Chlorofyl

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 13

Chlorofyl

Waarom is chlorofyl groen?

De hypothese:

Chlorofyl is groen, omdat het de kleuren rood en blauw absorbeert en groen reflecteert (heeft met intrinsieke eigenschappen te maken). Het absorbeert juist deze kleuren, omdat volgens het principe van de Rayleigh-verstrooiing, blauw licht in de atmosfeer meer verstrooid wordt dan de andere kleuren in het spectrum. Dit betekent dat fotonen met de golflengte van blauw licht alle kanten op bewegen, terwijl fotonen met andere golflengtes meer een recht pad door de atmosfeer afleggen (de reden waarom de lucht ook blauw is). Het is hierom voor planten evolutionair voordeliger om gevoeliger te zijn voor blauwe fotonen dan voor andere, omdat de kans dat ze een 'blauwe' foton 'pakken' groter is.

Wie kan dit ontkrachten, dan wel bekrachtigen?

Gebruikersavatar
Berichten: 118

Re: Chlorofyl

Het is in ieder geval wel zo dat planten beter groeien, wanneer ze worden bestraald met blauw licht. Per tijdseenheid zullen er meer chlorofyl p680 moleculen elektronen gaan exciteren.
Team TFC; member of the Dutch Power Cows

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Chlorofyl

RUBIK schreef:Het is hierom voor planten evolutionair voordeliger om gevoeliger te zijn voor blauwe fotonen dan voor andere, omdat de kans dat ze een 'blauwe' foton 'pakken' groter is.

Wie kan dit ontkrachten, dan wel bekrachtigen?
Ontkrachting 1: juist door die verstrooiing verdwijnen er een berg "blauwe fotonen" van de aarde weg; gezien vanuit de ruimte is de aarde blauw.

Ontkrachting 2: de hoeveelheid energie die het aardoppervlak in de vorm van blauw licht bereikt is maar een zielig klein deel van de totale hoeveelheid zonne-energie

Afbeelding

vergelijk de energie die van elke frequentie het aardoppervlak bereikt: Dat heeft een maximum van 600-800 nm, dus in het oranje-rode gebied en zelfs doorlopend in het infrarood. Kijken we alleen naar het zichtbare gebied: De hoeveelheid energie per m² die we van blauw tot violet licht (500-400 nm) ontvangen is nog geen 10% van het totaal.

vergelijk de oppervlakten onder de kromme, per kleur.

[attachment=483:energie_...ppervlak.gif]

en zelfs al zouden we planten gaan kweken buiten onze atmosfeer, dan nog is energie daar in de grootste hoeveelheden te vinden in het rodere deel van het spectrum: vergelijk weer de oppervlakken per kleur:

[attachment=484:energie_...iten_atm.gif]
Bijlagen
energie_licht_buiten_atm.gif
energie_licht_buiten_atm.gif (32.72 KiB) 432 keer bekeken
energie_licht_aardoppervlak.gif
energie_licht_aardoppervlak.gif (32.55 KiB) 436 keer bekeken
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 8.614

Re: Chlorofyl

De mogelijke reden waarom chlorofyl wél groen is:

Why photosynthesis pigment of plant is green and not black?

Early Earth was purple, study suggests
The retinal pigment in halobacteria absorbs green light and reflects red and blue light. Chlorophyll absorbs red and blue light and reflects green. Some scientists think this mirror relationship suggests chlorophyll evolved to exploit parts of the spectrum unused by retinal.
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Reageer