Springen naar inhoud

Luchtvochtigheid in een vliegtuig


 • Log in om te kunnen reageren

#1

jopinie

  jopinie


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2007 - 14:48

Wie kan mij vertellen waarom in een vliegtuig de luchtvochtigheid zo laag is?
Ik heb namelijk ooit gelezen dat ze dat expres doen om zo licht mogelijk te zijn (water=massa, moet meegevoerd worden) een vriendin van me zegt dat het niet anders kan.

Wie levert het bewijs?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ruben01

  Ruben01


 • >1k berichten
 • 2902 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2007 - 16:20

Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten.
Zo is de luchtvochtigheid in een vliegtuig lager dan 5 procent vanwege de koude buitenlucht tot -50C.
De lucht wordt in het vliegtuig weliswaar opgewarmd voordat ze in de cabine wordt geblazen, maar niet bevochtigd. Het vliegtuig zou anders meer dan 1.000 liter water extra moeten meenemen.

Ik heb namelijk ooit gelezen dat ze dat expres doen om zo licht mogelijk te zijn (water=massa, moet meegevoerd worden)

Ik denk dat je hiermee bedoelt dat ze het vocht er op de grond uithalen zodat het vliegtuig minder gaat wegen, dit klopt dus niet volledig, wanneer het vliegtui op de grond is zal de airco waarschijnlijk aanstaan en er wel een deel vocht verdwijnen.

een vriendin van me zegt dat het niet anders kan.


Het kan dus wel anders, als men een hele tank water meeneemt om de lucht boven te bevochtigen maar dat is niet zo goed natuurlijk voor het brandstofverbruik en andere factoren.
BOINC mee met het WSF-team: <a href="http://www.wetenscha...howtopic=60653" target="_blank">http://www.wetenscha...topic=60653</a>

#3

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 juni 2007 - 21:24

Ze doen het express, lees: ze houden de lucht droog op de grond. Als het vliegtuig opstijgt daalt de druk in de cabine, als de lucht nu erg vochtig is zal het condenseren om dat lucht met een lagere druk minder waterdamp kan vasthouden. Dan krijg je dat het gaat regenen in het vliegtuig, wat nogal lastig is.

Tenminste, zo heb ik het ooit eens gehoort, zou best een broodje aap verhaal kunnen zijn.

#4

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 juni 2007 - 22:16

Ze doen het expres, lees: ze houden de lucht droog op de grond. Als het vliegtuig opstijgt daalt de druk in de cabine, als de lucht nu erg vochtig is zal het condenseren omdat lucht met een lagere druk minder waterdamp kan vasthouden. Dan krijg je dat het gaat regenen in het vliegtuig, wat nogal lastig is.

Tenminste, zo heb ik het ooit eens gehoord, zou best een broodje aap verhaal kunnen zijn.

Hou het maar op broodje gorilla speciaal. :D
Ruben01's verhaal hierboven is in orde. Hoe kouder de lucht, hoe minder gram waterdamp per m het kan bevatten. De RV buiten mag dan 100 % zijn (dwz maximaal verzadigd), per m bevat het misschien nog geen gram waterdamp, en dat is dan ndat het op standaarddruk, of zo je wil cabinedruk gebracht is. Het absolute vochtgehalte verandert daardoor dus niet, er verdwijnt geen water, er komt niks bij. Dan gaan we het 50-70 C in temperatuur verhogen. Het absolute vochtgehalte verandert hierdoor ook niet, maar het relatieve vochtgehalte (d.w.z. t.o.v. wat de lucht op die nieuwe temperatuur zou kunnen bevatten) daalt enorm. Ik kan zo gauw geen mollierdiagrammen vinden die teruggaan tot -50C, maar de genoemde 5 % RV in die opgewarmde lucht lijkt me niks vreemds. Dat betekent op kamertemperatuur een vochtdeficit van rond de 15-20 g/m. Om dat redelijk aangenaam te maken toch al gauw een gram of 10 water per m ververste lucht nodig. Geen idee wat ze aanhouden als standaard ventilatievoud (dat is het aantal keren per uur dat de gehele luchtinhoud van een ruimte wordt ververst) maar ik kan me goed voorstellen dat dat voor een intercontinentale vlucht een forse plons water zou betekenen.

Dat effect van condens in expanderende lucht (een leuk natuurkundeproefje) is een ander verhaal. Dan laat je verzadigde lucht snel en dus adiabatisch (d.w.z. zonder energieuitwisseling met de omgeving) expanderen. Hierdoor daalt de temperatuur in je proefvat, en bingo, mistige lucht. Ten eerste doe je zoiets in een vliegtuig niet snel, ten tweede wordt de luchtdruk in een vliegtuig nou ook weer niet z dramatisch verlaagd. (tot 800 mbar of zoiets ??), ten derde verlaag je in een opstijgend vliegtuig de druk door lucht (en daarmee een navenante hoeveelheid waterdamp) te laten ontsnappen.

Veranderd door Jan van de Velde, 26 juni 2007 - 22:16

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Dirk Coolen

  Dirk Coolen


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 december 2007 - 21:09

De reden waarom ze lucht droog houden in een vliegtuig is omdat dit niet anders kan. Om de airco in een vliegtuig goed te laten werken, kan het niet anders dan dat de vochtigheid er uit gehaald wordt. Anders moeten ze er achteraf een bevochtiger bij plaatsen die dan de lucht weer gaat vochtiger maken. Dit is extra gewicht en niet wenselijk. Bijkomend voordeel is dat de onderdelen in (voornamelijk de cockpit) niet beginnen te roesten.

Dat we op die manier het water niet moeten meesleuren heb ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord

#6

shimmy

  shimmy


 • >1k berichten
 • 1168 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 december 2007 - 14:40

H Dirk,

Behalve dan in de A380 en straks op de B787. Daar wordt luchtbevochtiging na airco optioneel mee verkocht. Die eerste 380 die naar Singapore Airlines is gegaan was er al mee uitgerust.
Misschien komen we straks toch nog eens ergens uitgerust en niet uitgedroogd aan.

#7

Dirk Coolen

  Dirk Coolen


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 januari 2008 - 11:51

Misschien komen we straks toch nog eens ergens uitgerust en niet uitgedroogd aan.


That'll be the day ...
Veel drinken ... Doe ik ook altijd, anders krijg ik hoofdpijn (en geloof me ik zit heel vaak in een vliegtuig ...)

En de beste wensen voor 2008

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures