Springen naar inhoud

[ontspanning] lateraal denken


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 augustus 2007 - 18:10

Het is vakantie en dat soort dingen, en het weer slaat om, dus er is niet zo veel te doen.
Omdat de meeste van onze vorige spelletjes een beetje doodgebloed zijn (al kan het altijd dat iemand ze alsnog opnieuw oppikt), bij deze een nieuw spelletje.

Het werkt als volgt: poster1 beschrijft een situatie, poster2 bedenkt (een zo creatief mogelijke) uitleg wat er gebeurd is, waarom en hoe die situatie tot stand gekomen is, en verzint een nieuwe situatie. Enzovoort.

Een voorbeeld

Situatie: Fred en Wilma liggen dood op de vloer. Er is geen moordwapen te zien. Wel ligt er een plas (geen bloed) en stukjes gebroken glas rond de lichamen.

Uitleg (standaard bij deze klassieker): Fred en Wilma zijn goudvissen. De viskom is op de grond gevallen en gebroken, en ze zijn gestikt.

Uitleg (creatief): Fred en Wilma zijn vermoord, door invriezing in een grote ijsklomp. Toevallig had Fred een lege vissenkom op zijn kop op het moment van hun dood. De moordenaar bracht de blok ijs naar de kamer, waar het dooien startte. De vissenkom viel van Freds hoofd en brak. Het dooien ging verder, de lijken en de plas water achterlatend.

(Naar: xkcd.com)

Zal ik dan maar beginnen?

Situatie: Op de première van een nieuwe uitvoering van een verloren gewaand extra deel van "Der Ring des Nibelungen", krijgt de dirigent van een groot orkest, noch voor hij kan buigen, een taart in het gezicht geslingerd. Tijdens de voorstelling van de volgende dag klinken de violen zo vals als wat en valt de trompettist dood tijdens het eerste stuk.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 augustus 2007 - 18:36

De violen klinken vals omdat er geen dirigent is om het orkest te leiden: hij is de vorige avond gestorven in het ziekenhuis. De taart was namelijk vergiftigd. De trompettist, die het dichtst bij de dirigent zat, snelde die laatste te hulp toen hij de taart in zijn gezicht kreeg. Na het afkuisen van de taart likte hij zijn vingers af...

Wie bepaalt eigenlijk welke uitleg de beste is? Of wint de eerste?

Veranderd door Klintersaas, 15 augustus 2007 - 18:36

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#3

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 augustus 2007 - 19:59

De eerste wint, dat voorkomt nodeloos gezeur. Je hoeft trouwens niet te wachten op een bevestiging: als je verklaart hoe de situatie tot stand gekomen is, is het in orde en mag je meteen verder gaan. Aan jou de eer om een nieuwe situatie te verzinnen, Klintersaas :D

#4

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 augustus 2007 - 20:57

Omdat ik het lateraal denken zelf veel leuker vind dan het verzinnen van een situatie, komt er hier een klassieker die door het hier verzamelde intellect snel opgelost zal zijn.

Situatie: Mijnheer Peeters woont op de bovenste verdieping in een appartementsgebouw met 20 verdiepingen. Elke ochtend gaat hij als volgt naar zijn werk. Hij stapt de lift in en drukt op het knopje van het gelijkvloers. Hij wacht tot hij beneden aankomt, stapt uit de lift en gaat naar zijn werk. Wanneer hij 's avonds terugkomt van zijn werk, gaat hij naar de lift en drukt hij op het knopje van de tiende verdieping. Daar aangekomen stapt hij uit de lift en beklimt hij de resterende tien verdiepingen via de trap. Waarom gaat mijnheer Peeters niet meteen met de lift naar de twintigste verdieping?

PS t.a.v. ypsilon: Is er ook een "correcte" oplossing voor jouw situatie?

Veranderd door Klintersaas, 15 augustus 2007 - 20:58

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#5

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 augustus 2007 - 22:32

Ik ken de correcte oplossing.
Verborgen inhoud
(Meneer Peeters is een dwerg.)
Maar om het leuk te houden verzin ik toch maar wat anders.

Toevallig woont meneer Janssens op de elfde verdieping. Meneer Janssens zit in een rolstoel en werkt desondanks als nachtwaker (in een bedrijf dat hoge standaarden heeft wat betreft de strijd tegen discriminatie... en er valt in dat bedrijf eigenlijk toch niet zoveel te stelen). Meneer Janssens vertrekt naar zijn werk op het moment dat meneer Peeters terugkeert van het zijne, en dus zouden ze mekaar in de lift tegenkomen. Meneer Peeters wil dit echter vermijden, daar meneer Janssens licht claustrofobisch is en in een vlaag van paniek ooit meneer Peeters' tenen plat reed met zijn rolstoel. Vandaar dus.

Situatie: Een weide naast een relatief rustig landweggetje. Op een bepaald stuk is de prikkeldraad kapot. In de wei staan twee auto's, op één daarvan ligt er een koe, op het dak. Wie zal zeggen wat er hier gebeurd is?

@Klintersaas: een "correcte" oplossing is er niet, ik zat eigenlijk "at random" een situatie te verzinnen en wou me laten verrassen (al had ik ondertussen ook wel al een reeks totaal onzinnige gebeurtenissen, die leidden tot de situatie, in mijn hoofd) :D

Edit: Ik heb de situatie een beetje aangepast zodat er wat meer mogelijkheden zijn en het niet overdreven onrealistisch moet worden.

#6

Tom.

  Tom.


 • >100 berichten
 • 196 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 augustus 2007 - 00:48

LOL! Toppunt van verveling! Wel leuk bedacht, dit spelletje. :D

Maar 'ns denken. De koe stond in de wei en zag een auto voorbij rijden. Ze nam een aanloop en sprong over de prikkeldraad voor de auto. De auto stopte. De koe sleurde de bestuurder door het al opengedraaide autoraampje van het portier de auto uit en reed met de auto door het prikkeldraad, het weiland in. Bij de volgende auto deed hij precies hetzelfde. Het witte dak van de 2e auto is namelijk uitermate geschikt voor een heerlijk dutje in de zon. Daarom is de koe op het dak van een van de auto's gaan liggen. xD

OK...
Een man ligt dood in een verlaten woestijn met 1/3 deel van een lucifer in zijn hand.

Er is een officieel antwoord:
Verborgen inhoud
De man vloog in een luchtballon met anderen. De ballon verloor te snel hoogte, de ballast was op en de brandstof ook bijna. Er moest dus iemand uit. De dode man pakte het kortste stuk van de lucifer, dus werd uit de luchtballon gegooid.

Iets in die richting was het. Maar ja, wees creatief voordat je bovenstaande leest! xD

Veranderd door Tom., 16 augustus 2007 - 00:50


#7

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 augustus 2007 - 01:20

Best agressieve koeien zeg...
Ook jouw raadsel kende ik al, in een uitgebreidere versie zelfs. Maar goed, hier is mijn antwoord:

De man wou een nieuw record vestigen en wou, gewapend met niets dan een rugzak, de woestijn doorkruisen. Na enkele dagen is hij echter verdwaald en uitgeput laat hij zijn rugzak achter, al probeert hij nog zo veel mogelijk water mee te nemen. Zijn rantsoen raakt echter op, en tot overmaat van ramp bemerkt hij, dat zijn zakmes verloren geraakt is. Alles wat hij nog in zijn zakken vindt, is een doosje lucifers. Totaal wanhopig, en verre van lucide, probeert hij met een lucifer vocht uit een cactus te peuteren. Een aantal lucifers breken, en de man sterft van uitdroging, met nog een stompje hout in zijn hand. Waarlijk schrijnend.

Situatie: De FBI ontvangt twee anonieme telefoontjes, beide op speaker: "John is de moordenaar." en "Hij die je zoekt, bevindt zich in het gebouw ten zuidoosten van je." Een agent laat prompt zijn donut vallen, stormt de trappen af, naar het gebouw in het zuidwesten, en knalt de eerste die hij ziet neer.

#8

Veertje

  Veertje


 • >5k berichten
 • 6713 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 augustus 2007 - 06:53

De agent, John genaamd, rent naar het gebouw in het zuidwesten om degene, waarvan hij weet dat die de enige getuige van de door hem gepleegde moord is, en die hij persoonlijk kent, te vermoorden. Hij weet van de getuige dat die oost en west niet uit elkaar kan houden. De getuige was suïcidaal en zag hierin zijn kans om een eind te maken aan zijn leven. Daarom had hij de FBI gebeld en daarom liep hij de agent ook maar alvast tegemoet, zodat er geen andere gewonden zouden vallen.

Situatie: Toen de ouders van Karel, die niet 15 was geworden, midden in de nacht terugkeerden naar huis troffen ze het huis verlaten aan. Overal lagen etensresten en bekers op de grond. Het zwembadwater was rood gekleurd, maar dat bleek gelukkig geen bloed te zijn.
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

#9

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 augustus 2007 - 11:13

Ik neem aan dat "niet 15" "net 15" moet zijn.

Karel heeft een homeparty gegeven om zijn vijftiende verjaardag te vieren. Zijn ouders waren op datzelfde moment naar een operavoorstelling. Het ging er redelijk ruig aan toe op het feestje en grote hoeveelheden voedsel en drank werden naar binnen gewerkt. Toen Karel en zijn vrienden al redelijk aangeschoten waren, kwamen ze op het lumineuze idee om Karels ouders de stuipen op het lijf te jagen. Ze trokken naar de nachtwinkel om daar een grote voorraad chilipoeder in te slaan, dat ze - thuisgekomen - in het zwembadwater gooiden om de indruk te wekken dat er een hevig bloedende persoon in het zwembad had gelegen. Vervolgens verstoppen ze zich en wachten ze tot Karels ouders thuiskomen...

Het is niet erg origineel, maar veel inspiratie had ik niet.

Situatie: Een vermoeid uitziende man stapt zijn stamcafé binnen en bestelt een glas bier. De barman geeft de man zijn bestelling en haalt plots een pistool tevoorschijn, waarmee hij in de lucht schiet. De man schrikt ongelooflijk hard, maar wanneer hij van de eerste schrik bekomen is haalt hij zijn portefeuille boven en geeft de barman een briefje van 500 euro.

Ook hier bestaat een "klassieke" oplossing voor, maar ik hoop dat jullie fantasie zijn werk doet.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#10

Symone

  Symone


 • >100 berichten
 • 191 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 augustus 2007 - 11:38

De man die het biertje bestelt, is enigzins in de war. Hij is teneergeslagen en ziet er geen gat meer in... Hij bestelt een biertje om z'n verdriet te verdrinken, maar tot overmaat van ramp schrikt hij zich rot van het geweerschot van de barman... en springt een gat in de lucht. De beste man is ontzettend blij met deze nieuwe, positieve emotie... het schot van de barman in het dak van de kroeg, heeft de beste man het licht doen zien!
(Geld maakt niet gelukkig, dus weg ermee.)

(Ben niet zo goed in 't bedenken van een nieuwe verhaallijn, wie zich geroepen voelt -net als de barbezoeker- ga je gang!)

#11

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 augustus 2007 - 12:03

Goed, ik zal er maar eentje plaatsen. Een kleine variatie op de situatie van Klintersaas (alweer naar xkcd).

Situatie: Een Amerikaan loopt een Mexicaanse bar binnen en loopt naar de toog. Voor hij goed en wel beseft wat er gebeurt kijkt hij recht in de loop van een shot gun die de barman op een ja en een nee van onder de toog heeft getoverd. In gebroken Spaans zegt de Amerikaan: "Gracias", waarop de barman de trekker over haalt...

#12

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 augustus 2007 - 12:10

Lijkt me duidelijk:

De Amerikaan was suïcidaal, maar wilde er om de een of andere reden niet zelf een eind aan maken. Daarom stapt hij een Mexicaanse bar binnen, waarvan bekend is dat de barman een fervent Amerikanenhater is. Wanneer hij in de loop van de shotgun kijkt, provoceert hij de barman met een uitdagend "Gracias" , waarna die laatste de trekker overhaalt.

Mijn eigen situatie volgt zodra ik inspiratie heb.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#13

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 augustus 2007 - 19:53

Tip voor wie geen inspiratie heeft: pik er hier eentje uit (en bewerk naar eigen goeddunken - niet meteen naar de oplossing kijken).

Edit: Het begint me trouwens te dagen dat dit wel een erg gewelddadig topic is.

#14

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 augustus 2007 - 12:04

Die site kende ik al. Ik wilde echter iets van mezelf bedenken. Omdat ik echter nog steeds geen inspiratie heb en om jullie onstuitbare fantasie niet te laten wachten:

Situatie: Langs de weg staat een auto waarin op de achterbank een zeer grote vis ligt. Een stukje verderop staat een telefooncel waarin een dode man ligt in een plas met bloed. De telefoon hangt van de haak en twee van de glazen ruiten van de telefooncel zijn gebroken.
Wat is hier gebeurd?

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#15

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 augustus 2007 - 12:32

De man in de telefooncel was een mol van de politie, die net informatie aan het doorspelen was, op het moment dat de maffia hem te grazen nam: ze reden voorbij en losten enkele schoten waarbij de voorruit en de achterruit van de telefooncel sneuvelden en de mol om het leven kwam. Een tegenligger schrikt zich te pletter en sukkelt de rivier in. Als de auto uit het water gehaald wordt blijkt er een dikke vis door het openstaande raam van de auto naar binnen gezwommen te zijn.

Hmm, ik moet toegeven, de "officiële oplossing van dit raadsel is toch ook niet mis :D

Situatie: Een gelukkig getrouwd koppel gaat samen naar de film. Tijdens de film wurgt de man zijn vrouw. Hij krijgt het lichaam naar buiten zonder dat iemand iets merkt.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures