Broom indicator voor verzadigd of onverzadigd

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 67

Broom indicator voor verzadigd of onverzadigd

Tomaten bevatten lycopeen(de kleurstof die de tomaat rood maakt). Dit bevat 13 geconjugeerde dubbele bindingen. Margarine bestaat uit plantaardige vetten en bevat dus onverzadigde vetten = dubbele bindingen. Na toevoeging van broomwater werd de tomatenpureeoplossing bruingroen en de margarine-oplossing wit. Weet iemand wat de verklaring hiervoor is?

mvg

fender

Berichten: 12.262

Re: Broom indicator voor verzadigd of onverzadigd

Additie van broom aan de dubbele bindingen. Bij partiele additie aan een zeer lang geconjungeerd systeem blijft een korter systeem over, en dat zorgt voor een andere kleur (bij additie aan -alle- dubbele bindingen zou in princiepe een kleurloze gebromeerde alkaanstaart overblijven).
Victory through technology

Re: Broom indicator voor verzadigd of onverzadigd

Hoi,

Onthoudt het volgende:

Hoe meer geconjugeerde dubbele bindingen in een molecuul des te lager is de energie van het licht dat wordt geabsorbeerd omdat de energiesprongen in het molecuul kleiner zijn. Lagere energie betekent een grotere golflengte en dus verschuiving van UV/paars/blauw/groen naar kleuren als geel/oranje/rood. Wanneer er geen dubbele bindingen zijn wordt er per definitie geen licht in het zichtbare gebied meer geabsorbeerd en heeft de stof dus geen kleur.

Reageer