Springen naar inhoud

Dihybride kruisingen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

lotjuh

  lotjuh


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 14:51

Ik heb een vraag die ik niet snap:

Een bepaalde plantensoort heeft drie allelen voor de bloemkleur:
de dominante allelen Er voor rood en Eb voor blauw en het recessieve allel e voor wit. Een plant met het genotype ErEb heeft paarse bloemen. Er zijn bij deze plantensoort twee allelen voor de bloemgrotte: het dominante allel G voor grote bloemen en het recessieve allel g voor kleine bloemen. Een kruising van twee individuen van deze soort levert talrijke nakomelingschap op met acht verschillende fenotypen; 75%van de nakomelingschap is grootbloemig. Wat zijn de fenotypen van de met elkaar gekruiste individuen?

Ik hoop dat iemand dit kan uitleggen!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Thomas999

  Thomas999


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 maart 2007 - 18:23

Ik denk dat het zo zit:

Aangezien 75% van de nakomelingen grootbloemig zijn, en G het dominante allel is, kan je er al zeker van zijn dat beide parentale genotypes heterozygoot zijn (Gg). Beide 'ouders' hebben dus heterozygote grote bloemen. Nu de kleur nog ...
Er wordt gezegd dat er talrijke nakomelingen zijn met 8 verschillende fenotypen. ALs je de mogelijke fenotypen afgaat, zie je dat er maar acht zijn, namelijk:

Groot en Paars
Groot en Rood
Groot en Blauw
Groot en Wit
Klein en Paars
Klein en Rood
Klein en blauw
Klein en Wit

We weten dus zeker dat er witte nakomelingen zijn, en aangezien we voor een witte kleur 2 recessieve allelen nodig hebben, weten we zeker dat beide ouders elk 1 recessief kleur-allel hebben. Aangezien we ook paarse bloemen hebben bij de nakomelingen (deze kunnen slechts voortkomen uit een dominant allel voor rood en blauw) weten we dus ook zeker dat 1 ouders een dominant blauw allel en de andere ouder een dominant rood allel heeft.

Als we dit allemaal tesamen smijten komen we voor de ouders uit:

EreGg en EbeGg, ofwel (fenotypisch) Groot en Rood & Groot en Blauw

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures