Chromosomale afwijkingen bij tumorcellen

Moderator: ArcherBarry

Reageer

Chromosomale afwijkingen bij tumorcellen

Ik heb vernomen dat tumoren chromosomale afwijkingen vertonen. Hoe zouden deze afwijkingen in de chromosomale structuur kunnen zijn ontstaan ? Weet iemand dit ? Heeft dit te maken met het feit dat de cellen min of meer in de war zijn of heeft dit ermee te maken dat de controle vna het verdubblede DNA minder nauwkeurig is ?

Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: Chromosomale afwijkingen bij tumorcellen

in tumorcellen zijn er mutaties in het DNA die ervoor zorgen dat de cel zich ongebreideld gaat delen, de functie van de cel is verdwenen. Het zijn dus gewoon mutaties op precies de verkeerde plekken.
Appareo decet nihil munditia?

Re: Chromosomale afwijkingen bij tumorcellen

Weet iemand ook om wat voor een soort mutatie gaat of zijn er verschillende soorten mutaties die kunnen leiden tot ongebreidelde deling ?

Gebruikersavatar
Berichten: 116

Re: Chromosomale afwijkingen bij tumorcellen

Van veel voorkomende varianten van kanker is de genetische achtergrond ofwel de mutatie bekend. Veel varianten aan mutaties zijn mogelijk. Onder andere waarbij het DNA repair-mechanisme aangedaan is door een genetisch afwijking. Van minder vaak voorkomende vormen van kanker is de achtergrond niet bekend en daar wordt onderzoek naar gedaan. Dus waar het op neer komt, is dat er vele varianten zijn met ieder zijn eiegen karakter wat vaak resulteerd in ongeremde groei (celdeling) van cellen.
BioLog.nl Life Sciences and BioNews

Reageer