Springen naar inhoud

Wat is de functie van co2 in bloed?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Biglia

  Biglia


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2007 - 01:12

De aandoening hypocapnie betekent dat er weinig CO2 in de arteriolen aanwezig is.
Ik vroeg me nu af wat de functie van CO2 dan is voor ons ademhalings-bloedsomloopsysteem? Ik dacht niet dat je te weinig CO2 in je bloed kon hebben??

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Redox

  Redox


 • >25 berichten
 • 55 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2007 - 15:46

CO2 is de belangrijkste prikkel voor de ademhaling (ter hoogte van het ademcentrum in de hersenstam). Als je de adem inhoudt moet je willens nillens toch weer ademen: de prikkel daarvoor is de CO2. (Dat is ook de reden waarom patiŽnten met chronische ademhalingsproblemen niet teveel O2 mogen krijgen. Bij deze mensen is het AH centrum gewend geraakt aan de hoge CO2 en wordt het O2-tekort de belangrijkste prikkel. Als deze nu wegvalt door te veel O2 toediening kan de AH stilvallen)

CO2 speelt ook een rol bij de handhaving van de zuurtegraad (pH) van het bloed. Deze mag niet lager zijn dan 7,35 en niet hoger dan 7,45. De CO2 is omgekeerd evenredig met de pH.
Als de pH dreigt te dalen door metabole oorzaken, kan ons lichaam dit compenseren door via hyperventilatie de CO2 te doen dalen. Door deze CO2 daling gaat de pH weer stijgen en blijft hij boven de 7,35.
Als de pH dreigt te stijgen door metabole oorzaken kan ons lichaam dit compenseren door via hypoventilatie de CO2 te doen stijgen. Door deze CO2 stijging gaat de pH weer dalen en blijft hij beneden de 7,45.

CO2 is ook een lokale vaatverwijder. Het veroorzaakt plaatselijke vasodilatatie.

Ter hoogte van de weefsels zorgt de hogere CO2 er voor dat de O2 gemakkelijk loskomt van hemoglobine en naar de weefsels kan.

Hoewel CO2 een metabool afbraakproduct is, mag het toch niet dalen beneden de 35 mm Hg of stijgen boven de 45 mm Hg. Lager dan 35 = hypocapnoe, hoger dan 45 = hypercapnoe, ertussen = eucapnoe.
Alles is altijd overal tegelijkertijd.
Onbezonnen respect voor gezag is de grootste vijand van wijsheid.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures