Springen naar inhoud

Hoe vaak woon je colleges bij?


 • Log in om te kunnen reageren

Poll: College's (33 gebruiker(s) hebben cast gestemd)

Hoe vaak?

 1. Altijd (13 stemmen [39.39%])

  Percentage van stemmen: 39.39%

 2. Vaak (6 stemmen [18.18%])

  Percentage van stemmen: 18.18%

 3. Meestal (6 stemmen [18.18%])

  Percentage van stemmen: 18.18%

 4. Af en toe (1 stemmen [3.03%])

  Percentage van stemmen: 3.03%

 5. Sporadisch (2 stemmen [6.06%])

  Percentage van stemmen: 6.06%

 6. Nooit (5 stemmen [15.15%])

  Percentage van stemmen: 15.15%

Stem Gasten kunnen niet stemmen

#1

Hoogvlieger

  Hoogvlieger


 • >250 berichten
 • 267 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2007 - 21:01

Meer een vraag voor de studenten in het hoger onderwijs, ben ik wel even benieuwd naar. Voor degenen die haast niet heen gaan, hoe is dat voor jullie te doen?

Veranderd door Hoogvlieger, 13 augustus 2007 - 21:02

There we were, two men against an army. Boy, did we beat the hell out of those two guys.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

gast004

  gast004


 • >250 berichten
 • 314 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2007 - 21:33

Ik ga vaak naar de colleges, vooral omdat ik heel veel meekrijg uit de les en zo thuis heel wat werk bespaar. Verder vind ik het ook heel handig om te weten wat de proffen belangrijk vinden, geven ze vaak extra hints (waar je op moet letten, in welke gevallen zaken gebruikt worden, wat ze op het examen (zeker) vragen, ...),... Ik leer ook heel erg op structuur en de colleges helpen daarbij.

Af en toe ga ik echter niet naar de les: mijn vriend studeert in leuven en soms blijf ik daar slapen (ikzelf zit in gent), dan skip ik het 1e uur (anders moet ik op een totaal onmenselijk uur uit mn bed :D ); ik overslaap me soms (als het laat geworden is); soms wil/moet ik ergens naartoe, ...
Ik heb een goede vriendin in mn richting en we hebben ook ongeveer dezelfde methode van notities nemen. Als ik er niet ben, mag ik haar notities lenen en omgekeerd. We proberen elkaar vooraf te laten weten wanneer we niet komen en bij erg saaie colleges gaan we om de beurt. Ons uitwisselsysteem werkt aardig 8-) .

#3

stoker

  stoker


 • >1k berichten
 • 2746 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2007 - 21:41

Van de meeste vakken volg ik de lessen, van sommige vakken zijn die echter volkomen nutteloos en dan zit je beter ergens anders.

is vaak meer dan meestal?

#4

gemertp

  gemertp


 • >100 berichten
 • 238 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2007 - 21:48

Ik volg bijna alle colleges, alleen de wiskunde vakken (calculus, linear algebra) heb ik dit jaar wat laten schieten soms omdat je dan beter gewoon de opgaven uit het boek kon maken.
Peter van Gemert
2e jaars Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft

#5

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 13 augustus 2007 - 21:54

is vaak meer dan meestal?

"Meestal" lijkt mij ook meer dan "vaak" dus ik heb nog niet gestemd :D

Ik heb maar sporadisch een hoorcollege gemist (af en toe iets te zwaar uit geweest enzo... al hield dat me niet altijd tegen 8-) ), in het tweede semester al iets vaker een maandagmorgen in bed blijven liggen... Maar over het algemeen vond ik de stof gewoon erg boeiend (of waren de lessen gewoon een noodzaak om iets van de stof te begrijpen) en ging ik met plezier naar de colleges.

Zoals evitje zei: uitwisselen van nota's helpt wel als je eens iets overslaat (moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat anderen ook wat aan jouw nota's hebben als dat nodig mocht blijken).

#6

Hoogvlieger

  Hoogvlieger


 • >250 berichten
 • 267 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2007 - 22:25

Tja, daar hebben jullie wel een punt, maar aangezien ik het niet meer kan veranderen, ga er maar vanuit dat 'vaak' in dit geval meer is dan 'meestal' :D Misschien dat een mod 'vaak' en 'meestal' samen kan voegen en er gewoon 'meestal' van maken?

Veranderd door Hoogvlieger, 13 augustus 2007 - 22:29

There we were, two men against an army. Boy, did we beat the hell out of those two guys.

#7

Cycloon

  Cycloon


 • >1k berichten
 • 4810 berichten
 • VIP

Geplaatst op 13 augustus 2007 - 23:02

Ik ben naar alle hoorcolleges geweest dit jaar (ok 2 uur gemist maar dat kwam door miscommunicatie van de prof). Ik onthoud het meeste van wat er in de les gezegd wordt, en dat bespaart me gewoon handen vol tijd thuis vermits ik de leerstof op deze manier echt niet hoef bij te houden.

#8

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 13 augustus 2007 - 23:31

Ik heb een deel van mijn studie heel weinig colleges gevolgd, omdat ik dacht dat ik het toch wel snapte, omdat de docent het niet goed kon uitleggen, omdat de colleges te vroeg in de ochtend gegeven werden (en dan ook nog op maandag of vrijdag) of vanwege wat voor smoes dan ook. Maar ik heb gemerkt dat vakken echt een stuk makkelijker worden door naar de colleges te gaan, en ze worden bovendien een stuk leuker, omdat je veel meer contact hebt met studiegenoten. Dus zelfs als colleges achteraf nutteloos blijken ben ik nu vaak toch blij naar de colleges geweest te zijn.

Maar zoiets hangt natuurlijk sterk af van de hoeveelheid studenten die er in je opleiding of in je jaar zitten.

De vakken waar ik bijna (of helemaal) geen colleges van heb gevolgd heb ik meestal gehaald door veel oefenopgaves, oefententamens of echte tentamens te maken (1e keer niet halen, dan de 2e keer maar (of de 3e)). Op een gegeven moment heb je ofwel het truukje door, waardoor je een hoop vragen kunt beantwoorden (omdat ze allemaal op elkaar lijken), of je snapt echt waar het vak over gaat, en dan kun je de tentamens uiteraard ook halen.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#9

gast004

  gast004


 • >250 berichten
 • 314 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 augustus 2007 - 00:38

Ik heb 'vaak' geantwoord in de veronderstelling dat vaak meer is dan meestal.

Inderdaad is het ook belangrijk dat anderen iets aan je notities hebben als je er zelf ook graag leent. Ik kan niet tegen mensen die (bijna) niet of sporadisch naar de les komen, maar wel notities vragen. Ik ben best bereid ze uit te lenen, maar 'k verwacht toch wel wát moeite van de ander. 't Is niet de bedoeling dat ik zit te werken aan goede notities en naar de colleges ga, als anderen zich ondertussen voortdurend amuseren en daarna toch alles kunnen kopiëren. Het klinkt misschien egoïstisch, maar ik kan ook wel leukere dingen doen dan naar de, niet altijd even interessante, lessen gaan... Zoveel verlang ik niet, ik versta best dat je er niet altijd bent (ik ben er zelf ook af en toe niet), maar ik wil niet de notitiemachine van iemand zijn.

#10

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16590 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 14 augustus 2007 - 01:15

In mijn eerste jaar heb ik behoorlijk wat colleges geskipt om diverse redenen. Uiteindelijk had ik daardoor maar net de heflt van het aantal studiepunten gehaald. Niet bepaald een succes dus. Daarna ben ik trouw naar zo goed als alle colleges geweest, ik meen dat ik in de vier opvolgende jaren hooguit 2 colleges heb gemist. Uiteindelijk glansrijk geslaagd.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#11

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 augustus 2007 - 07:55

Je kunt je niet permitteren als er iets gezegd wordt over het tentamen dat je dat mist. Voor hele saaie colleges kun je natuurlijk tijdens de les altijd wat anders gaan doen, huiswerk, luchtkastelen bouwen, zo lang duurt een college niet.
Ook ben ik van mening dat je het respect moet hebben om naar een college te gaan, je hebt er voor betaald, en de staat betaald er voor (dus iedereen) je haalt er dus maar uit wat er uit te halen is.

#12

stoker

  stoker


 • >1k berichten
 • 2746 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 augustus 2007 - 08:06

De staat betaalt uiteindelijk om resultaat te zien (diploma), en als je nu meer kans maakt op dat diploma door niet naar de les te gaan (ik had minstens 1 zo'n vak, tot nu toe, mijn beste vak aan de unief), wat doe je dan? En het is dan eerder aan de prof dan aan de student om zich een vragen beginnen te stellen. Als er jaren aan een stuk niet meer dan 50 studenten je college komen bijwonen en als je ziet dat er voor elke andere prof meer dan 350 zitten ...

#13

Phys

  Phys


 • >5k berichten
 • 7556 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 augustus 2007 - 10:44

Ik ben ong. een half jaar naar misschien 20% van de colleges geweest. Voornaamste reden:
de docent voegt nauwelijks iets toe aan het boek; je dient de stof doorgenomen te hebben maar er wordt dan niet veel meer geholpen aan het begrip (en vaak als je de stof doorgenomen hebt blijk je het al voldoende onder de knie te hebben).
Natuurlijk af en toe ook om uit te slapen na een late avond, of simpelweg géén zin. Daarbij moest ik een half uur fietsen om op de uni te komen, en voor een college van 2 uur loont dat (m.i.) vaak de moeite niet.

Het probleem met zo weinig colleges volgen is wel dat je moeilijk in de stof komt. Ik nam me vaak voor om de stof wel nog door te nemen, maar dat kwam er niet van. Vervolgens begin je er veel te laat aan en blijkt het allemaal toch wel veel te zijn. Inderdaad is het contact met studenten op zich al wat waard.

Ik maak wel nog steeds onderscheid tussen hoorcolleges ("sit back, relax, and listen") en werkcolleges ("sommen maken"). Werkcolleges hebben meer prioriteit. Samenwerken met studenten is erg leerzaam, en als je er samen uitkomt geeft dat een bevredigend gevoel.
Een hoorcollege meer of minder merk je niet; ik maak overigens nauwelijks aantekeningen aangezien het boek voldoende is (tot nu toe).

Het komende jaar ben ik wel van plan naar min. 90% v.d. colleges te gaan: het is leuk om contact te hebben met medestudenten, je blijft in de stof zitten, we krijgen moeilijkere vakken die extra toelichting vereisen (dit jaar vooral basisvakken die uit het boek geleerd konden worden) en het is gewoon zinvoller dan in bed blijven liggen of iets anders ontspannends doen.
Never express yourself more clearly than you think.
- Niels Bohr -

#14

TD

  TD


 • >5k berichten
 • 24137 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 augustus 2007 - 11:33

Ik ga meestal. De lessen van 8u mis ik het vaakst, ik ben geen ochtendmens... :D
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

#15

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16590 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 14 augustus 2007 - 12:15

Ik ben ong. een half jaar naar misschien 20% van de colleges geweest. Voornaamste reden:
de docent voegt nauwelijks iets toe aan het boek; je dient de stof doorgenomen te hebben maar er wordt dan niet veel meer geholpen aan het begrip (en vaak als je de stof doorgenomen hebt blijk je het al voldoende onder de knie te hebben).

Het is natuurlijk een nogal snel oordeel op basis van wat je hierboven zegt, maar ik denk dat er dan toch iets mis is met je docenten. Als een docent alleen maar "het boek voorleest" dan heeft-ie weinig waarde inderdaad. Onze colleges bestonden vooral uit een korte terugblik op wat we al weten en vervolgens bouwt de docent dat verder uit in eigen woorden waarbij eigenlijk vrijwel altijd vragen gesteld kunnen worden. Zelfs bij een afgeladen collegezaal.

Doordat aan het begin van het kwartaal altijd de collegewijzers op intranet staan weet je precies tijdens welk college welke stof wordt behandeld, wat de leerdoelen zijn en met welke hoofdstukken/katernen van de papieren stof het correspondeert. Ik vond het altijd erg prettig om naar college te gaan moet ik zeggen (op een zeer verstrooide docent na, die kon ik gewoon absoluut niet volgen).
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures