Peak oil

Moderators: jkien, Xilvo

Gesloten
Berichten: 4

Peak oil

wie heeft er al van het begrip "peak oil" gehoord.

Drie of vier jaar geleden nog hoorde je nog praten over de "psychologische grens" van 50 dollar voor een vat ruwe olie.

Vandaag staat die prijs al bijna twee jaar een stuk in de 60 dollar. Ik ben niet geneigd te geloven in doemscenario's maar dat de energieprijzen niet noemenswaardig zullen dalen is wel duidelijk geworden.

Er zijn allerlei factoren die bijdragen aan die energieprijzen. Geopolitiek en speculatie...Maar ik lees ook dat de winning van conventionele olie steeds moeilijker wordt, dat de mega aardolievelden in Saoudie-Arabië (ghawar) aan hun limiet zitten. Dat in Mexico het Cantarelveld (ook één van de gootste velden in de wereld) gepiekt is vorig jaar en dat er nu al meer dan 15% minder productie is.

De wereld blijft echter behoefte hebben aan energie, elk jaar meer trouwens. Wij verbruiken nu met z'n allen dagelijks om en bij de 85 miljoen vaten olie (vat olie 159 liter) Om de tien jaar heeft de wereld een extra 15 miljoen vaten nodig.

Experts (geologen die 40 jaar ervaring hebben bij oliegiganten als Texaco en Chevron) stellen dat de wereldproductie zoniet "nu" dan wel binnen enkele jaren zijn maximun zal bereiken (de helft) van dan af zal de grafiek naar beneden gaan, steeds sneller. het eerste jaar misschien 4% minder, het jaar daarop 8% dan 12% ...enz. Hetzelfde staat snel te gebeuren met aardgas.

Ik weet dat er allerlei plannen zijn om over te stappen op alternatieven. Erg optimistisch is dat vooruitzicht niet. De fosiele brandstoffen die wij verbruiken zaten gewoon klaar in de grond. Wij hoefden het slechts op te pompen, te raffineren en klaar. dat is simpel gezegd maar eigenlijk is het zo dat wij al 100 jaar spotgoedkoop energie verbruiken. Onze hele samenleving is erop gestoeld. de alternatieven moeten "gemaakt" worden en daar kruipt energie in.

Olie en gas voorzien ons niet enkel van mobiliteit en energie. Medicijnen, kunstmeststoffen (onontbeerlijk!), verpakkingsmateriaal, kledij en talloze andere nevenproducten worden er van gemaakt.

Er gaat dus een gat ontstaan tussen vraag en aanbod en dat gat zal elk jaar groter worden. Sommige derdewereld- landen zullen de prijzen niet kunnen betalen en "uit" het olietijdperk vallen.

Als je erover begint na te denken ziet het er somber uit. de kwantiteiten die we nu verbruiken zijn niet te vervangen door alternatieven.

Kunnen wij deze samenleving wel voortzetten als de prijzen echt gaan stijgen? zullen er dan goedkope alternatieven zijn en zo niet...wat dan? (ik laat het klimaatprobleem dan nog gewoon buiten beschouwing)

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Peak oil

Er is hier voordat er een duurzaamheid forum was flink gediscusieert over de peak oil, maar dan in het politicologie forum, ga naar deze link en je kunt 13 bladzijdes door lezen.

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?s...582&hl=peak

Re: Peak oil

DePurpereWolf schreef:Er is hier voordat er een duurzaamheid forum was flink gediscusieert over de peak oil, maar dan in het politicologie forum, ga naar deze link en je kunt 13 bladzijdes door lezen.

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?s...582&hl=peak
Naast bovengenoemde topic vindt je actievere en meer toegespitste discussie over de actuele ontwikkelingen mbt peak oil op http://www.peakoil.nl. Het hieraan verbonden forum is http://forum.peakoil.nl.

Purpere, ik weet dat het niet de bedoeling is om door te linken naar andere fora, maar in dit geval...?

Gesloten