Negatieve / positieve lading ..

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 21

Negatieve / positieve lading ..

Protonen hebben positieve lading, elektronen een negatieve.

Wat houdt dit precies in ? :shock:

Gebruikersavatar
Berichten: 259

Re: Negatieve / positieve lading ..

Je kijkt alsof je vuur ziet branden!

Gebruikersavatar
Berichten: 3.112

Re: Negatieve / positieve lading ..

Wat houdt dit precies in ?
Niemand kan zeggen wat lading is. Het is een basisbegrip in de natuurkunde, net als lengte, tijd en massa.

De ware aard van lading is onbekend. Wel is er veel over lading bekend.

Als lading verplaatst heb je elektrische stroom (Als lucht verplaatst heb je wind.)

Lading kan zich ophopen in een condensator.

Als lading plotseling verplaatst, heb je een vonk.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.161

Re: Negatieve / positieve lading ..

Zoals Thermo1945 opmerkt is lading gewoon een eigenschap van iets. Net zoals dat een dobbelsteen even getallen en oneven getallen heeft, hebben kerndeeltjes een positieve, negatieve of neutrale lading. Het is gewoon een fundamentele eigenschap.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

Berichten: 294

Re: Negatieve / positieve lading ..

Zoals hierboven opgemerkt: het is een eigenschap van iets.

Belangrijk om op te merken in het geval dat jij beschouwt, is dat er krachten werken tussen geladen deeltjes:

twee positieve ladingen stoten elkaar af=> ze zitten niet graag bij elkaar en ze gaan weg van elkaar

twee negatieve ladingen stoten elkaar af => idem

een negatieve en een positieve lading trekken elkaar aan => ze zitten het liefst dicht bij elkaar een gaan naar elkaar toe bewegen

het laatste valt (een beetje) te vergelijken met het feit dat twee massa's elkaar ook aantrekken (bvb de zon en de aarde: de aarde wordt aangetrokken door de zon... hoe het komt dat de aarde dan een ellipsvormige baan heeft rond de zon hangt, dat is iets te lang om hierover uit te weiden). In eenvoudige modellen nam men vroeger aan dat het elektron rond de positieve protonen van de kern draait zoals de aarde rond de zon draait. Nu blijken deze modellen achterhaald, maar wel nog steeds educatief om bepaalde concepten aan te halen.

Berichten: 2

Re: Negatieve / positieve lading ..

StrangeQuark schreef: Zoals Thermo1945 opmerkt is lading gewoon een eigenschap van iets. Net zoals dat een dobbelsteen even getallen en oneven getallen heeft, hebben kerndeeltjes een positieve, negatieve of neutrale lading. Het is gewoon een fundamentele eigenschap.
 
Kan ik begrijpen, maar meestal is er een verband met het hoe en waarom van de "benaming" van een geduide/fundamentele eigenschap, ttz waar komt de terminologie vandaan, in dit geval "positief/negatief",idem voor "plus/min" symboliek   ? Ook al is er dan ethymologisch gezien de kwestie nog dat eenzelfde fenomeen in een andere taal anders gaat heten ( de gebruikte symboliek, tja die behoeft generalisatie en taal te overstijgen ). 
 
Eender hoe, alles is/was er reeds alvorens de mens het gaat benoemen, het gaat labelen,ont-dekken,dis-cover-en,  er een terminologie voor gaat uitvinden, die meestal betrekking heeft op een anders ver-woord-e ,maar zelfde eigenschap. Honger (als eigenschap van n fenomeen) is voor een Japanner hetzelfde als voor een europeaan, maar wordt helemaal anders benoemd ;-) .Het voorbeeld van de dobbelsteen denk ik te begrijpen, maar dat is een gemakkelijker te duiden /begrijpen verband, ttz voor wat even en oneven staat en hoe beide zich onderling verhouden, getalswaarde enz enz ,idem voor het feit dat de mens dit dobbelsteenspeeltje "creëerde"...iets moeilijker te zeggen van een atoom, electron enz enz . 
Weet er dan iemand op grond waarvan "men" een lading <b>pos/neg</b> heeft benoemd ? en hoe die initieel werd "gemeten" ? misschien simpele vragen, maar daar zijn fora voor ,ttz om op de juiste Weg te worden gezet . ;-) Hebben de Aardse polen N/Z ook n plus/min, Neg/positief <b>benaming</b> en waarom ? en is daar misschien het idee mbt  "de richting dat stroom loopt is van +naar -"  afkomstig van  ? Ik begreep dat het "ooit" anders werd begrepen ,ttz van - nr + ? 
ps: tikje off topic mbt deze bovenstaande vraag, maar wel boeiend (vr mij toch ) : als men het getal 9 vermenigvuldigt met eender welk getal, zelfs decim na de komma, en de som van de getallen vd uitkomst met mekaar optelt is het steeds terug 9 ? iemand n idee waarom ?dank

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Re: Negatieve / positieve lading ..

electrolyt schreef:Weet er dan iemand op grond waarvan "men" een lading pos/neg heeft benoemd ?
 

Dat was een voorstel van Benjamin Franklin. Hij beschouwde + en - als een voorlopige aanduiding voor te veel en te weinig 'elektrisch vuur', tot de natuurkundigen iets beters zouden bedenken. Zie ander topic

Berichten: 2

Re: Negatieve / positieve lading ..

dank jkien, ga ik zeker eens goed lezen.

Reageer