Springen naar inhoud

Rotterdam kan 20 miljoen ton CO2 ondergronds opslaan


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Nu.nl-feed

  Nu.nl-feed


 • >250 berichten
 • 477 berichten
 • Nieuwsbot

Geplaatst op 11 juni 2007 - 06:49

ROTTERDAM - De Rotterdamse industrie kan jaarlijks 20 miljoen ton CO2 afvangen, transporteren en opslaan in lege gas- en olievelden. Dit kan op kostendekkende wijze, mits er een consortium komt waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken.

View the full article

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 11 juni 2007 - 09:24

Heb dit onderwerp maar meteen van de nieuwsfeed hier naartoe geplaatst, ik denk dat de discussie hier beter verder kan dan in het nieuwsforum.

#3

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 11 juni 2007 - 11:43

Het statement:

Dit kan op kostendekkende wijze, ......

zou bij leken de indruk kunnen wekken dat het eigenlijk niks kost, dus waar wachten we eigenlijk nog op?

Dat is natuurlijk niet zo, maar de geschatte kosten van 24 euro/ton komen ruwweg overeen met de huidige handelsprijs van CO2 rechten.
Overigens zijn de kosten die geschat worden door dit soort theoretische onderzoekers altijd veel te laag. Het is voor mensen uit de praktijk al zeer moeilijk om de werkelijke kosten te schatten gezien de minimale ervaring met dit specifieke werk.
Hydrogen economy is a Hype.

#4

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 juni 2007 - 22:44

Het is leuk te zien dat de 'industrie' liever een industrieele oplossing zoekt, dan eentje die echt duurzaam is. Het is voor de industrie makkelijker om te gaan voor CO2 opslag onder de grond, omdat het in hun no-how past. Een fabriek die veel CO2 uitstoot kan geen bossen aan gaan planten, omdat dat gewoon helemaal hun markt niet is.

Je zou kunnen zeggen, om voor een fabriek aan strikte CO2 eisen te voldoen, zouden ze stukken regenwoud in Brazilie op kunnen kopen, maar ten eerste betekend dat dat ze moeten investeren in een ander land, hun investering moeten beveiligen geheel ergens anders. Het is makkelijker voor rotterdamse bedrijven om CO2 op te slaan in Rotterdam, gewoon omdat het in hun straatje ligt

#5

Big bang

  Big bang


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2007 - 23:04

Toch kunnen ze veel beter investeren in gerichte boomaanplant; bij voorkeur via gespecialiseerde tussenbedrijven (dan zijn ze meteen van het gedoe af). Niet vanwege de reductie van CO2 die boomaanplant teweeg brengt maar vooral door de afkoeling van de dampkring die dat met zich meebrengt. Volgens een recente nieuwe theorie van het KPI (Kwaliteitsplatform Ingenieurs) kan afkoeling van de dampkring gestimuleerd worden door de watercyclus te bevorderen. Bevordering van deze cyclus blijkt effectief te kunnen plaatsvinden door gericht bomen te planten. Verdamping bij bomen als bijproduct van de fotosynthese kan ook in vergelijking tot de bijdrage van verdamping boven oceanen en zeeŽn een substantiŽle rol spelen. Dit komt o.a. doordat de hoeveelheid waterdamp die lucht kan bevatten per vijf graden temperatuurverhoging verdubbelt en de gemiddelde temperatuur boven land vijftien graden hoger is dan die boven zee.
Ik heb het voorrecht gehad de lancering van deze belangwekkende theorie twee maanden geleden tijdens een KIVI-NIRIA bijeenkomst te mogen bijwonen en heb daar op het Astroforum een uitgebried topic over geplaatst: http://www.astroforu...8269&highlight=

Baat het niet, het schaadt zeker ook niet. Je compenseert tenslotte op deze wijze ook je CO2-uitstoot en door gericht aan te planten kan je een aantal zeer positieve neveneffecten bereiken. Bijv. op de terreinen ontwikkelingshulp, duurzame productie bouwmaterialen, terugdringing woestijnvorming en (voor NL niet onbelangrijk) veiligheidbevordering tegen overstromingen in stroomgebieden rivieren.
Echt een buitengewone interessante ontwikkeling. Wel nog even een erg lastige weg te gaan voordat de rest van de wereld dit ook gaat beseffen gezien de huidige eenzijdige focus op CO2-uitstoot reductie.

#6

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9747 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 juli 2007 - 00:51

Dat is natuurlijk niet zo, maar de geschatte kosten van 24 euro/ton komen ruwweg overeen met de huidige handelsprijs van CO2 rechten.


Eigenlijk is het toch te gek voor woorden... Iemand verzint dat de uitstoot van een ton CO2 24 euro kost, en vervolgens is zoiets kosten-effectief.

Nou vind ik iets als 'de vervuiler betaalt' nog best aardig, maar dan zou ik toch graag weten wie er precies 24 euro schade lijdt als ik een ton CO2 uit de schoorsteen blaas.. mocht de gedupeerde die schade kunnen bewijzen lijkt me het terecht deze constructie 'kosten-effectief' te noemen, maar tot die tijd gaat het helemaal nergens over.
Victory through technology

#7

Big bang

  Big bang


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2007 - 09:27

@ Benm

Eigenlijk is het toch te gek voor woorden... Iemand verzint dat de uitstoot van een ton CO2 24 euro kost, en vervolgens is zoiets kosten-effectief.


Temeer gezien de CO2 paradox (zie 2e post bij eerder door mij vermelde link naar het Astroforum)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures