Ontlading condensator - spoel

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 116

Ontlading condensator - spoel

In mijn cursus worden de ontlading van een condensator en een spoel achtereenvolgens besproken.

Bij de spoel wordt vermeld dat wanneer deze zich in een keten bevind men deze keten niet zomaar mag openen met behulp van bijvoorbeeld een schakelaar omdat de spoel zich anders direct zou willen "ontladen" wat zou resulteren in een vonk tussen de contacten van een schakelaar.

Bij de condensator staat hierover echter niets vermeld. Mijn vraag is of dit ook bij een condensator het geval is. In een condensator is toch immers ook energie opgestapeld?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Ontlading condensator - spoel

In tegenstelling tot een spoel zal een condensator er niet alles aan doen om een bepaalde stroom in stand te houden.

Een stroom door een spoel veroorzaakt een magneetveld. Zodra de stroom wegvalt, verandert dat magneetveld. Maar veranderende magneetvelden veroorzaken juist weer een stroom in een spoel (denk aan een transformator).

Hoe sneller je die stroomsterkte verandert, (en met een schakelaar gaat dat heel snel) hoe heftiger de reactie van de spoel.

Een condensator daarentegen werkt de spanningsbron alleen maar tegen: in een gelijkspanningskring wordt het potentiaalverschil over de condensator op een goed moment even groot als, maar tegengesteld aan, het potentiaalverschil over de bron, en valt de stroom geheel stil. Dan kun je zelfs geheel straffeloos de schakelaar opengooien.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer