Springen naar inhoud

Beregeningsinstallatie.


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Lumc

  Lumc


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2007 - 10:23

Beregeningsinstallatie.

Betreft het berekenen van de pomp die nodig is voor het beregenen van een honkbalveld.
Gegevens: 3 lijnen met elk 6 sproeikoppen (totaal 18 sproeikoppen)
lengte 1 lijn is ± 80 mtr en de diameter 80 mm
1 sproeikop met een capaciteit van 1800 ltr/uur bij 4 Bar.


De vraag is nu wat voor een pomp moet hier aanhangen om ook op de laatste sproeikop nog voldoende water en druk te hebben.

Volgens mij zou je een capaciteit hebben van 1800 x 6 x 3 = 32400 ltr/uur echter is een pomp met een opvoerdruk van 5 Bar (absoluut) voldoende?
In principe heb je alleen maar volume nodig echter je moet wel de druk op de sproeikoppen hebben anders heb je geen worpafstand.
Iemand enig idee hoe je zo iets berekend?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46559 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 juni 2007 - 11:45

De vraag is nu wat voor een pomp moet hier aanhangen om ook op de laatste sproeikop nog voldoende water en druk te hebben.

Volgens mij zou je een capaciteit hebben van 1800 x 6 x 3 = 32400 ltr/uur echter is een pomp met een opvoerdruk van 5 Bar (absoluut) voldoende?

punt een maak je een lay-out van je leidingen, zó dat je zo een zo klein mogelijk verschil krijgt tussen de 1e en de 6e sproeier van een lijn (beter bijvoorbeeld vanuit het midden voeden naar 6 halve lijnen van 40 m met 3 sprinklers elk.
Punt twee bereken je leidingverliezen (aan de hand van nomogrammen) Te ruime leidingdiameters betekent te veel investeringen, te krappe en je betaalt jarenlang teveel pompenergie (en je riskeert een slechte verdeling). Schat een optimum middenweg.
Punt drie kijk je of je watertoevoercapaciteit (bron, waterleiding) én je elektrische aansluiting (32 m³/h bij 5-6 bar is een forse jongen) wel voldoende is om alles tegelijk te laten draaien. Dan nog kan het goedkoper uitvallen om een kleinere pomp te plaatsen, die met een simpel beregeningscomputertje dat elektrische kranen bedient de lijnen één voor één of in groepjes kan laten draaien. Ga je dat doen, dan kan bijvoorbeeld je hoofdleiding ook weer wat minder groot uitgevoerd. Vergeet overigens ook niet de drukverliezen van je zuigleiding mee te tellen (leidingverliezen en aanzuighoogte). Punt 4 teken je in één diagram je leidingkarakteristiek (leidingverlies/debiet-diagram, P/V diagram) en je pompkarakteristiek (da's ook een PV-diagram). Waar ze elkaar snijden ligt het werkpunt van de installatie. Dat moet een beetje gunstig liggen, en boven je (sprinklerdruk plus leidingverliezen-) benodigde druk en debiet, maar ook niet te zot ver erboven.
Kies dus nooit een pomp met op het typeplaatje de vermelding 32 m³/h , 5 bar. Die trekt het niet. Dat betekent dat hij bij 32 m³/h nog nauwelijks opvoerhoogte heeft, en bij 5 bar hoogstens nog enkele kuubs per uur levert. vraag om de POMPKARAKTERISTIEK.

In één zin: niet prutsen, haal er iemand bij met verstand van zaken.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures