Springen naar inhoud

Hooke


 • Log in om te kunnen reageren

#1

svennakie

  svennakie


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2005 - 11:40

Wie kan me helpen met de wet van Hooke??
Ik zou de formulevorm en de definitie in woorden moeten hebben.
Met wat uitleg die ervoor zorgt dat iemand die niet zo veel van mechanica afweet er toch aan uit kan.
groeten sven

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Roel80

  Roel80


 • >100 berichten
 • 109 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2005 - 12:20

De wet van Hooke legt het verband vast tussen rek en spanning in het materiaal dmv een elasticiteits modules. Kijk anders even op deze site bij paragraaf 1.5:
http://www-tm.wbmt.t...Week1/week1.htm

Epsilon (e) geeft dus de rek weer, deze is gedifinieerd als e=(nieuwe_lengte - oude_lengte)/oude_lengte. E is dus de elasticiteitsmodules die voor elk materiaal verschillende is en sigma is de spanning in het materiaal. De spanning wordt uitgedrukt in Pa (een druk dus). Naar krachten omrekenen is natuurlijk eenvouding door F=sigma*A waar A de dwarsdoorsnede van het voorwerp is.

Wat je wel in gedachte moet houden is dat de wet van Hooke alleen in het elastische gebied geld. Dit houdt in dat als je op het materiaal een spanning legt (je trekt het bijv uit elkaar) moet dit in zijn oorspronkelijk staat terugkomen als de spanning er weer vanaf is. Is dit niet het geval dat is het materiaal al deels plastisch gedeformeerd en daar geldt de wet van Hooke niet meer voor (op de volgende site staat een afbeelding in een spannings-rek diagram waarin het elastisch en plastisch gebied is aangegeven http://physics.uwsto...ress/strs32.htm). En daarbij komt dat veel materialen niet eens een elastisch gebied hebben bijv bepaalde kunststoffen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures