Springen naar inhoud

Niet-dikke mensen hebben vaak toch een te hoog vetpercentage


 • Log in om te kunnen reageren

#1

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 juli 2007 - 16:09

Ik vind het wel interessant om dit artikel eventjes onder de aandacht te brengen.
http://www.thestar.c.../article/212660

Conclusie uit het artikel: veel mensen die medisch gezien een goed gewicht hebben blijken toch een te hoog vetpercentage te hebben. Sporten is dus ook sterk aanbevolen wanneer je een normaal gewicht hebt maar niet jouw vetpercentage kent (te meten met een zwak stroompje).
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(
We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Assassinator

  Assassinator


 • >1k berichten
 • 4546 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2007 - 17:09

Sporten is slechts een vervanging (alleen op beweging gelet, en niet op plezier) voor ons natuurlijke beweegpatroon.
'The universe has a way of not caring about what you believe.'

- Robert Heinlein -

#3

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 juli 2007 - 01:05

Sporten is slechts een vervanging (alleen op beweging gelet, en niet op plezier) voor ons natuurlijke beweegpatroon.

Wat is ons natuurlijke bewegingspatroon? Ik begrijp wat je bedoelt hoor, veel mensen zitten heel de dag op hun gat en hebben dan het sporten nodig. Als we elke dag voor ons werk een paar uur zouden fietsen of wandelen (de vroegere postbodes), dan zouden wij het sporten niet nodig hebben.
Wel, veel mensen hebben die keuze niet. Wanneer jij gaat werken dan bepaalt jouw baas wat jij 8 van de 16 uur doet, 5 dagen per week. Mogelijk zelfs nog meer.
Als jij om 7 uur moet opstaan, om 19 uur weer thuis bent (ik zwijg nu nog over het koken en socializen) dan zal je in die paar vrije uurtjes nog moeten bewegen.
Ik begrijp dan ook niet goed dat mensen die toch al een zittend beroep hebben tijdens hun lunchpauze ook nog eens gaan zitten ipv met zijn alleen wat te gaan wandelen of een balletje te trappen. Juist die lunchpauze is geschikt om wat te bewegen. De boterhammetjes kan je bij deze beroepen vaak ook tijdens het werk (de rustige momenten) achterover slaan.

Het lijkt mij zinloos om te stellen dat wij het sporten enkel nodig hebben omdat wij te weinig bewegen. Het is nu éénmaal een gegeven wat niet te veranderen is dus leren we beter maar hoe wij hiermee om moeten gaan.
Los hiervan zit er ook een hiaat in jouw stelling, evenals in de stelling van Midas Dekkers (want daar refereer jij duidelijk naar); een goed gedoseerde matig intensieve vorm van lichaamsbeweging heeft sterkere positieve effecten op de gezondheid dan enkel een veel langer durende rustige beweging.
Het is beter voor jouw gezondheid als je naast het wandelen ook eens gaat hardlopen (voetballen, judo) ipv enkel wandelen.

Of the women scanned by Bell and his colleagues, as many as 45 percent of those with normal BMI scores (20 to 25) actually had excessive levels of internal fat. Among men, the percentage was nearly 60 percent.

De vraag is nu ofdat deze 50% te weinig beweegt en hierdoor een te hoog vetpercentage heeft óf dat deze 50% wel voldoende beweegt maar te weinig intensief beweegt. Dat lijkt mij het gewenste vervolgonderzoek.Even een persoonlijk vraagje. Ik weet inmiddels dat jij zelf niets aan sport doet. Haal jij wel op een andere wijze jouw portie lichaamsbeweging?
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(
We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

#4

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9747 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 juli 2007 - 10:14

Of the women scanned by Bell and his colleagues, as many as 45 percent of those with normal BMI scores (20 to 25) actually had excessive levels of internal fat. Among men, the percentage was nearly 60 percent.


Die percentages zijn wel heel groot, meer dan de helft van de gevallen uit het onderzoek zou dus, ondanks een normaal gewicht, van binnen toch 'te vet' zijn. Wat ik me daarbij afvraag is of deze groep een gemiddelde doorsnede van mensen met normaal gewicht is, of dat deze vooraf is geselecteerd (bijvoorbeeld mensen die niet sporten)... uit het artikel wordt me dat niet zo 123 duidelijk.

Ook kun je je afvragen wat de conclusie nou moet zijn: Is het niet domweg het geval dat een BMI van 20 a 25 gewoon teveel is voor mensen met een inactieve levensstijl? Het lijkt me eigenlijk wel logisch dat indien deze mensen verder afvallen, ze daarbij alsnog het 'inwendige' vet moeten verbranden, waarmee het probleem is opgelost.
Victory through technology

#5

Assassinator

  Assassinator


 • >1k berichten
 • 4546 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 juli 2007 - 23:45

Ons natuurlijk bewegingspatroon, tsja dan zou je toch moeten kijken naar de jager/verzamelaarscultuur. Jagen, rondtrekken etc. Dat was dus ook een mix tussen vrij korte, intensieve activiteit en langdurigere rustigere activiteit. Dat is nu inderdaad niet meer aan de orde van de dag, en ja ik zie eigenlijk ook geen andere oplossing dan sporten. Hoewel het misschien wel zou helpen als bewegen en sporten meer onderdeel wordt van ons dagelijks leven. Ik kan me het voorstellen dan het nu aardig vaak wordt gezien als een soort van uitje, even een "break". Misschien zou het helpen, als het meer verweven wordt in het dagelijks leven. Zoals je al aankaarte, ook werkgevers zouden daar aan moeten meewerken.
Mijn eigen beweging haal ik uit elke dag zo'n 40 minuten fietsen, hoewel dit tijdens de vakantie niet aan de orde is en ik krijg ook weinig beweging :D
'The universe has a way of not caring about what you believe.'

- Robert Heinlein -

#6

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 juli 2007 - 00:46

Mijn eigen beweging haal ik uit elke dag zo'n 40 minuten fietsen, hoewel dit tijdens de vakantie niet aan de orde is en ik krijg ook weinig beweging

Die 40 minuutjes is enkel voldoende wanneer deze 40 minuutjes minstens matig intensief zijn.
Je kan er natuurlijk voor kiezen om tijdens de vakantie op een andere manier te bewegen. Er is zo veel aanbod dat het moeilijk is om te kiezen. :D
Hardlopen, wielrennen. zwemmen, tennis, vechtsport, balsport, kanoën, squashen, klimmen...
Mogelijkheden genoeg, nietwaar?

Dat is nu inderdaad niet meer aan de orde van de dag, en ja ik zie eigenlijk ook geen andere oplossing dan sporten. ...
Ik kan me het voorstellen dan het nu aardig vaak wordt gezien als een soort van uitje, even een "break".

Uit de bovenste zin krijg ik de indruk dat jij het in ieder geval niet ziet als een uitje :D.
Tip: soms kan de waardering veranderen door eerst je eigen gedachte over iets te veranderen. Wanneer je eerst afstapt van het idee dat sporten een noodzakelijk kwaad is en in plaats daarvan kijkt naar de positieve elementen dan kan het best gebeuren dat je het sporten ook op een hele andere manier gaat ervaren.
Probeer het eens uit; nee heb je, ja kan je krijgen!

Hoewel het misschien wel zou helpen als bewegen en sporten meer onderdeel wordt van ons dagelijks leven.

Dat zou ik sowieso een goed idee vinden, uiteraard niet als een verplichte activiteit (slechte zaak wanneer je 's avonds nog aan prestatiesport wil doen) maar als een aantrekkelijke optie.
Wat ik mooi zou vinden: tussen de middag een optie om een langere pauze te houden. Dan kan je in plaats van op jouw gat te gaan zitten en je eigen vol te eten een uurtje gaan hardlopen/zwemmen/fietsen/fitnessen.
Wanneer er sportcentra in de buurt zijn of een fitnesszaal en douchefacilliteiten aanwezig zijn op het werk dan kan je zelfs op het werk gaan fitnessen. Dit is natuurlijk lang niet overal een optie.
Er zijn echter ook veel bedrijven die dat makkelijke zouden kunnen doen.
Voorbeeldjes:
 • ziekenhuizen: zowel voor de patiënten als voor het personeel een aantrekkelijk iets, gezien de grote schaal is dat te financieren.
 • universiteiten: grote schaal, personeel en studenten. Wel hangt het af van de afstanden (kan in Leuven bijvoorbeeld een klein probleempje zijn wanneer je van de Gasthuisberg op en neer naar het sportkot moet).
 • ministerie: grote gebouwen, veel personeel, is dus te bekostigen.
Dit lijstje is geenzins volledig. Sportmogelijkheden tijdens de pauze van de job zijn voor veel mensen interessante secundaire arbeisvoorwaarden.

Ik ken iemand die een bosbeheerder is (geen boswachter, maar op universitair niveau), hij gaat regelmatig met collega's voetballen tijdens de pauze. Ook een interessante optie voor degenen die de funfactor nodig hebben om te sporten.


Wat ik me daarbij afvraag is of deze groep een gemiddelde doorsnede van mensen met normaal gewicht is, of dat deze vooraf is geselecteerd (bijvoorbeeld mensen die niet sporten)... uit het artikel wordt me dat niet zo 123 duidelijk.

Dat vraag ik mij ook af.
Spijtig dat de bron niet wordt gegeven. :D
Ik kan nog eens zoeken met google door delen van de tekst te quoten. :D

Is het niet domweg het geval dat een BMI van 20 a 25 gewoon teveel is voor mensen met een inactieve levensstijl?

Volgens mij is daar geen zwartwit antwoord op mogelijk. Het zou best kunnen dat wanneer je niet sport dat die BMI dan te hoog is. Anderzijds zou het ook zo kunnen zijn dat het bij zo'n sedementaire levensstijl niet mogelijk is om dat interne vet weg te werken zonder extreme maatregelen te nemen waarbij er weer andere problemen ontstaan.
Interessante materie in ieder geval.
Één iets staat voor mij vast: goede voeding en voldoende sporten/beweging (ook afhankelijk van leeftijd) gaan hand in hand. Het één werkt synergistisch in op het ander.
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(
We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

#7

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9747 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 juli 2007 - 11:07

Anderzijds zou het ook zo kunnen zijn dat het bij zo'n sedementaire levensstijl niet mogelijk is om dat interne vet weg te werken zonder extreme maatregelen te nemen waarbij er weer andere problemen ontstaan.


Zou kunnen, maar het lijkt me wel vreemd... als je het stuk zo leest krijg je de indruk dat wanneer mensen te weinig sporten, vet onzichtbaar ophoopt rond de organen, terwijl mensen die wel sporten maar ook teveel eten juist vet opslaan op meer zichtbare plaatsen. Zoiets zou impliceren dan metabolisme bij lage inspanning selectief zichtbaar vet verbrandt, terwijl metabolisme bij sport juist het inwendige vet aanspreekt.

Ergens lijkt me zoiets heel onwaarschijnlijk, gezien inspanning van welke aard dan ook normaliter geen vet op een specifieke plaats verbrandt, maar uit alle reserves tegelijk. Bovendien kun je je afvragen wat het nut ervan zou zijn, en hoe het evolutionair ooit zo gekomen is.
Victory through technology

#8

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 juli 2007 - 16:09

Zeer interessante vragen. :D
Het toont in ieder geval aan dat hier nog veel onderzoek naar gedaan kan worden.
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(
We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

#9


 • Gast

Geplaatst op 05 september 2007 - 04:14

Vetpercentage is tevens afhankelijk van je hormoonspiegel....

Zelf loop ik elke dag 6km hard...in 20 min. Om de dag doe ik krachttraining. Mijn vetpercentage is momenteel 6%

De mens is een jager/verzamelaar... het is belangrijk om die levensstijl te behouden/ na te bootsen. Aangezien ons genotype heel traag verandert (i.t.t ons voedingspatroon de laatste 100 jaar)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures