Springen naar inhoud

Vrijheid van meningsuitting


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Alexander Hartmans

  Alexander Hartmans


 • >1k berichten
 • 1286 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2007 - 19:38

Onderzoek wees onlangs uit dat ruim 40% van de ondergevraagde deelnemers zich niet vrij kunnen uitten als het gaat om de multiculturele samenleving. Vanwaar die inperking van die vrijheid? Maatschappelijke angst, gevoed door de media? Het mag niet zo zijn om je vrijheden te laten afpakken als het gaat om de multiculturele samenleving, dat op zekere hoogste is mislukt. Het is nogal wiedes om een gezonde discussie te voeren over onze samenleving?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

qrnlk

  qrnlk


 • >5k berichten
 • 5079 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 21 april 2007 - 20:13

Ik zie dit als een bewijs dat een multi-culturele samenleving een tegenstrijdigheid is in termen is; voor een samenleving moet je een aantal zaken delen waaronder in elk geval de cultuur en (ik vermoed) levensbeschouwing. Zonder deze basis wordt communicatie al snel problematisch (misverstanden). Mensen met enige intellectuele ontwikkeling kunnen hier wel begrip voor ontwikkelen en er mee leren leven. De meeste mensen echter hebben deze optie niet en raken alleen maar gefrustreerd: Zwijgen of uiten zich extreem. Hoe dan ook voelen ze zich niet begrepen. Zolang men genoeg welvaart heeft om te verdelen (en deze wordt daadwerkelijk verdeeld) dan kan men deze gevoelens nog sussen. Maar zodra de welvaart achteruit gaat openbaren zich de conflicten.

Veranderd door albert davinci, 22 april 2007 - 00:29

Any sufficiently analyzed magic is indistinguishable from science.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

There is no theory of protecting content other than keeping secrets Ė Steve Jobs

#3

1207

  1207


 • >250 berichten
 • 991 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 april 2007 - 10:47

Onderzoek wees onlangs uit dat ruim 40% van de ondergevraagde deelnemers zich niet vrij kunnen uitten als het gaat om de multiculturele samenleving.

Het onderzoek wees uit dat 40% vd ondervraagden het gevoel heeft dat ze hun mening niet meer zouden kunnen uiten.

Vanwaar die inperking van die vrijheid? Maatschappelijke angst, gevoed door de media? Het mag niet zo zijn om je vrijheden te laten afpakken als het gaat om de multiculturele samenleving, dat op zekere hoogste is mislukt. Het is nogal wiedes om een gezonde discussie te voeren over onze samenleving?

Er is geen inperking van de vrijheid. Je kunt zeggen wat je wil. De manier waarop je iets zegt is veel belangrijker.
Uiteraard leeft er een maatschappelijke angst die gevoed wordt door media en sommige politici. Angst verkoopt en levert stemmen op.
Altijd zo geweest

#4

Jeroen Bouterse

  Jeroen Bouterse


 • >250 berichten
 • 261 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 april 2007 - 11:17

Ik sluit me aan bij 1207. Ik heb zelf het idee dat je in Nederland vrij goed de gelegenheid krijgt om te zeggen wat je denkt. De ene politieke stroming verdedigt die vrijheid wellicht sterker dan de andere, maar ik geloof niet dat er veel beleidsmakers meer zijn die ons de mond willen snoeren; alle vrijheden en rechten zijn ondertussen voldoende geÔnternaliseerd bij de meeste mensen.

Ik zie dit als een bewijs dat een multi-culturele samenleving een tegenstrijdigheid is in termen is; voor een samenleving moet je een aantal zaken delen waaronder in elk geval de cultuur en (ik vermoed) levensbeschouwing.

'Cultuur' is een vrij vaag begrip, en er zijn legio definities waarin meerdere 'culturen' prima samen kunnen leven - om aan te geven dat iets een innerlijke tegenstrijdigheid impliceert, moet je wel helder definiŽren. Levensbeschouwing is volgens mij een belangrijk onderdeel van 'cultuur', en het blijkt dat met enige welwillendheid best verschillende levensbeschouwingen samen kunnen leven. Dat welvaart daarbij helpt en wellicht tot op zekere hoogte voorwaarde is, lijkt me een juist inzicht. En het is natuurlijk altijd mogelijk dat de noodzakelijke welwillendheid afneemt..

#5

qrnlk

  qrnlk


 • >5k berichten
 • 5079 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 23 april 2007 - 13:53

Nu ik mijn tekst over lees denk ik inderdaad dat het iets minder zwart/wit gesteld had moeten worden.
Any sufficiently analyzed magic is indistinguishable from science.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

There is no theory of protecting content other than keeping secrets Ė Steve Jobs

#6

Adpruys

  Adpruys


 • >1k berichten
 • 1425 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 april 2007 - 15:20

Ik heb het onderzoek niet gelezen. Misschien heeft iemand een link.

maar ik geloof niet dat er veel beleidsmakers meer zijn die ons de mond willen snoeren;


De beperking van de vrijheid van meningsuiting of het gevoel daarvan wordt in Nederland niet veroorzaakt door de overheid maar de bedreiging wordt natuurlijk anders gezien. Er zijn nogal wat mensen die bedreigd worden vanwege hun geuitte mening. Daar kun je poltici of de media moeilijk de schuld van geven.

Laatst zag ik F de Winter op tv. Deze verwachtte dat hij voor racisme beschuldigd zou worden omdat hij gezegd had islamofoob te zijn. Mocht dit juist zijn, dan ligt het in BelgiŽ wellicht anders.
and theres nothing left worth knowing
And its time you should be going

While you see a chance take it

#7

1207

  1207


 • >250 berichten
 • 991 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 april 2007 - 16:36

Er zijn nogal wat mensen die bedreigd worden vanwege hun geuitte mening. Daar kun je poltici of de media moeilijk de schuld van geven.


Maar je kunt ze wel de schuld geven mbt berichtgeving of demagogie die politici en media de wereld insturen.
mooi voorbeeld is de cartoonrel.
media gaven enkel beelden uit midden oosten en verbrande vlaggen. gematigde moslims kwamen niet in beeld. niet spectaculair genoeg?

Onder politici heb je dan De winter of Wilders die continu de waarheid verkrachten, verdraaien en leugens verkopen onder de slogan "wij zeggen wat het volk denkt". Dat ontaardt dan in onzin zoals:" een arabier bij de politie = een pedofiel in de kleuterklas"
Voor dit soort leuzes is het vlaams blok veroordeelt.

#8

Jeroen Bouterse

  Jeroen Bouterse


 • >250 berichten
 • 261 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 april 2007 - 18:33

Laatst zag ik F de Winter op tv. Deze verwachtte dat hij voor racisme beschuldigd zou worden omdat hij gezegd had islamofoob te zijn. Mocht dit juist zijn, dan ligt het in BelgiŽ wellicht anders.

Ik heb vrijheid van meningsuiting hoger zitten dan bijvoorbeeld het discriminatieverbod, dus ik wens Dewinter niet zonder meer een dergelijke veroordeling toe - bovendien zijn islamofobie en racisme twee totaal verschillende dingen, hoewel inderdaad veel mensen ze niet goed weten te scheiden.

Maar ik heb vrij veel vertrouwen in de Belgische rechtsstaat. Dewinter nam bij Pauw&Witteman - daar heb ik 'm gezien althans - alvast een voorschot op een eventuele veroordeling en koppelde aan die hypothetische gedachte de veronderstelling dat de Belgische rechtbank 'politiek' zou zijn. Dat vond ik erg zwak. De scŤne die hij schopte door te roepen dat hij eventueel in Nederland 'politiek asiel' aan zou vragen was helemaal apart; als EU-burger kan hij er geruisloos en probleemloos gaan wonen.

Het feit dat mensen als Dewinter en Wilders in BelgiŽ en Nederland feitelijk alles kunnen zeggen wat ze willen, geeft wel aan hoe ruim de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn. Dat ze allebei mekkeren dat de politiek hen (en 'dus'(?) het volk ('het' volk?)) niet serieus neemt, is natuurlijk weer een ander verhaal; een eventuele boycot van extreemrechts in de politiek heeft niets van doen met een gebrek aan vrijheid van meningsuiting.

mooi voorbeeld is de cartoonrel.
media gaven enkel beelden uit midden oosten en verbrande vlaggen. gematigde moslims kwamen niet in beeld. niet spectaculair genoeg?

Als er een orkaan in Florida woedt, zendt de NOS ook geen beelden uit van de windstilte op Terschelling. Ik vind de cartoonrel zelf wel om een andere reden een interessant voorbeeld. Het feit namelijk dat sommige politici in plaats van de cartoonisten onverkort bij te vallen, opriepen tot 'respect' voor wat de boze moslims heilig vonden, en de rellen aangrepen om te suggereren dat vrijheid van meningsuiting niet tot het kwetsen van religieuze gevoelens zou moeten leiden, vond ik persoonlijk een slechte zaak. Ik weet niet goed hoe ik dat moest duiden, maar juist in zulke gevallen hoort het westen onvoorwaardelijk achter vrijheid van meningsuiting te blijven staan vind ik.

#9

1207

  1207


 • >250 berichten
 • 991 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 april 2007 - 23:34

Als er een orkaan in Florida woedt, zendt de NOS ook geen beelden uit van de windstilte op Terschelling.

Wat dit met de cartoons te maken heeft ontgaat mij. Ik wil enkel aangeven dat sommige media doelbewust maar 1 beeld laten laten zien en daarmee bepaalde gevoelens aanwakkeren. Zo schets je een foutief beeld.

Het feit namelijk dat sommige politici in plaats van de cartoonisten onverkort bij te vallen, opriepen tot 'respect' voor wat de boze moslims heilig vonden, en de rellen aangrepen om te suggereren dat vrijheid van meningsuiting niet tot het kwetsen van religieuze gevoelens zou moeten leiden, vond ik persoonlijk een slechte zaak.

Tsja, als je weet hoe groot de groep moslims is en hoeveel stemmen dit zijn dan moet je het opportunisme van sommige politici begrijpen. Ik keur het eveneens af.

Ik weet niet goed hoe ik dat moest duiden, maar juist in zulke gevallen hoort het westen onvoorwaardelijk achter vrijheid van meningsuiting te blijven staan vind ik.


vrijheid van meningsuiting is geen absoluut recht.
Smaad, laster en eerroof zijn heel terecht strafbaar. Dit geldt zowel voor het individu als voor een hele groep.
Of ik op jou een karaktermoord pleeg of ŗ la Wilders enkel Moslims viseer met allerlei leugens is hetzelfde.

ah ja, de islamofobie van Dewinter is gebaseerd op Xenofobie (haat, racisme) en niet op de claustrofobie (angst).
In dit soort woordspelletjes is dewinter echt goed. Naar de eigen achterban verwijst hij naar Xeno en in de media naar claustro.

Veranderd door 1207, 23 april 2007 - 23:38


#10

Alexander Hartmans

  Alexander Hartmans


 • >1k berichten
 • 1286 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 mei 2007 - 14:24

Het onderzoek wees uit dat 40% vd ondervraagden het gevoel heeft dat ze hun mening niet meer zouden kunnen uiten.

Zo lijkt het er wel op. Het is best mogelijk dat het onderzoek onvolledig is.

Er is geen inperking van de vrijheid. Je kunt zeggen wat je wil. De manier waarop je iets zegt is veel belangrijker.
Uiteraard leeft er een maatschappelijke angst die gevoed wordt door media en sommige politici. Angst verkoopt en levert stemmen op.
Altijd zo geweestDan is het de tijd gekomen om om dit te veranderen

#11

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 05 mei 2007 - 15:18

Het fundament om vrijheid van meningsuiting mogelijk te maken is respect.
Een ander kan enkel vrij zijn mening uiten wanneer de ander bereid is om hem die mening te laten uiten, ook en juist wanneer die mening afwijkt van wat je zelf vindt.
Anderzijds moet diegeen die de mening uit dit altijd op een tactvolle wijze doen zodat die ander ontvankelijk blijft om te luisteren naar jouw mening.
Geen respect voor elkaar, geen vrije meningsuiting.
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(
We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

#12

Alexander Hartmans

  Alexander Hartmans


 • >1k berichten
 • 1286 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 mei 2007 - 16:04

Het fundament om vrijheid van meningsuiting mogelijk te maken is respect.
Een ander kan enkel vrij zijn mening uiten wanneer de ander bereid is om hem die mening te laten uiten, ook en juist wanneer die mening afwijkt van wat je zelf vindt.
Anderzijds moet diegeen die de mening uit dit altijd op een tactvolle wijze doen zodat die ander ontvankelijk blijft om te luisteren naar jouw mening.
Geen respect voor elkaar, geen vrije meningsuiting.


Ik ben met je eens dat respect nodig is. Maar is het niet zo dat respect verdiend moet worden of moet je maar alles klakkeloos respect tonen?

#13

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16594 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 05 mei 2007 - 16:42

Laat ik het zo zeggen: als je geen respect hebt voor anderen, verdien je het zelf niet.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#14

Lathander

  Lathander


 • >1k berichten
 • 2502 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2007 - 23:21

"If we don't believe in freedom of expression for people we despise, we don't believe in it at all."
- Noam Chomsky

"Invisible Pink Unicorns are beings of great spiritual power. We know this because they are capable of being invisible and pink at the same time. Like all religions, the Faith of the Invisible Pink Unicorns is based upon both logic and faith. We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them."


#15

Alexander Hartmans

  Alexander Hartmans


 • >1k berichten
 • 1286 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 mei 2007 - 13:34

Laat ik het zo zeggen: als je geen respect hebt voor anderen, verdien je het zelf niet.Onzin. Respect verdien je, je krijgt het niet zomaar. Wanneer men respect gaat opleggen, dus afdwingen, is er sprake van onderdrukkking.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures