Springen naar inhoud

Onderscheid obstructief en restrictief longlijden?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Biglia

  Biglia


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2007 - 12:12

Kan iemand het onderscheid tussen obstructief en restrictief longlijden eens uitleggen?
In mijn cursus lees ik bijv. bij scoliose dat dit obstructief longlijden is, maar ik zou eerder denken dat dit restrictief longlijden is? De longcapaciteit wordt toch beperkt door het scheefgroeien van de ruggegraat?
Ook staat bijv. een klaplong bij restrictief longlijden, terwijl een klaplong toch door emfyseem veroorzaakt kan worden en emfyseem toch een voorbeeld is van obstructief longlijden is?

Dank voor hulp!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Redox

  Redox


 • >25 berichten
 • 55 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2007 - 16:24

Obstructief longlijden verwijst naar de vertraging van de luchtstroom bij uitademing. Ook de 1 secondwaarde is afgenomen in verhouding tot de vitale capaciteit. Er is hyperinflatie met verhoogde functionele residuale capaciteit (er blijft teveel lucht in de longen achter)

Het restrictief syndroom is een toestand waarbij alle longvolumes zijn afgenomen (zoals bv. bij kwabresectie).

Een klaplong geeft dus een restrictief syndroom (te vergelijken met kwabresectie).
De oorzaak is wel vaak emfyseem en dit is op zich een obstructief probleem: door vermindering van de elasticiteit van het longweefsel wordt te weinig lucht weer uitgeademd, blijft lucht in de longen achter en is de 1 secondewaarde gedaald.

Scoliose en andere aandoeningen van de thoraxwand kunnen wel degelijk een restrictief longlijden veroorzaken doordat ze de volledige uitzetting van de longen beperken. De luchtwegweerstand blijft normaal (is bij obstructief syndroom gestegen) en de verhouding tussen 1 secondewaarde en vitale capaciteti is eveneens normaal terwijl die bij obstructief longlijden afgenomen is.

Je moet de terminologie proberen te zien in het kader van de weerslag op luchtwegweerstand (slijm, ontsteking, vernauwing, bronchiolaire wandverdikking,..) bij obstructieve problemen en op de uitzettingsmogelijkheid bij restrictieve problemen. Scoliose beperkt eerder de uitzetting van de longen dan de uitademing.
Alles is altijd overal tegelijkertijd.
Onbezonnen respect voor gezag is de grootste vijand van wijsheid.

#3

Biglia

  Biglia


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2007 - 16:40

bedankt voor de heldere uitleg!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures