Springen naar inhoud

Onderzoek synesthesie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

SaraJ

    SaraJ


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2007 - 15:55

Beste Mensen,

De Universiteit van Amsterdam heeft afgelopen jaar een onderzoek gedaan naar specifieke kenmerken in het brein van grafeem-kleur synestheten, die een specifieke kleurervaring hebben met bepaalde letters of nummers. Voor een grafeem-kleur synestheet hebben letters en/of cijfers een kleur. Bij de letter ‘p’, wordt dan bijvoorbeeld een rode kleur gezien of ervaren. De ervaringen verschillen van ‘gewone’ associaties omdat ze automatisch zijn (komen snel en zonder en zonder moeite ervoor te doen) en zeer consistent (als de R rood is blijft het je hele leven in die specifieke kleur rood).

Dit onderzoek, naar het brein van grafeem-synestheten, heeft geleid tot een aantal zeer interessante resultaten. Zo werden onderlinge verschillen tussen synestheten terug gevonden als individuele verschillen in het breinstructuur. Daarom is nu een vervolg onderzoek opgezet om ook meer te leren over de relatie tussen (anatomische) hersenstructuren en (functionele) hersenactiviteit. Door middel van een aantal vragenlijsten en MRI metingen willen we meer weten over de processen die de eerder gevonden verschillen mogelijk veroorzaken.

Voor dit onderzoek zijn we specifiek op zoek naar proefpersonen met grafeem-kleur synesthesie. Als je vermoedt dat je een grafeem-kleur synestheet bent (doe bijvoorbeeld de testjes op www.synesthesie.nl ) neem dan contact op via S.Jahfari@uva.nl. Via deze weg geef ik je meer informatie en kunnen we beginnen met het onderzoek. Deze neemt niet meer tijd in beslag dan ongeveer 5 uur verspreid over drie dagen. Je krijgt een kleine geldelijke vergoeding voor je tijd.

Ik hoop snel iets van jullie te horen!
Groetjes,
Sara Jahfari
Student-assistent van Dr. S. Scholte en Dr. R. Rouw

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures