Springen naar inhoud

Systeembord practicum, help


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Roosje18

    Roosje18


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2007 - 19:45

We hebben de opdracht gekregen om een natuurkunde practicum te maken.

De vraag is:
"Een auto staat voor een garagedeur . Na een druk op de claxon die langer duurt dan 2 seconde moet de deur opengaan. Om geluidshinder te voorkomen moet de deur ook geopend kunnen worden via een knop. Als de deur volledig open is, moet een tweede knop de motor van de deur stoppen.
Om het simpel te houden wordt de motor in de uitvoer vervangen door een LED."


Nu hadden wij het volgende bedacht:

Verbind de Geluidssensor met een Pulsengenerator, verbind de uitgang van de Pulsengenerator met de telpulsen-ingang van een Pulsenteller. Verbind de 1(eerste bit) en de 2(tweede bit) met een EN-poort (zodat na 2 seconden de deur open gaat) . Verbind de uitgang van de EN-poort met de SET van een Geheugencel. Verbind de RESET van de Geheugencel met de RESET van de Pulsenteller. Verbind de uitgang van de Geheugencel met de bovenste ingang van een OF-poort en verbind de onderste ingang van de OF-poort met de 1e drukschakelaar (Waarmee je de deur ook kunt openen). De uitgang van de OF-poort verbind je met de LED.
Verbind de 2e drukschakelaar (die er voor zorgt dat de motor stopt als de deur volledig open is) met de reset van de Pulsenteller.

Deze schakeling hebben we nagebouwd, maar hij blijkt niet helemaal te kloppen.
Als je op de 2e drukknop duwt, die ervoor zorgt dat de motor van de garagedeur uit gaat, dan springt de pulsenteller wel weer terug op 0, maar daarna telt hij weer gewoon verder naar 3. Hij zou dus eigenlijk moeten stoppen omdat de deur dan helemaal geopend is.

We weten niet wat we aan de schakeling moeten veranderen om hem in het geheel kloppend te maken.

Een beetje hulp hierbij zouden wij zeer kunnen waarderen.

Alvast bedankt!


Roos

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 20 september 2007 - 13:49

Ik heb hem ff gemaakt en hij is veel simpeler dan je denkt.
de geluidsensor sluit je aan op tel pulsen. Zolang de claxon ingedrukt wordt en dus geluid geeft telt de teller.
als de teller op 2 staat moet de LED gaan branden, daarvoor gebruik je dus uitgang 2 (want uitgang 2 geeft pas signaal vanaf 2 seconden). Maar de LED moet ook branden als een drukschakelaar wordt ingedrukt. dus verbind je de drukschakelaar met de OF-Poort en je verbindt uitgang 2 van de teller met de OF-poort. De LED moet aanblijven dus de uitgang van de OF-poort moet je verbinden met het geheugen (set) en het geheugen verbind je met de LED.

Dan moet je met de andere drukschakelaar ervoor zorgen dat de lamp uitgaat en dat de teller op 0 komt.
Om de LED uit te krijgen moet het geheugen gereset worden en om de teller op 0 te krijgen moet de teller gereset worden. Je moet nu dus 2 snoeren met de uitgang van de drukschakelaar verbinden. Het ene snoer verbind je met de reset van de teller en het andere snoer met de reset van het geheugen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures