Springen naar inhoud

Epitheliale cellen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

lieve

  lieve


 • >100 berichten
 • 120 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2007 - 10:34

Het blijkt dat in het nefron, de tubulus een epitheliale structuur heeft.
Hoe kan nu iets bestaan uit enkel epitheliale cellen? Ik dacht dat epithiale cellen, cellen waren die aan de buitenkant van een structuur gelegen zijn.

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 mei 2007 - 19:14

Epitheelcellen zijn inderdaad cellen die het vrije oppervlak van het lichaam en verschillende lichaamsholten "bekleden".
Dit wil echter niet zeggen dat ze alléén dit doen. Epitheelcellen hebben echter meestal wel een bedekkende functie, maar bij bijvoorbeeld klierweefsels, die ook opgebouwd zijn uit epitheelcellen is de bedekkende functie ondergeschikt geworden aan de productie en de afscheiding van de door de klieren gemaakte stoffen.

Epitheelcellen sluiten zonder intercellulaire stof op elkaar aan zodat moleculen niet of nauwelijks tussen de cellen door kunnen diffunderen. Bepaalde (reabsorberende) epithelia zijn wel te passeren door moleculen (de darmwand en - in jouw geval - de nier). In dit geval doen de epitheelcellen zelf aan actief transport waarbij ze aan de ene zijde moleculen opnemen en tegelijkertijd aan de andere zijde uitscheiden.

Veranderd door Klintersaas, 12 mei 2007 - 19:14

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#3

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 mei 2007 - 23:15

In dit geval doen de epitheelcellen zelf aan actief transport waarbij ze aan de ene zijde moleculen opnemen en tegelijkertijd aan de andere zijde uitscheiden.

Hierdoor kan de nier de nuttige stoffen terug opnemen, de schadelijke stoffen uitscheiden en dit met zo weinig mogelijk vochtverlies.
Hiervoor hebben zulke epitheliale cellen (ook in oa de darmen en de klieren) veel ionenkanalen en soms ook aquaporines (kanalen die selectief water doorlaten). Water diffundeert zowel doorheen de aquaporines als tussen de cellen.
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(
We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

#4


 • Gast

Geplaatst op 16 juni 2007 - 12:13

epithelia zijn bedekkende cellen voor (bijna) alle organen.
wat die AQP betreft, een mutatie daaraan veroorzaakt diabetes insipidus, met polydipsie en polyurie tot gevolg... maw als je epithelia van je nefron niet goed werken, heb je een waterig probleem.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures