Springen naar inhoud

RFID en privacy


 • Log in om te kunnen reageren

#1

stokstaartje

  stokstaartje


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 februari 2005 - 15:44

RFID (radio frequency identification) is de techniek waarbij men producten, dieren en ook mensen kan voorzien van een tag, zodat deze op afstand uit te lezen is middels radiogolven. Steeds vaker wordt deze techniek ten onrechte aangehaald in Big Brother achtige scenario's.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Rogier

  Rogier


 • >5k berichten
 • 5679 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 februari 2005 - 15:56

Is het een identificatiechip, dus dat je je duim over een scanner haalt i.p.v. je paspoort te laten zien? Of is het ook een soort GPS-achtig iets, dus dat je (via satelieten ofzo) kunt traceren waar iemand zich ter wereld bevindt?

Kan dat identificeren trouwens ook 'onvrijwillig' / passief gebeuren? M.a.w. moet je echt zelf met je duim (of arm, of oog, of hoe het ook werkt) over een scanner, of kan met op een paar meter afstand een ding op je richten, *scan* en ze hebben je identiteit? Of dit inbouwen in deuren e.d. zodat ze automatisch kunnen loggen wie er een gebouw binnenkomt en verlaat...
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.

#3

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 februari 2005 - 16:25

RFID wordt gezien als een mogelijke vervanging van de streepjescode. Er zijn echter twee grote problemen. Het is fraudegevoelig en het is duur.

RFID is een chip die een soort unieke id is voor een bepaald product, net zoals een streepjescode. Het idee wat sommigen hebben is dat je met een winkelwagentje door een apparaat gaat en die dan alle RFID chips scanned en daarmee dus veel tijd bespaart.
Het is echter zo dat je chips die worden afgeschermd door metaal niet kunt lezen. Een duur product tussen een paar blikken soep zou dus niet worden opgemerkt en dus ook niet worden afgerekend.

Verder heb ik gelezen (in Technisch weekblad) dat een chip zo ongeveer 5 eurocent per stuk kost. Laat staan de apparaten die nodig zijn om dit ding uit te lezen. Dit is stukken meer dan dat een streepjescode kost.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#4


 • Gast

Geplaatst op 16 februari 2005 - 19:17

RFID wordt ook vaak gebruikt bij toegangspassen. is net als een pinpas, echter zonder magneetstrip of smardcard achtige contacten erop. Je houd hem bij het uitleesapparaat en hij wordt op afstand contactloos uitgelezen.
Waar het mij echter om ging is het volgende artikel:
http://rfid.emerce.n...chting_ele.html titel: VS richting electronische ID kaarten

het gaat erom dat je die chip in de vorm van een rijstkorrel onder iemand huid kan doen net zoals dat nu gebeurd met katten. Dan kan je dus iemand uitlezen...

Bart; er zijn manieren om dat probleem met metalen op te lossen, het probleem is dat er vaak te vel partijen meespelen die allemaal andere wensen hebben

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures