Springen naar inhoud

- - - - -

Nieuw rna-molecuul voorkomt zelfmoord geslachtscel


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 april 2007 - 10:20

Een nieuwe klasse RNA moleculen is essentieel voor het overleven van geslachtscellen. Deze zogeheten piRNAs blijken veranderingen in het DNA te voorkomen. Geslachtscellen zonder piRNA plegen zelfmoord.

Lees meer ... NWO
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 april 2007 - 11:37

Wat een vervelende titel, suggereert dat zelfmoord in de genen zit.
Mischien dat iemand met biologie dit wat meer kan uitleggen?

#3

jopinie

  jopinie


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 07 april 2007 - 18:42

Klinkt inderdaad negatief, maar dat is het juist niet. Het lichaam heeft zelfmoord (apoptose) nodig. Als cellen niet in orde zijn, worden ze uit de weg geruimd. Hiervoor heeft het lichaam een geavanceerd mechanisme, waardoor er geen afval achterblijft.

Wat nu bij deze ontdekking speelt, is een nieuw soort molecuul wat een rol blijkt te spelen bij het overleven van cellen.
Het blijkt van groot belang, want cellen zonder dit RNA krijgen dus de opdracht om zichzelf op te ruimen.

RNA is een belangrijk molecuul in de cel. DNA, wat we allemaal kennen, bevat genetische informatie. Die informatie wordt ´in de praktijk gebracht´ door eiwitten die alle processen in ons lichaam uitvoeren. RNA zorgt ervoor dat de informatie van DNA leidt tot de aanmaak van eiwitten. RNA schrijft de informatie over en gebruikt deze elders in de cel als handleiding voor het maken van het eiwit.

RNA-interferentie, het onderzoeksgebied waar deze publicatie binnenvalt, is een hot topic. Kleine stukjes RNA blijken stukjes DNA (genen) stil te kunnen leggen. Deze stukjes RNA zorgen ervoor dat het boodschapper RNA afgebroken wordt voor er eiwit gemaakt is. Hierdoor zou je bijvoorbeeld ontspoorde genen die kanker veroorzaken kunnen onderdrukken, maar er zijn veel meer toepassingen mogelijk. Zover is het echter nog lang niet, omdat nog veel fundamentele kennis nodig is. Dit onderzoek is hier een deel van.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures