2 probs: webserver en php bestanden

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 104

2 probs: webserver en php bestanden

Hey!

Ik heb een windows 98 en ik,ben al een paar jaren bezig met javascruipt,css,html en een paar weken geleden ook php.

Ik heb met js css en html enz altijd op mijn eigen pc ge experimenteerd. maar bij php was dit niet mogelijk omdat je blijkbaar php moest downloaden en instaleren voor je scriptjes kon testen. De tutorials volgen om php op je machien te krygen lukte me nooit tot ik phpTriad ontdekte, hiermee was mijn webserver (apache), php, mysql en nog meer in een paar seconden geinstalleerd. http://localhost/ werkt voor mij, ik kan er php scriptjes op testen en alles werkt perfect,behalve:
  • Als ik een php bestand van mijn pc wil openen, dan zegt hij dat er geen programma aan verbonden is, dan kies ik dus uit de lijst 'explorer'. Maar als het dan opent in explorer dfan wilt hij het gaan downloaden....

    ook heb ik geporobeert het te koppelen aan 'iexplore' maar dan doet het helemaal niks. terwijl als ik een php bestand in mijn htdocs op localhost zet dan werkt het wel. dan moet ik gewoon http://localhost/phpinfo.php en dan krijg ik de hele tabel te zien. maar als ik dan C:\apache\htdocs\phpinfo.php intyp dan wilt hij het niet openen. terwijl dit gewoon juist hetzelfde bestand is... moet ik instellingen veranderen of een php editor ofzo downen?
  • oké tweede probleem, ik zou graag mijn website online zetten en ik heb begrepen dat je dat doet door middel van je ip adres. dus http://ipadres/ zou mijn localhost zijn maar dan voor iedereen. het probleem is dat als ik http://mijnip/ doe, dan kom ik uit bij de configuratie van mijn internet provider, scarlet one en niet mijn localhost site. dus weet iemand hier iets op?
Ik ben ook helemaal niet van plan om ergens voor te gaan betalen, want ik experimenteer er ook maar wat mee.

alvast bedankt, maar zou iemand ook zo vriendelijk kunnen zijn om me te waarschuwen voor gevaren als je localhost online gaat zetten? kan iemand zo in men pc binnenkomen? of schade aanrichten aan wat-dan-ook?

thx en grts, David

Gebruikersavatar
Berichten: 4.810

Re: 2 probs: webserver en php bestanden

Op je eerste vraag is het antwoord vrij simpel:

Wanneer je een php bestand op je pc gewoon probeert te openen dan gaat hij dit willen verwerken als een gewoon tekst bestand, je zal dus altijd een php editor moeten gebruiken (dit kan bv makkelijk met notepad). Wil je een php bestand uitvoeren dan moet dit echter verwerkt worden door een php interpreter en dat doet apache als ik het goed voor heb.

De 2de vraag ligt iets moeilijker, je moet namelijk wat poortjes opzetten op je computer om mensen toegang te verschaffen tot je computer. Ik heb het een jaar geleden eens in een sneltempo aangeleerd gekregen maar dat ben ik grotendeels vergeten. Dus daar kan ik je niet echt met helpen.

Er zijn trouwens zat gratise php hosts (zelf zonder irritante reclame).

Berichten: 12.262

Re: 2 probs: webserver en php bestanden

2 losse problemen eigenlijk.

Als editor voor php files kun je notepad gebruiken, maar een uitstekende (gratis!) editor is bijvoorbeeld ook activestate komodo edit. (http://www.activestate.com/Products/komodo_edit/)

Voor het lokaal draaien van php bestanden heb je tenminste een installatie van php nodig, en ook een webserver (bijv apache). Als je met databases wilt werken komt daar mysql (of een andere db) bij. Google eens op een 'wamp' installatie, dan vind je wat je nodig hebt.
Victory through technology

Berichten: 104

Re: 2 probs: webserver en php bestanden

hoi,

bedankt voor de antwoorden, maar ik wil juist zelf ervaring opdoen met server hosten enzo dus ik wil geen andere host, ik weet wel dat er heel goede gratis hosts zijn zoals hyperphp maar het probleem is dat sommige php functies geblokkeerd zijn. en poortjes openzetten, weet iemand hoe het moet? maar hetgene wat ik ervan weet is dat http://mijnip eigenlijk juist hetzelfde zou moeten geven als http://localhost en dat gebeurt niet! ik krijg er een pagina met instellingen en voorkeueren van mijn internet provider: scarlet one.

het php probleem dan, apache komt met php en mysql in phpTriad en het pakt zich uit in de map C:\apache\

maar in C:\apache\php daar zit het php.ini bestand dat volgens mij in C:\windows moet zitten, dus ik heb dat bestand gekopieerd naar mijn windows map maar mijn pc interpreteerd het nog niet als php maar wil het nog steeds gaan downloaden..

bedankt voor de reacties!

grtz

Gebruikersavatar
Berichten: 4.810

Re: 2 probs: webserver en php bestanden

Weet je zeker dat scarlet toelaat om een 'server' te hosten op je internet abonnement? Veel kans dat ze het gewoon zelf blokkeren eigelijk.

Berichten: 104

Re: 2 probs: webserver en php bestanden

ik ben niet zeker maar is het juist dat als jij op http://mijip/ gaat dat je dan mijn http://localhost zou zien?

Gebruikersavatar
Berichten: 7.224

Re: 2 probs: webserver en php bestanden

Je wil trouwens geen server hosten op Windows 98. Die is binnen de kortste keren gehackt. Als je echt in de website ontwikkeling wilt gaan met PHP/Mysql dan zou je eens naar Linux/Unix moeten gaan kijken.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

Berichten: 104

Re: 2 probs: webserver en php bestanden

iedereen bedankt voor reacties, maar ik ben blijkbaar nog niet klaar om servers te hosten denk ik, eerst moet ik meer ervaren worden met programeertalen dus binen een paar jaren vraag ik het nog eens:)

Reageer