Springen naar inhoud

Verhoogt een parallelle leiding de doorstroomcapaciteit?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

kleine beer

  kleine beer


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 02 juli 2007 - 22:35

Ik ben bezg met een soort zwembad verwarming, wat bestaat uit de volgende onderdelen.
Een vijverpompje, 40 meter vijverslang van 13mm. (in de eerste poging tuinslang gebruikt maar deze kneep zichzelf langzaam dicht)
De eerste 5 meter wordt gebruikt om naar het dak van de schuur tekomen (3meter hoog) dan volgt er 30meter in een spiraal onder een golfplaat de laatste 5 meter terug naar het water oppervlak.
Helaas is de doorstroomsnelheid beperkt: 10 Liter in 4min 35 seconde. => 130 liter/uur.

De pomp heeft een capaciteit van 750 liter/uur. vrijuitloop. wat niet gek is voor een 13wat pompje.
Als ik aan de uitstroom opening 1 meter vijverslang zet van 13mm heeft hij nog maar een capaciteit van 514 liter/uur.

Ik wil graag de doorstroomsnelheid van de zonneverwarming verhogen. Niet door de pomp te veranderen maar door het plaasten van een tweede "collector". Deze tweede "collector"zou dan parallel geplaatst worden.

1. Heeft het paralel plaatsen van een tweede collector een doorstroomsnelheid verhogend effect.
2. Wat wordt de verwachte doorstroomsnelheid.
3. Moet deze dan direct na de pomp vertakt worden of kan de vertakking na de eerste 5 meter (op het dak) plaats vinden.

alvast bedankt
andrew

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Cardin94

  Cardin94


 • 0 - 25 berichten
 • 24 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 05 juli 2007 - 09:11

Ja, een 2e collector paralel zou de doorstroming moeten vergroten.
Er zijn echter wel wat voorwaarden aan verbonden.

verwarm je het zwembad alleen met de collectoren? Ik heb het vermoeden dat het verwarmen van het zwembad op deze manier niet zal gaan lukken.

Welke maat heeft de pompuitlaat? Wat is het type pomp?
Vermogen is nogal klein voor de lengte van het leidingwerk. Je hebt een flinke hoeveelheid weerstand in een collector. Tevens moet je snelheid in het leidingwerk niet te laag (of te hoog) worden ivm warmteoverdracht.

Hoe groot is dat zwembad? 130 l/uur is de stromingssnelheid, dit geeft geen directe informatie over de opwarming van het zwembad.

Veranderd door Cardin94, 05 juli 2007 - 09:12


#3

kleine beer

  kleine beer


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 juli 2007 - 00:23

[Bedankt voor je antwoord.
Het is een kleinzwembadje rond 2.8mx0.76m. de pomp is een vijverpompje wat max. 1.2m opvoerhoogte heeft en onbelast max 750l/u kan pompen.

Volgens mijn buikgevoel zou een 2e collector de doorstroming moeten vergroten.
Helaas heb ik geen verstand om dit soort zaken globaal uit terekenen.
en ik kan nergens een formule vinden wat de weerstand van een pijp zou doen als er een parallel pijp wordt geplaats.
Kijkend naar electrische stroom als je twee weerstanden parallel plaats bv 2x100ohm heeft een vervangingsweerstand van 50ohm, heeft tot gevolg dat de amperage 2x zo groot wordt als je dit vergelijkt met 1x100ohm.

Als 1 collector een weerstand of een bepaalde drukval genereerd kan ik dan verwachten dat een tweede collector deze drukval halveerd.
Ik kan dan uit de bijgeleverde pompgrafiek afleiden wat de doorstroom gaat worden.

Ik kan het gewoon emperische vaststellen door 30 meter vijverslag te kopen. Maar dit is een duurgrapje als je dan vast stelt dat de doorstroming met een paar liter per uur vergroot.
groetjes
andrew

#4

Cardin94

  Cardin94


 • 0 - 25 berichten
 • 24 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 juli 2007 - 07:43

Ik begrijp dat je een pompje hebt waarmee je naar een schuur wilt van 3m hoog de opvoerhoogte van het pompje is 1,2m. Dit gaat al lastig worden, hoewel de pomp wel wat water boven kan krijgen zal de hoeveelheid water minimaal zijn. De zonnecollectoren hebben geen opslag mogelijkheid, zoals je aangeeft is het een doorstroom collector zonder boiler. Je pomp dus continu water rond? en hebt geen boiler of een opslagvat.

Als ik er vanuit ga dat je zwembad 2,8m in doorsnede is en 0,76m hoog gevuld is. Bij een collectorvermogen van totaal 10kW en deze volledig te benutten. Zal het ongeveer 6 uur duren voordat je bad warm is. Dit lijkt mij niet praktisch. Verstandiger zou het opwarmen zijn via een zonneboiler. Je kunt dan het bad in 1x vullen met warmwater. Let op voor bacteriegroei, in een boiler met grofweg 50gr water is dit goed mogelijk.

Het leidingwerk. Vanaf de pomp naar de collectoren zou ik al op de pomp splitsen naar 2 leidingen. De drukval zal niet halveren, maar hoger blijven (wel lager als met 1 collector natuurlijk) aangezien de vergelijking met de weerstanden niet geheel opgaat. Het leidingwerk zal door het gebruik van T-stukken en inwendige weerstand meer weerstand opleveren. Hoewel ik geen electroman ben verwacht ik dat de invloed van T-stukken en bochten bij elektrische weerstanden van minder grote invloed zijn op de totale weerstand.

#5

kleine beer

  kleine beer


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 juli 2007 - 23:29

Betreffende de eerste opmerking: Je hebt gelijk de 1,2m opvoer hoogte is niet voldoende. Ik moet het systeem met behulp van drinkwater leiding/tuinslang vullen met water. Als ik dit eenmaal heb gedaan heb ik een gesloten circuit waarbij ik water uit het bad pak en weer net boven het water oppervlak terugloos. Er is een lus onder het wateroppervlak zodat de leiding niet leeg loopt als de pomp uitstaat. Pompje fungeert dan als een cv/circulatie pomp.

Betreffende je tweede opmerking: Mijn ervaring van vorig zomer de kinderen gingen niet meer in het water omdat deze het water te koud vonden. Ik hoop met de 40 meter vijverslang het comfort iets te verhogen. 3-4graden stijging heeft al een aanzienlijke comfort verhoging. Helaas met een circulatie van 130L/uur, werd deze stijging pas aan het eind van de dag bereikt. Mijn insteek als ik de circulatie kan verhogen naar 200-230L/uur hoop ik de temp. verhoging iets eerder te bereiken.

Betreffende je derde opmerking:
Ik heb ondervonden dat slang koppelstukjes, te veel bochtjes en dergelijke de weerstand meer beinvloed dan een paar meter slang. bv het plaatsen van een koppelstukje aan het einde van de slang ging de de doorstroming met 15 L/uur achteruit. Je bevestigt mijn vermoeden de capaciteit zal niet 100% toenemen maar als dit boven de 50% toename is ben ik aardig tevreden.

Ik zal volgend weekend de 40meter extra vijverslang aanschaffen en emperisch vast stellen of ik de 200-230L/uur ga halen.
Nogmaals bedankt voor je moeite.
andrew

#6

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46453 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 07 juli 2007 - 00:32

Betreffende je tweede opmerking: Mijn ervaring van vorig zomer de kinderen gingen niet meer in het water omdat deze het water te koud vonden. Ik hoop met de 40 meter vijverslang het comfort iets te verhogen. 3-4graden stijging heeft al een aanzienlijke comfort verhoging. Helaas met een circulatie van 130L/uur, werd deze stijging pas aan het eind van de dag bereikt. Mijn insteek als ik de circulatie kan verhogen naar 200-230L/uur hoop ik de temp. verhoging iets eerder te bereiken.

Hiermee geef ik je weinig kans. Het maakt in principe niks uit of je 100 liter met een temperatuursverschil van 20°C rondpompt, of 200 L met een temperatuursverschil van 10°C. En daar komt het waarschijnlijk toch grotendeels op neer: de hoeveelheid zonne-energie die je spiraal kan absorberen. Je haalt een winstje doordat je slang minder warm wordt en dus minder warmte aan de omgeving verliest onderweg, dat is alles.
Een extra spiraal die geen zonne-energie "steelt" van je eerste is in elk geval winst. Maar dat haal ik niet helemaal uit je verhaal.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

kleine beer

  kleine beer


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 07 juli 2007 - 22:33

Beste Jan,
De tweede 40 meter wordt gebruikt voor een tweede "collector", vijverslang onder een eigen golfplaat.
dus het zonne oppervlak wordt ook 2x vergroot.

Bedankt voor je zorgen en je waarschuwing.

Andrew

#8

Cardin94

  Cardin94


 • 0 - 25 berichten
 • 24 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2007 - 07:21

Gezien de bovengenoemde gegevens zal het rendement van de pomp nihil zijn. Kortom kost het de pomp een enorme hoeveelheid energie (hoog energieverbruik) voor een temperatuurverhoging van 4 graden. Het is dan gewoon vele malen goedkoper om het bad gewoon te vullen dmv de (CV ketel, boiler) ipv het gebruik van een "zonnecollector" op deze manier.

Het rendement van de pomp zal nihil zijn (als het al werkt). Daarbij komt dat de opvoerhoogte niet zal veranderen als je een gesloten circuit hebt (een CV pomp werkt ook niet meer als hij boven zijn opvoerhoogte komt). Het vermogen van een CV-pomp is over het algemeen rond de 45watt, dit is echter een speciale CV-pomp en niet een dompelpomp die in een vijver is geplaatst.

Tevens is het een mogelijkheid dat er cavitatie in de pomp op gaat treden waardoor het netto rendement al helemaal zal instorten. Om dit te berekenen heb je de pers en zuig drukken van de pomp nodig.

Kortom gewoon vullen met de kraan is naar mijn mening goedkoper.
Koop een goede pomp en combineer deze met een goede collector, dan kan het wel de moeite waard zijn.

Laat maar weten of het werkt ik ben benieuwd :D

#9

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46453 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 juli 2007 - 07:35

Gezien de bovengenoemde gegevens zal het rendement van de pomp nihil zijn. Kortom kost het de pomp een enorme hoeveelheid energie (hoog energieverbruik) voor een temperatuurverhoging van 4 graden. Het is dan gewoon vele malen goedkoper om het bad gewoon te vullen dmv de (CV ketel, boiler) ipv het gebruik van een "zonnecollector" op deze manier.

geen idee waar je deze beweringen op baseert. Als ik een pompje van 50 W een uur laat draaien kost me dat 180 000 J energie. Als daarbij slechts 43 L water slechts 1°C opgewarmd door de zon terug in het bad stroomt sta ik energetisch al quitte.

Daarbij komt dat de opvoerhoogte niet zal veranderen als je een gesloten circuit hebt (een CV pomp werkt ook niet meer als hij boven zijn opvoerhoogte komt). .

Als de instroom en uitstroom op dezelfde hoogte zitten is er nauwelijks (statische) opvoerhoogte. Dan hoeft alleen de leidingweerstand overwonnen te worden.

Het vermogen van een CV-pomp is over het algemeen rond de 45watt, dit is echter een speciale CV-pomp en niet een dompelpomp die in een vijver is geplaatst

wat wil je hiermee zeggen?

Tevens is het een mogelijkheid dat er cavitatie in de pomp op gaat treden waardoor het netto rendement al helemaal zal instorten. Om dit te berekenen heb je de pers en zuig drukken van de pomp nodig.

Cavitatie treedt alleen maar op als de absolute druk aan de zuigzijde sterk daalt. Ik zie in dit systeem geen enkele reden daarvoor.

Veranderd door Jan van de Velde, 09 juli 2007 - 07:40

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#10

Cardin94

  Cardin94


 • 0 - 25 berichten
 • 24 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2007 - 09:03

Met dit vermogen kom je op een zeer laag rendement uit, zeker gezien de lengte van de leiding. hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat het niet werkt alleen maar dat het naar mijn mening goedkoper is om het bad op een andere manier te verwarmen. Het gaat hier om een pompje van 13watt en geen 50watt (waarmee je energetisch al een stuk beter zit). Hij wil een temperatuurverhoging van 4gr hebben met een zonnecollector op een schuurtje 5m hoger en gebruikt hiervoor een 13watt pompje. Daar baseer ik dus mijn mening op.

Het klopt dat alleen de leidingweerstand overwonnen hoeft te worden, gezien de omschrijving verwacht ik echter een aanzienlijke leidingweerstand en zal het pompje hiermee problemen hebben (niet dat het water niet rondgepomp zal worden alleen dat het nuttig effect van deze pomp klein zal zijn).

Een CV pomp is technisch een heel andere pomp dan een dompelpomp. Er wordt een vergelijking gemaakt met een CV pomp. De enige overeenkomst is naar mijn mening dat hij met deze pomp het water laat circuleren. Aangezien een dompelpomp gemaakt is om een hoeveelheid water te verpompen en een circulatiepomp water moet rondpompen. Dit heeft technisch wat consequenties.

Gezien de omschrijving in combinatie met het vermogen van de gebruikte pomp is er een kleine kans aanwezig dat er cavitatie zal optreden. Of ik moet de installatie geheel verkeerd begrepen hebben. Tuurlijk is de kans niet enorm, ik wil alleen, maar wijzen op de mogelijkheid.

Kortom, zonder meer gegevens over de installatie, blijf ik er bij dat het slimmer zou zijn om de installatie anders op te bouwen dan nu omschreven.

PS maak de achtergrond en het leidingwerk matzwart want dit zal weer iets extra winst leveren in de opwarming.

#11


 • Gast

Geplaatst op 31 oktober 2007 - 15:08

Beste mensen.

1 Het maakt niet uit wat de opvoerhoogte van de pomp is,omdat het een gesloten circuit is (stop ook de uitstroom van de slang onderwater dan loopt hij ook niet leeg als de pomp gestopt wordt).
Alleen de leidingweerstand speelt hier een rol,daarom is een 2e paralel circuit beter,je vergroot immers de totale doorstroomopening.
2 Maak een splitsing direct na de pomp maar wel in de zelfde diameter(of groter) dan de pers van de pomp.
3 leg de slang niet onder het dak maar er op dan heb je voordeel van de directe zonaanstraling.
4 De doorstroomsnelheid is van betrekkelijk belang, bij een lage snelheid zal het water in de slang warmer worden maar de delta T tussen water en slang lager.
5 Gebruik geen tuinslang maar CV vloerverwarmingsslang deze slang is gemaakt voor warmtegeleiding en zal dus een hoger rendement geven,bovendien is de inwendige diameter groter.

Vr.gr. :D

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures