Springen naar inhoud

niet optimale natuur


 • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_PeterPan_*

 • Gast

Geplaatst op 09 maart 2007 - 13:28

Twee vraagjes:
1.)
Bladeren en gras zijn groen door het pigment chlorophyl.
Als je echter het spectrum van zonlicht bekijkt, dan zit het energierijkste gebied niet in het groene deel, maar in het daarnaast gelegen geel-groene deel.
De meeste energie wordt dus gereflecteerd. Is dit een foutje der natuur of is hier een reden voor.

2.)
In het paardenoog ontbreken de groene kegeltjes. Dat betekent dat een paard alle rood-blauwe kleuren kan zien, maar uitgerekend zijn eigen voer niet (grijs).
Als de natuur overal een reden voor heeft, dan ook hiervoor.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Archeopteryx

  Archeopteryx


 • >250 berichten
 • 590 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2007 - 15:56

1) Dat bladeren groen zijn betekent dat het groene licht wordt gereflecteerd, de plant doet daar dus niets mee. En dat het groen is betekent ook dat de rest van de kleuren zijn geabsorbeerd, de plant gebruikt dus grofweg alle kleuren behalve groen. Exacter gebruiken planten hoofdzakelijk blauwig en rood licht, jawel beide uiteinden van het spectrum met groen er tussenin.

2) Nee, jij kunt het voer van het paard niet zien! Althans, niet op de manier zoals het paard het ziet, blijkbaar maakt dat niet echt uit...

#3

EvilBro

  EvilBro


 • >5k berichten
 • 6803 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 maart 2007 - 21:04

In het paardenoog ontbreken de groene kegeltjes. Dat betekent dat een paard alle rood-blauwe kleuren kan zien, maar uitgerekend zijn eigen voer niet (grijs).

Volgens mij kan een paard wel degelijk groen zien. Hij heeft er echter wel meer moeite mee dan blauw of rood.
Los daarvan zie ik niet waarom het voor een paard belangrijk is om snel groen te kunnen zien. Hoeveel van zijn natuurlijke vijanden zijn nou groen? (en de kans dat hij de hulk tegenkomt lijkt me ook miniem.) Dat gras daar kan je nog wel een keer naar kijken... :)

Daarbij meen ik mij ook nog te herinneren dat de ogen van paarden gevoelig zijn voor bewegingen. Ik denk dat het de verkeerde vraag zou zijn om deze gevoeligheid te zoeken bij gras. Ik denk dat ook hier eerder gekeken moet worden naar de mogelijkheid tot het ontdekken van vijanden.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures