Springen naar inhoud

- - - - -

Brein wapent zich tegen afleiding


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jopinie

    jopinie


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 maart 2007 - 10:25

NWO-onderzoeker Harm Veling heeft bewezen dat onze hersenen zich wapenen tegen afleiding. Als we ergens mee bezig zijn, onderdrukken we verstorende invloeden van buitenaf. Als we moe zijn, kunnen we dit niet meer. Veling promoveert op 27 maart aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Sociaal-psycholoog Veling bewees dat het brein informatie selecteert aan de poort om nuttige zaken te onthouden. Afleidende informatie wordt geweigerd, neutrale informatie mag naar binnen. Bij vermoeide mensen blijkt dit systeem niet meer te werken.

Test
Psychologen doen veel onderzoek naar het vergeten van afleidende informatie. Voor dit onderzoek gebruiken ze een standaard test met woorden. Veling paste deze test aan om te bepalen of het brein de afleiding ook daadwerkelijk onderdrukt.

Mango
Veling vroeg proefpersonen woorden te onthouden die veel met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld fruit-mango, fruit-perzik, dier-giraf, dier-schaap. Vervolgens kwamen al deze woorden langs op een beeldscherm en moesten de proefpersonen zich voornemen bij een aantal van de woorden (bijvoorbeeld mango) op een knop te drukken. Mango heet hier een ´voorgenomen´woord. Perzik lijkt hier veel op en dat kan de proefpersoon in de war brengen. Daarom noemde Veling dit een afleidend woord. Schaap heeft niets te maken met mango en is dus een neutraal woord.

Sneller
Uit de test bleek dat de proefpersonen de afleidende woorden slechter onthielden dan de voorgenomen woorden en de neutrale woorden. Bovendien bleken mensen die deze woorden beter hadden geweerd uit hun hersenen de taak sneller uit te voeren. Het heeft dus zin om afleiding weg te drukken.

Moe
Mentaal vermoeide personen bleken niet meer in staat tot het wegdrukken van afleiding. Zij scoorden bovendien een stuk minder goed bij hun taak. Het wegdrukken gaat dus niet vanzelf en kost energie. De principes die Veling onderzocht komen op ludieke wijze naar voren in het BNN programma Rat van Fortuin. De kandidaten van deze quiz worden tijdens het beantwoorden van vragen op brute wijze afgeleid en hebben daardoor moeite met de meest simpele vragen.

Bron ... NWO

Veranderd door confusie, 20 maart 2007 - 11:51


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures