Klaring

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 120

Klaring

Waarom moet er in de formule van de klaring gedeeld worden door de plasmaconcentratie?

Gebruikersavatar
Berichten: 146

Re: Klaring

Ik neem aan dat je de creatineklaring bedoelt? Volgens mij is het om de mate van uitscheiding te bepalen. Als de hoeveelheid creat in bloed (of serum zo je wilt) hoog is en in urine laag verteld je dat er weinig creatinine uitgescheiden wordt... Als de creat in zowel urine als bloed laag is betekend dat er met de uitscheiding weinig aan de hand is.

Uiteraard moet er wel gemeten worden in 24 uurs urine en moet het volume bekend zijn.
Adde parvum parvo magnus acervus erit.

Berichten: 55

Re: Klaring

De klaring is de hoeveelheid plasma (ml) die per minuut van een stof wordt ontdaan. Bij urinaire klaring verschijnt deze hoeveelheid stof in de urine. De hoeveelheid stof die per minuut in de urine verschijnt = de hoveelheid stof die per minuut uit het plasma verdwijnt. Bij de klaring moet je dus een antwoord vinden op 2 vragen:

1. Hoeveel mg van een stof (bv creatinine) verschijnt er per minuut in de urine?

2. In hoeveel ml plasma zat deze hoeveelheid stof? (Want dit is de hoeveelhgeid plasma die geklaard is, dit is dus de clearance of klaring)

De hoeveelheid stof die per minuut in de urine verschijnt = de concentratie ervan in de urine (Cu) maal de hoeveelheid urine (ml) per minuut. Om nu te weten uit hoeveel ml plasma deze hoeveelheid stof komt (de klaring van de stof dus) moet je de vorige berekening uiteraard delen door de plasmaconcentratie van die stof.

Concreet: Stel dat er per minuut 2 mg stof in de urine verschijnt en dat de plasmaconcentratie 10 mg% (10 mg per 100 ml) bedraagt. Dan is er 20 ml plasma geklaard want die 2 mg stof zat in 20 ml plasma; 2 mg/min gedeeld door 10 mg / 100 ml = 20 ml/min.

Ziezo. Hopelijk is de zaak ge"klaard" :D
Alles is altijd overal tegelijkertijd.

Onbezonnen respect voor gezag is de grootste vijand van wijsheid.

Berichten: 6

Re: Klaring

- Hoofdzakelijk eiwitten en gezonde vetten eten

- enkel water drinken of koffie (geen decafiene natuurlijk maar het echte spul)

- geen zout

- zoveel mogelijk bewegen

- ben je erbij maar geraak je de laatste rolletjes niet kwijt ; een dokter vinden die 5-10mg yohimbine hcl/per dag voorschrijft voor enkele maanden

Nog een opmerking over die heteluchtcabines ; is rommel zorgt voor snel gewichtsverlies maar dit is puur vocht...enkele glazen water drinken en je bent terug op je oude gewicht.

Reageer