Berekenen pH mengsel: water, alcohol, suker en wijnsteenzuur

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Berekenen pH mengsel: water, alcohol, suker en wijnsteenzuur

Is er iemand op dit forum die de theoretische (= verwachte) pH waarde van een mengsel bestaande uit:

- water rest

- alcohol 13 volume %

- suiker 20 gram per liter

- wijnsteenzuur 8 gram per liter

zou kunnen uitrekenen.

Ik begreep dat deze vraag niet zo eenvoudig als als zij lijkt omdat wijnsteenzuur een zwak zuur zou zijn met bufferende eigenschappen.

Bovenstaand mengsel lijkt enigszins op de samenstelling van een wijn.

De gedachte is dit voor twee van dergelijke profielen, (waarvan de gezamelijke hoeveelheid vaste stoffen 20 + 8 = 28 gram per liter blijft) te doen en dan de werkelijke pH te meten.

De uitkomst moet dan een maat voor de werkelijke verhouding tussen het suiker en de wijnsteenzuur zijn.
HansNed

Gebruikersavatar
Berichten: 2.116

Re: Berekenen pH mengsel: water, alcohol, suker en wijnsteenzuur

Mijn eerste gedachte is dat het inderdaad vrij simpel is. Alles lost op, niets reageert, dus zou je het als een oplossing van 8 gr/liter wijnsteenzuur kunnen zien.

Dat is een zwak zuur en volgens de gewone berekeningsmethode kan je dan de pH berekenen.

Reageer