Aangezien ik heb gelezen dat het niet de bedoeling is dat je je medeforummers als zoekmachine gebruikt voel ik me enigzins ongemakkelijk nu ik deze vraag stel. Echter omdat ik toch een beetje ten einde raad ben waag ik het erop:
Voor mijn biologiepo moet ik in een duidelijk schema uitleggen hoe fotosynthese werkt, hierin onderscheid makend tussen de lichtreactie en de donkerreactie. Een korte uitleg erbij is ook vereist.
We hebben kopieen gekregen uit het biologieboek van vwo6, ikzelf zit in vwo5, maar hieruit word ik absoluut niet wijzer. Nergens, ook niet op internet, vind ik in normaal nederlands waar dat hele proces begint en hoe het eindigt. Misschien is het handig om het stukje tekst uit de kopieen van het vwo6 boek te kopieren, dan begrijpen jullie misschien dat ik als fotosynthesen00b werkelijk wanhopig wordt.
Komtie:
(...)
Elektronen in chlorofyl komen door lichtenergie op een hoger energieniveau: in 'aangeslagen toestand'. In plaats van direct terug te vallen op hun oorspronkelijke energieniveau komen de elektronen terecht bij ee nreeks stoffen die elektronen beurtelings opnemen en weer afstaan.
(...)
Tegelijkertijd vindt splitsing van water plaats. De hierbij vrij komende elektronen vullen de opengevallen plaatsen in het chlorofyl op. De ontstane H-ionen bouwen een concentratiegradient op. Deze levert energie voor het vormen van ATP. De zuurstof ontsnapt als afvalproduct via de stoma van de cel.
Nougoed, uit dit stukje tekst valt nog een best goede 'eerst dit, dan dit' structuur te ontdekken. Maar dan komt het volgende stukje uitleg onder een nieuw 'kopje':
De lichtreacties vinden plaats in de membranen van de thylakoiden. Hierin zitten fotosytheem 1 en fotosystheem 2 verankerd. Bijde systhemen bevatten chlorofylmoleculen en andere pigmenten die licht absorberen en waar elektronen in aangeslagen toestand raken. Naast fotosysteem 2 bevindt zich een keten elektronen acceptoren en -donoren in het membraan. Via deze keten gaan elektronen van fotosysteem 2 naar fotosysteem 1. Bij niet-cyclische fosoforylering bewegen elektronen vanuit fotosytheem 1 zich, via een direct aan fotosystheem 1 gekoppelde reeks elektronenacceptoren en -donoren naar NADP+. Bij cyclische fosforylering bewegen er elektronen terug naar de keten elektronenacceptoren en -donoren naast fotosystheem 2.
Etc. etc.
Wat het voor mij nu zo lastig maakt is dat ik absoluut niet het eerste verhaal in het tweede verhaal of het tweede verhaal in het eerste verhaal geplaatst krijg. Ik word gek, en ik snap er geen drol van. Ook wikipedia is voor mij in het stadium waar ik nu nog zit te ingewikkeld.
Heeft er iemand zin en tijd om mij het fotosyntheseproces uit te leggen

Groetjes, Laura.