Springen naar inhoud

Ph onbekend zuur


 • Log in om te kunnen reageren

#1

hedy

  hedy


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2007 - 20:13

ik moet voor school het ph van een onbekend zwak eenwaardig zuur berekenen.
we hebben dit zwakke eenwaardige zuur getitreerd met natronloog, en ondertussen de pH meten om de mL.
de grafiek van deze resultaten was eerst licht stijgend, toen in een keer heel sterk stijgend en vervolgens werd deze ongeveer constant.
dit sterk stijgende punt is dus het equivalentiepunt, deze lag tussen pH 5,3 en 10,6 en tussen het toevoegen van 11,06 tot 11,78 mL
wat gebeurt er nu precies tijdens dit equivalentiepunt? ik had ergens gelezen dat het aantal mol H3O+ dan gelijk is aan het aantal mol OH-, maar zou het midden van 5,3 en 10,6 dan niet precies 7 moeten zijn ipv 7,95?
Of is het zo dat de pH in een keer zo stijgt omdat alle H3O+ dan gereageerd heeft met de natronloog, er dus geen zuur meer in de oplossing zit en de oplossing geheel basisch wordt? maar dan zou de concentratie H3O+ 0 zijn, en de evenwichtsvoorwaarde (Kz = [H3O+][Z-] / [HZ]) dus ook.. :-|

of ben ik helemaal verkeerd aan het denken..?
ik hoop dat iemand me kan helpen!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

zen

  zen


 • >25 berichten
 • 42 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2007 - 17:49

De situatie die op het Eq. punt ontstaat is deze van een zout gevormd door een zwak zuur en een sterke base.
U dient voor de Ph een gans andere formule te hanteren gezien we hier de sterke base gaat overheersen kunnen we hier eerst de OH- berekenen met de formule [OH-]=Vierkantswortel van Kw/Kz.[zout] bereken nu het logaritme van deze uitkomst en de pOH die dan verkregen wordt trek je af van 14 om de pH te verkrijgen. Aldus zal U zien dat het Eq punt niet steeds bij 7 ligt.
groeten

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures