Springen naar inhoud

Energieleveranciers


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Melissa

  Melissa


 • >100 berichten
 • 169 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 augustus 2007 - 21:33

Dus, hoe zit dat nu? :D
Er wordt ergens elektriciteit (spanning) opgewekt, wordt omhoog getransformeerd en getransporteerd over hoogspanningskabels, wordt vervolgens weer omlaag getransformeerd en loopt naar een transformatorhuisje ergens in je buurt, en van daaruit loopt het naar (onder andere) jouw huis.
Maar er zijn wel meerdere elektriciteitleveranciers, met elk een andere prijs... Maar uiteindelijk is het toch dezelfde spanning die jij binnenkrijgt? Als je nou verandert van leverancier, dan verandert er fysisch toch niets, of wel? Je krijgt nog steeds elektriciteit van datzelfde transformatorhuisje... Hoe komt het dan dat je zoveel verschillende leveranciers hebt met dan nog elk een andere prijs? Ik snap het niet :D

Alvast bedankt!

Melissa

ps: hetzelfde heb je met aardgas...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46328 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 22 augustus 2007 - 22:18

Er moet een niet-startende auto aangeduwd worden: daarvoor is kracht/vermogen en dus uiteindelijk energie nodig. 5 mensen komen helpen. Onder A, B, C, D en E verdeel je naderhand wat geld (een tientje bijvoorbeeld) naarmate hun kracht en de tijd die ze die kracht hebben uitgeoefend. Dan heb je ze betaald naar rato van door hun geleverde energie. Wié heeft geduwd maakt geen verschil voor het resultaat, het zal je worst wezen.

Misschien is A wel een handig onderhandelaar, en bied jou de volgende keer aan om het voor een duppie minder te doen. Dat gaat hij niet alleen doen, welnee, hij laat gewoon B, C, D en E duwen , ontvangt van jou € 9,90, verdeelt € 9,50 onder die 4 en strijkt zelf € 0,40 op. Dat is dan voor de moeite van het bij elkaar zoeken van die club, en als vergoeding voor de financiële administratie. En misschien vindt hij F, G, en H wel zo gek om het voor nóg minder te doen en kan hij zelf dus meer verdienen.

Daarbij is het natuurlijk wél belangrijk dat hij ervoor zorgt dat de duwers er komen, dat ze op tijd komen, én dat ze allemaal dezelfde kant op duwen. Alle producenten van elektrische energie moeten dus wél zorgen dat de frequentie en spanning van hun wisselstroom op elkaar is afgestemd (daarvoor is er weer een andere instantie die dat onderling regelt. Die wordt dan weer uit een gemeenschappelijk potje betaald).

Maar als jij elektrische energie "koopt" bij NUON koop je dat van de handelspoot van NUON. En die kopen het weer bij de productiepoot van NUON, of ook ergens anders als dat beter uitkomt. Voor jou maakt het niks uit, de lamp brandt. Een elektron is een elektron.... :D

En we hopen dat dat goed blijft gaan, en geen Californische brown-outs oplevert in de toekomst. We zullen zien.....
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6885 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 27 augustus 2007 - 19:01

Je moet het elektriciteitsnet zien als een grote pot. De elektriciteitsleveranciers stoppen daar dagelijks een hoeveelheid elektriciteit in, en de afnemers tappen het af. Nou is de truc dat elke leverancier er zoveel in stopt als zijn eigen klanten er uit halen. Om dat te kunnen moeten ze steeds een dag vooruit voorspellen wat hun klanten zullen afnemen. Bij de hele grote klanten werkt dat het meest direct, die moeten zelf opgeven wat ze morgen denken af te nemen. Voor de kleinere klanten wordt een voorspelling gedaan waarbij allerlei factoren een rol spelen. B.v. de dag van de week, het weer, bijzondere omstandigheden zoals vakanties, feestdagen enz...
De dag erna wordt geëvalueerd wat er van de voorspelling terecht gekomen is.
En eens per jaar wordt er een z.g. reconciliatie gedaan. Dan wordt over het hele jaar de balans opgemaakt. Dat kan omdat de verbruiken van de kleinverbruikers dan ook bekend zijn. Bij de reconciliatie worden alle verschillen onderling verrekend.

Het is inderdaad een kwestie van "stroom is gewoon stroom". Technisch maakt het dus helemaal niks uit bij wie je koopt. Het is gewoon één groot administratief circus wat er omheen hangt.

#4

Vraag

  Vraag


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2008 - 14:11

Hallo,
het is vrij complex maar simpel is het zo
de energie word ingekocht op de APX.( in en verkoop voor stroom)
leveranciers kopen in via deze markt. als je in koopt moet je weten hoeveel je inkoop.
te weinig inkoop betekend extra inkoop aan duurdere prijs.
wij betalen altijd een vaste prijs incl. beurs schommelingen.
dan is er nog het feit koopt de leverancier in of heeft hij eigen vermogen.

verkoop van stroom is het zelfde, je moet als leveransier zeggen hoeveel je wilt verkopen.
dus je hebt b.v 10 klanten en gebruiken 1 KW per dag je maakt zelf 12 KW dus kan je 2 kw verkopen per dag
als je niet kan leveren of als je klanten meer gebruiken dan jouw 12 KW moet je in kopen. :D

#5

Schwartz

  Schwartz


 • >250 berichten
 • 691 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 28 februari 2008 - 22:32

De stroomprijs op het net kan oplopen tot meer dan een huisgezin betaald.
Het leveren van stroom is een voorwaarde waaraan men MOET vcldoen ook al is de aanschaf in een piek vijf maal de normale prijs.

Voor het eerlijk berekenen gebruiken ze tabellen van gemiddelde gebruiken.

De spanning op het net kan fluctueren als iedereen tegelijkertijd de magnetron aanzet tijdens een voetbalwedstrijdpauze.
De energieleveranciers schatten dan het verbruik in op zo'n moment en hebben zelfs de TV aanstaan om te kijken of de wedstrijd uitloopt.
Niet alles werkt op een klok...

We bekomen pas een vrije energiemarkt als in die meterkast een kastje komt met een draaiknop en een digitale meter wat de stroom kost , kun je kiezen van wie je wat betrekt.....
Is nu allemaal onzin...

Veranderd door Schwartz, 28 februari 2008 - 22:36

Een computertaal is voor mensen, niet voor de computer.

#6

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 maart 2008 - 13:17

We bekomen pas een vrije energiemarkt als in die meterkast een kastje komt met een draaiknop en een digitale meter wat de stroom kost , kun je kiezen van wie je wat betrekt.....
Is nu allemaal onzin...


Dat is dichterbij dan je denkt, alleen kies je niet zelf maar laat je het een computer doen:

http://www.powermatcher.net
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures