Springen naar inhoud

Hoe oud wordt een mens?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Sint

  Sint


 • >25 berichten
 • 43 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2005 - 01:10

Ik ben zelf niet zo biologisch ingesteld dus zal ik hier misschien minder vanaf weten maar mijn interesse werd gewekt door een reclame op tv die zegt dat elk mens tegenwoordig wel 100 kan worden.

Nu vroeg ik mij af, hoe oud kan een mens worden?

De mens is geŽvalueerd uit een aap (of zo wil ik het graag geloven) en als we kijken naar de aap tegenwoordig leeft deze toch zeker niet even lang als de mens. Als we kijken naar de ontwikkeling van de mens dat zien we dat tegenwoordig mensen ouder worden dan vroeger waarbij we niet eens heel erg ver terug in de tijd hoeven te gaan.
Ik bracht de aap in mijn verhaal omdat als je normaal kijkt naar een dier in het wild zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden, zoals leefomgeving, prooi-roofdier modellen en factoren als voedsel. Als we nu kijken naar de mens dan zijn wij eigenlijk niet afhankelijk van dit soort factoren omdat de gemiddelde mens zichzelf in al zijn behoeften kan voorzien. Er is altijd voedsel en je kan wonen waar je wilt zonder bang te hoeven zijn om elk moment opgegeten te kunnen worden door je aardsvijand.
De mens heeft dus veel positieve factoren. Stel nou dat we een mens schapen (misschien niet het goede woord) dat zijn hele leven lang profiteerd van alle positieve factoren. Zij (een vrouw leeft gemiddeld langer dan een man :wink: ) groeit op in een woongebied met voldoende eten, kan gaan en staan waar ze wilt en alle moderne hulpmiddelen die ze nodig heeft krijgt ze. Hoe oud zou ze dan kunnen worden?
We vergelijken dit met een cavia, zelf heb ik er geen maar naar wat ik hoor worden deze beestjes toch echt niet veel ouder dan 4 jaar, terwijl ze voor hun doen in een soortgelijke omgeving zitten als ik net heb geschetst. (eten/drinken/genoeg ruimte/medicijnen wanner ziek/etc.) Dus je zou kunnen zeggen dat er een soort maximum leeftijd is.

Persoonlijk denk ik dat een mens dan toch wat ouder wordt dan nu, maar ook niet zoveel ouder. Tegenwoordig is de oudste persoon ooit 114 ofzo geworden? Dan schat ik de maximale leeftijd van een mens toch wel op 150. Maar ligt daar de grens? Zullen er geen uitschieters zijn naar 175?

Iemand inbreng?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 30 januari 2005 - 13:03

Persoonlijk denk ik dat de mens niet veel ouders zal worden dan 120, tenzij daar geknoeid word met genen etc.

Groeten Johan

#3

JanMeut

  JanMeut


 • >1k berichten
 • 2116 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 januari 2005 - 15:53

Er zijn een paar factoren die de maximumleeftijd op ongeveer 120 jaar leggen:

- Het reproduceren van DNA levert op hoge leeftijd steeds meer fouten op
- Insuline gaat steeds meer weefselschade aanrichten

In de praktijk zijn er ook maar enkele gevallen bekend waar je met redelijke zekerheid kan stellen dat mensen echt 120 of zelfs iets ouder zijn geworden.

#4


 • Gast

Geplaatst op 30 januari 2005 - 16:31

Je kan het zelfs in de Bijbel vinden:

Genesis 6:6 - "De levensadem die ik de mens ingeblazen heb, zal niet voor altijd in hem blijven, want ook de mens is sterfelijk. Hij zal niet ouder worden dan 120 jaar."

Ik vind het toch straf, zeker wetende dat in de tijd dat dit geschreven is mensen bijlange niet zo oud werden. :shock:

Technish gesproken worden bijvoorbeeld de eindjes (telomeren) van de DNA strengen bij elke deling iets korter, zodat ze niet oneindig veel gedeeld kunnen worden en cellen dus verouderen.

#5

Sint

  Sint


 • >25 berichten
 • 43 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2005 - 16:50

Hm.. als we een maximum van 120 hebben is het tohc opmerkelijk dat we er al zo dichtbij zitten. Als je kijken naar 100 jaar geleden en nu dan is de leeftijdsgrens toch al een aardig eind naar boven bijgeschaaft. Lijkt dan toch raar dat we dan nu al bijna aan ons limiet zitten.

#6


 • Gast

Geplaatst op 30 januari 2005 - 19:58

GENESIS 6:3 staat: Toen sprak Jahweh: Mijn geest zal niet voor altijd bij de mensen blijven, omdat ze bedorven zijn, en enkel vlees; hun tijd zal nog maar honderd twintig jaar duren 2).

2) God stond de mensen nog honderd twintig jaar toe, om zich te bekeren. Na die tijd zou Hij zijn geest van hen wegnemen d.i. hen verdelgen, uitgezonderd NoŽ en zijn gezin, die behouden bleven.

#7


 • Gast

Geplaatst op 30 januari 2005 - 21:43

Hier zal neem ik aan een doodsimpel antwoord aan ten grondslag liggen.

Door de verbeterde hygiene en leef omstandigheden is de gemiddelde leeftijd van de mens drastisch omhoog gegaan. Dit zal denk ik niet zo zijn bij de maximale leeftijd. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, maar dat het de laatste decennia zo sterk is toegenomen zal naar mijn mening vooral aan hierboven genoemde liggen. De maximale leeftijd zal neem ik aan niet verder toenemen. De gemiddelde lengt van de mens is toch ook toegenomen, maar dat wil toch niet zeggen dat na verloop van tijd c.q. honderden jaren de mens een gemiddelde lengte van 2.15 meter zal bereiken...

Iemand andere gedachten???

#8

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 januari 2005 - 22:27

Voor de geinteresseerde: Het februari nummer van de Quest heeft over dit onderwerp een artikeltje:

http://www.questmagazine.nl/index2.php
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#9

Gray

  Gray


 • >250 berichten
 • 334 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2005 - 23:56

De mens zal niet veel ouder worden dan 120, zonder aan de genen te prutsen, nanotechnologie enz...
Op 120 jaar ben je gewoon nog een lijk.

#10

Kluizenaar

  Kluizenaar


 • >100 berichten
 • 124 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2005 - 12:20

Als je kijken naar 100 jaar geleden en nu dan is de leeftijdsgrens toch al een aardig eind naar boven bijgeschaaft. Lijkt dan toch raar dat we dan nu al bijna aan ons limiet zitten.


Vergeet niet dat er 100 jaar geleden nog ontzettend veel kindersterfte was, veel kinderen stierven vůůr ze een jaar of tien waren. Dat geeft toch wel een beetje een vertekend beeld van de "gemiddelde" leeftijd. Als je de kindersterfte en de epidemieŽn zou weghalen uit de statistieken, zou je toch al wat hoger uitkomen, denk zo ergens rond 60-65 jaar.

#11

Stratiani

  Stratiani


 • >25 berichten
 • 43 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2005 - 16:20

De mens is niet geŽvolueerd uit de aap, de mens en aap hebben dezelfde voorouders. Als ik me niet vergis de ramapithecus (daar zit vast een spelfout in :shock: ). Tenminste, volgens mij zit het zo. Correcteer me als het nodig is :wink: .

#12

bats

  bats


 • >250 berichten
 • 412 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2005 - 20:27

Je kan het zelfs in de Bijbel vinden:

Genesis 6:6 - "De levensadem die ik de mens ingeblazen heb, zal niet voor altijd in hem blijven, want ook de mens is sterfelijk. Hij zal niet ouder worden dan 120 jaar."


Ik meen dat de oudste mens die (in deze tijd) ooit geleefd heeft de Francaisse Jeanne Calmet was, gewoond hebben in Zuid Frankrijk, deze is geboren op 21 februari 1875 en stierf op 4 augustus 1997 op een zeer hoge leeftijd van 122 jaar en 164 dagen.

En ik meen ooit ergens gelezen te hebben dat het theoreties mogelijk is dat de menselijke hersenen 140 jaar kunnen meegaan, maar het hart zal theoreties maar 125 jaar kunnen meegaan, maar dat is in theorie, dat is nog nooit echt gebeurt.

Dus ouder dan 120 jaar kan dus wel, dat heeft Jeanne Calmet dus bewezen met haar 122 jaar.

#13

Kluizenaar

  Kluizenaar


 • >100 berichten
 • 124 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2005 - 20:34

Dus ouder dan 120 jaar kan dus wel, dat heeft Jeanne Calmet dus bewezen met haar 122 jaar.


Men bedoeld wel ongeveer 120 jaar, hť.

#14

Sander

  Sander


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2005 - 23:26

Als eerste: een mensaap bereikt slechts zelden de leeftijd van 50 jaar (zeker in de natuur niet) de reden hierachter, volgens de evolutiebiologen, is dat wij, na 50 jaar, nog nut hebben voor onze gemeenschap (denk aan ervaringen overbrengen, voedsel zoeken, oppassen, enz.).

De reden dat we nu langer leven dan vroeger zijn duidelijk:
- We eten (veel) beter
- Onderhouden ons beter (hygiŽnischer)
- Hebben een kunstmatige weerstand ontwikkeld (wetenschap)
- Enz.

Er zijn verschillende redenen dat we doodgaan en ik weet je ze lang niet allemaal maar een aantal hiervan zijn de volgende:
- Verkortingen van de telomeren door deling van cellen (al eerder genoemd)
- Oxidanten die door het leven zweven door verkeerde voeding
- Onherstelbare schade aan organen
- Enz.

We worden nu soms al 120 jaar oud en de gemiddelde leeftijd (zonder ongelukken e.d.) ligt al vrij hoog, echter, er zijn manieren om ons leven nog te verlenen. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouw tot 10 jaar eerder dood kunnen gaan door stress (stress verkort de telomeren sneller). Onderzoek met ratten heeft ook aangetoond dat door middel van toediening van anti-oxidanten aan ratten deze beduidend langer leven. Een goed gedoseerde en overwogen voeding, zonder verkeerde of een teveel aan Ďfouteí vetten en eiwitten, zouden de organen langer mee moeten laten gaan.

Ik kan natuurlijk niet voorspellen hoeveel Ďtijdwinstí dat oplevert maar zou niet raar staan te kijken als de gemiddelde leeftijd over een jaar of 50 tot wel 25 jaar hoger ligt.

#15


 • Gast

Geplaatst op 03 februari 2005 - 08:04

Ergens gelezen dat ieder zoogdier hetzelfde aantal hartslagen lang leeft.
bv. Een muis heeft een veel snellere gemiddelde hartslag dan een mens dus hij zal sneller sterven.

De bron hiervan is me totaal ontgaan en ik weet niet of dit wel klopt.

Weet er iemand hier meer van?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures