Springen naar inhoud

Isomerie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Boydevries

  Boydevries


 • 0 - 25 berichten
 • 18 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 april 2007 - 17:05

Ey mensen ik zit met enkele vraagjes;
Bij h-bruggen; je hebt H-brug vormende groepen zoals N-H en O-H; je hebt ook H-brug ontvangende groepen zoals C-F O-h en N-H, wat is het verschil?

Bij spiegelbeeld isomeren heb je D en Lconfiguraties wat hebben deze met elkaar te maken?

Wat is het verschil in optische isomerie tussen de specifieke rotatie en de gemeten rotatie?
bvd

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 22 mei 2007 - 14:47

* er bestaat geen verschil tussen de types waterstofbruggen. alle waterstofbruggen zijn gelijk. waterstofbruggen zijn een 'niet covalente' verbinding tussen de volgende atomen:
H-F
H-O
H-N
alleen de atomen fluor, stikstof en zuurstof kunnen waterstofbruggen met waterstof aangaan omdat van deze atomen de elektronegativiteit hoog genoeg is.

* spiegelbeeld isomeren zijn aanwezig bij chirale (meestal) koolstofatomen. je kunt uitgaande van het kubische model van een koolstof met vier bindingen met verschillende groepen, twee verschillende omringingen krijgen. deze omringingen worden aangeduid (in de biologie) met L en D isomeren, in de chemie worden deze aangeduid met R en S. via de zogenaamde Newman Projection kun je met behulp van het gewicht van de zijgroepen van het chirale koolstofatoom bepalen of een verbinding R (D) of S (L) is.
Dit is een pittig onderwerp, hopelijk kun je wat meer uitleg vinden wat betreft de Newman Projection.

Het kubische model van koolstof:
teken een kubus met in het midden van deze kubus het koolstofatoom. de vier zijgroepen komen op de hoekpunten te liggen. echter, een kubus heeft 8 hoekpunten. teken daarom om te beginnen op één hoekpunt een atoom. dit willekeurige hoekpunt grenst aan drie vlakken. aan de schuine overkant van alledrie van deze vlakken moet nu een ander atoom komen te liggen. als je goed kijkt kun je met vier verschillende groepen twee verschillende moleculen maken. met behulp van de Newman Projection kun je nu bepalen welke van de twee moleculen R (D) of S (L) is.

* over het laatste onderwerp kan ik niet een zeker antwoord geven, misschien dat iemand anders dit kan?

#3

keyzplayer

  keyzplayer


 • >100 berichten
 • 130 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 mei 2007 - 13:59

L en D isomeren (L=Levo, links, D=dextro, rechts) zijn de links- respectievelijk rechtsdraaiende isomeren van een verbinding. R en S is een andere notatie.
Links- of rechtsdraaiend wil zeggen dat de richting van de polariteit van doorvallend (gepolariseerd) licht naar links dan wel rechts veranderd (te meten met een polarimeter).

Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door een assymetrisch C-atoom, een C-atoom met 4 verschillende zijgroepen. Teken er eentje en je kunt daarna zijn spiegelbeeld tekenen. Uit de tekening kan meestal niet bepaald worden of een verbinding links- of rechtsdraaiend is, daar heb je een polarimeter voor nodig.

Het verschil in specifieke rotatie en gemeten rotatie: De speciefieke rotatie is de hoek α waarover het polarisatievlak van het gepolariseerd licht gedraaid wordt, wanneer er licht, met een golflengte van 589 nanometer, door een oplossing, van 1 gram per milliliter, van deze stof, over een afstand van 0,1 meter, valt. linksdraaiende stoffen hebben een negatieve waarde en rechtsdraaiende stoffen een positieve waarde. De gemeten rotatie is afhankelijk van de concentratie van de verbinding.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures