Hoe ontstaan grote pupillen bij sommige medicijnen/drugs

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 31

Hoe ontstaan grote pupillen bij sommige medicijnen/drugs

Bij sommige medicijnen/drugs kan je grote pupillen krijgen, hoe komt dit precies? Bij drugs als XTC staan ze echt wagen weid open!

Dit heeft in ieder geval te maken met de serotonine die vrij komt. Zorgt die serotonine er toevallig voor dat je sympatische zenuwstelsel geactiveert wordt?

Ik hoop dat iemand mij precies kan uitleggen hoe dit zit...

Gebruikersavatar
Berichten: 89

Re: Hoe ontstaan grote pupillen bij sommige medicijnen/drugs

Beetje googelen met medische termen en je vindt vanalles

http://jpet.aspetjournals.org/cgi/content/...stract/213/1/49

http://jpet.aspetjournals.org/cgi/content/...tract/238/3/788

http://cocaine.org/misc/mydriasis.html

Het is wel in het engels en soms wat medisch, maar met verder googlen kom je een heel eind.
"Er zit strontium in mijn holmium" zei de chemicus in zijn element.

Re: Hoe ontstaan grote pupillen bij sommige medicijnen/drugs

Het antwoord zit in je hersenstam. Je hebt twee soorten zenuwstelsel: sympatisch en parasympatisch. De eerste brengt je lichaam in actie het tweede in rust. Gebruik je amfetamine, dan breng je je lichaam in actie (hartslag en bloeddruk gaan omhoog, je zweet meer en je wordt drukker).

De sympatische zenuwenkernen in de hersenstam, die de vergroting van de pupil regelen, worden dan gestimuleerd en geven een seintje naar een spiertje dat de pupil kan vergroten, de musculus dilatator pupillae.

Andersom kan dit ook als men morfine of heroïne gebruikt. Dit zijn allebei opiumderivaten en werken op het parasympatische systeem. Bovenin de herstenstam zitten de hersenzenuwkernen van Edinger Westphal. Als deze parasympatisch gestimuleerd worden geven zij een signaal door aan de musculus constrictor pupillae. Dit spiertje zorgt dan weer voor vernauwing van de pupil. Junks hebben dus kleine pupillen als ze heroïne gespoten hebben.

Reageer