Springen naar inhoud

Reactiesnelheid


 • Log in om te kunnen reageren

#1

maxime

  maxime


 • >25 berichten
 • 49 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 augustus 2007 - 23:48

Gegroet

Ik heb ongelofelijk veel problemen met vraagstukken over reactiesnelheid. Dit wordt elk jaar gevraagd op toelatingsproef arts dus is een absolute must om te begrijpen. Kan iemand mij wat technieken geven of uitleg geven om dit op te lossen.
Onderstaand zijn 2 vraagstukken met oplossing bij, die ik geprobeerd heb te maken maar dus niet gelukt, heb geen idee hoe er zelfs aan te beginnen... pi.gif

1. We vermengen welbepaalde concentraties aan NO en O2 en meet de reactiesnelheid v de reactie : 2NO + O2 -> 2 NO2.
Als men bij dezelfde temperatuur de ingezette concentratie aan NO verdubbelt, blijkt deze reactiesnelheid met factor 4 te verhogen; als zowel O2 en NOconcentraties verdubbled worden, gaat reactie 8keer sneller. Wat is de vergelijking? (antwoord : V = K [NO]2 [O2]

2. Voor de reactie A+B -> C werd de beginsnelheid (Vo) gemeten voor verschillende beginconcentraties. De metingen werden samengebracht in de volgende tabel :
EXPERIMENT [A] (M) [B] (M) Vo (m/s)
1 0.1 0.1 4.0 x 10^-5
2 0.1 0.2 4.0 x 10^-5
3 0.2 0.1 16.0 x 10^-5

Wat zijn de partiŽle orden van de reactie, respectievelijk van A en B?
(antwoord : 2 en 0)

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9134 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 augustus 2007 - 01:07

Reactiesnelheden hebben altijd de algemene vorm

V=K * [X]x * [Y]y * [Z]z *...

Dus de snelheid V, in mol/(l*s), hangt af van een reactiesnelheidsconstante K en de concentraties van de beginstoffen tot een bepaalde macht. In dit geval [X], [Y] en [Z] maar in theorie kan het ook nog afhankelijk zijn van [Q], [R] etc, al naar gelang je stoffen hebt die met elkaar reageren.

Stel nu dat we een reactie hebben A + B --> C.

Dan geldt dus

V=K * [A]x * [B]y

Door de reactiesnelheid, dus de hoeveelheid C per liter die per seconde wordt gevormd, te meten bij verschillende concentraties van A en Bkan voor elk van die factoren de afhankelijkheid worden bepaald. Ziet men dat de reactie 2 keer zo snel gaat als [A] 2 keer zo hoog wordt, dan is er dus een recht evenredig verband tussen V en [A], oftewel x=1. Dan geldt dus:

V=K*[A]*[B]y

Men kan y bepalen door [B] te variŽren en [A] gelijk te houden. Wanneer men dan bijvoorbeeld vindt dat V onafhankelijk is van [B] dan is y=0. Men zegt dan ook wel dat de reactie nulde orde is in B. (en eerste orde in A)

De totale vergelijking wordt in dat geval

V=K*[A]

Bij deze opgave gaat de reactie 4 keer sneller als men [NO] 2 keer zo hoog maakt. De reactiesnelheid is dus kennelijk evenredig met [NO]2.

Tevens zegt men dat de reactie 8 keer sneller gaat als van beide stoffen de concentratie wordt verdubbeld. Je weet dat een verdubbeling van [NO] zorgt voor een 4 keer snellere reactie. Die extra factor 2 moet dus van de afhankelijkheid van [O2] komen.

Dan geldt dus:

V=K*[NO]2[O2]


Wat betreft de tweede vraag. Je ziet dat de snelheid bij experiment 2 gelijk is aan die bij experiment 1, terwijl de concentratie van B verdubbeld is. Wat betekent dat dus voor het verband tussen V en [B]?
Op dezelfde manier kun je het verband tussen [A] en V vinden door 1 en 3 te vergelijken.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

maxime

  maxime


 • >25 berichten
 • 49 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2007 - 16:04

dan kan je aan de tabel , door experiment 2met 3 te vergelijken vernemen dat door verdubbeling van concentratie [A] de reactiesnelheid met een factor 4 vermenigvuldigt. Dus is het afhankelijk van conc[A] .Dus door aan te nemen dat het verdubbelt en dus evenredig is moet x=2 zijn? en aangezien concentratie B onafhankelijk is van de reactiesnelheid is dit 0de orde en dat y=0?
besluit : v = k [A]2

Klopt mijn redenering ,zo ja dan heb ik het echt gesnapt pi.gif

#4

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9134 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 augustus 2007 - 00:36

Ja, alleen zou ik niet exp. 2 met exp. 3 vergelijken, omdat er tussen 2 en 3 twee zaken veranderen; dat is altijd lastig vergelijken.

Door 1 en 3 te vergelijken zie je dat de reactiesnelheid 4 keer zo hoog wordt als [A] verdubbelt. Daar hoef je niks voor aan te nemen! Maar, met andere woorden, de reactiesnelheid is evenredig met het kwadraat van [A], oftewel x=2.
En inderdaad, omdat het onafhankelijk is van [B] moet y=0 zijn, en wordt de vergelijking

v=k[A]2

Voor de volledigheid: x en y zijn de partiŽle ordes van de reactie. De totale orde van de reactie is 2+0=2.

Veranderd door Marko, 22 augustus 2007 - 00:36

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures