the modern era. Now, nearly 50 years after his death, does the extraordinary rediscovery of one of the greatest brains in history hold the key to unlock the nature of genius? Neurophysiologist, Dr. Mark Lythgoe and physicist Dr Jim Al-Khalili set out on a quest to reveal the secrets of Einstein's genius.


Van wat ik uit die documentaire heb begrepen was de familie (m.n. Einstein's zoon) er helemaal niet zo gelukkig mee dat Dr. Harvey Einstein's hersenen had uitgenomen en bewaard. Harvey had daar geen toestemming voor. Hij had alleen maar toestemming voor een autopsie, en het was gebruikelijk dat de hersenen na een autopsie weer teruggeplaatst werden.

Harvey echter had de hersenen in stukken in verschillende bokalen bewaard, nadat hij de hersenvaten had ingespoten met een preservatieve vloeistof (waardoor het weefsel erg goed bewaard is gebleven, o.a. celkernen blijken nu nog goed zichtbaar te zijn onder de microscoop).
Hij had duidelijk het gevoel iets heel waardevols te hebben bewaard. Hij nam de hersenen zelfs mee op reis, soms, zo blijkt, in Tupperware bekers om breken van de glazen bekers uit te sluiten.
Einstein's zoon besloot om zijn bezwaren niet aan de grote klok te hangen, maar Harvey werd door velen zo'n beetje als de Frankenstein in zijn tijd beschouwd en door sommigen werd het uitnemen van de hersenen zelfs beschouwd als "heiligschennis".

Hoe denken we hier 52 jaar later over? Was het goed dat Harvey Einstein's hersenen heeft bewaard?
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

collegavanerik

  collegavanerik


 • >250 berichten
 • 675 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2007 - 10:52

Einstein's hersenen zijn onvervreembaar eigendom van de erfgenamen. Het was gewone diefstal. Echter de hersenen zijn nu world heritage en de erfgenamen hebben geen recht om ze te vernietigen.

#3

Rogier.V

  Rogier.V


 • >100 berichten
 • 182 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2007 - 13:08

Hij had duidelijk het gevoel iets heel waardevols te hebben bewaard. Hij nam de hersenen zelfs mee op reis, soms, zo blijkt, in Tupperware bekers om breken van de glazen bekers uit te sluiten.


Hij nam de hersenen mee op reis? Als ik dit zo lees is het zeker niet netjes van deze man, en hij had de hersenen zeker niet mogen houden zonder toestemming van de familie, hoe graag je ze ook wilt onderzoeken.

#4

chuckie

  chuckie


 • 0 - 25 berichten
 • 15 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2007 - 21:36

Ik vind het niet zo verkeerd, de hr. Harvey was hoogst waarschijnlijk behept met een pittige en gezonde dosis nieuwsgierigheid die onontbeerlijk is voor de gemiddelde arrivistisch ingestelde wetenschapper.
Misschien is het in de toekomst mogelijk om hier alsnog iets mee te doen, want hersenen zijn nog altijd een complexe materie en nog lang niet doorgrond.
Ik ben er eigenlijk wel voor om bij meerdere wetenschappers in verschillende vakgebieden de hersenen op sterk water te zetten ( wel even wachten tot ze dood zijn natuurlijk ), wellicht levert dat in de toekomst waardevol vergelijkingsmateriaal op bij genetisch onderzoek.
Er zijn geen problemen, er zijn mensen.

#5

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 maart 2007 - 01:51

Ik vind het verwerperlijk om zoiets stiekem te doen maar ik ben blij dat hij het gedaan heeft. [rr]
De kennis over de werking van de hersenen is nu veel groter dan 52 jaar geleden en zal de komende decennia nog exponentieel toenemen dankzij een combinatie van een goede temporele resolutie met een goede spatiele resolutie (niet zo lang geleden moest je kiezen voor het één of het ander wat beperkingen gaf).
Dankzij het behouden van de hersenen komen we veel meer te weten over de werking van de hersenen. Ook komen we natuurlijk meer te weten over Albert Einstein zelf maar dat vind ik van ondergeschikt belang.
Het feit dat Einstein een zeer afwijkende manier van denken had, één waardoor hij op dat ene vakgebied excelleerde (op andere vakgebieden had hij geen bijzonder talent getuige zijn prestaties op de middelbare school), zal veroorzaakt worden door een afwijkende histologische en anatomische bouw. Voorbeelden waarvoor het mogelijk interessant zou kunnen zijn om dit te achterhalen:
- vroegtijdig opsporen van zo'n talent mbv niet-invasieve imagingtechnieken en zo die kinderen goed kunnen begeleiden. Bedenk dat Albert Einstein door de arrogante wetenschappelijke cultuur niet aanvaard werd. Hij belandde op een octrooibureau en het is dankzij het feit dat hij toch maar publiceerde dat de wereld heeft mogen profiteren van zijn geniale invallen.
- mogelijk zou je meer inzicht kunnen krijgen in de etiologie van bepaalde psychiatrische aandoeningen.

Hoe verwerperlijk het ook is, voor de wetenschap is het goed dat het gebeurd is.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures