Deeltjesachtigheid van straling- foto-elektrisch effect

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 49

Deeltjesachtigheid van straling- foto-elektrisch effect

hoi,

ik heb een vraag:

wat moet er gelde voor de grootte van de energie pakketjes zodat je de deeltjesachtigheid van straling opmerkt?, hierbij gaat het om elektromagnetische straling met een golflengte λ uit fotonen: energiepakketjes:

E=hc/λ

Gebruikersavatar
Berichten: 3.751

Re: Deeltjesachtigheid van straling- foto-elektrisch effect

Wat bedoel je heel precies met grootte? Bedoel je: 'hypothetisch, stel dat fotonen een ruimtelijke uitgebreid hebben, hoe klein in afmeting moeten ze dan zijn opdat het foto-elektrisch effect zou optreden?'?

Als dat je vraag is, denk ik dat het antwoord is: gegeven de deeltjesflux mogen de deeltjes niet overlappen opdat geen andere fenomenen optreden. Alleszins zou vanaf een zekere flux overlap optreden en zouden er toch nog deeltjes worden losgeslagen bij frequenties die dit normaal niet zouden toestaan.

Berichten: 225

Re: Deeltjesachtigheid van straling- foto-elektrisch effect

Vermoedelijk wordt bedoeld dat moet gelden: E(deeltje) is evenredig met zijn frequentie (of evenredig met 1/golflengte).

Wat blijkt is dat het foto-elektirsch effekt niet optreedt bij (te) lage frequenties van het licht, ondanks datl de benodigde energie voor het uittreden van een elektron wel aanwezig is (bij voldoende intenstiteit van opvallende straling).

Dit valt te verklaren als je aanneemt dat de opvallende energie komt in pakketjes, waarbij elk elektron slechts de energie van een pakketje kan opnemen.

Ook blijkt dat de (maximale) kinetische energie, die een elektron overhoudt na opname van zo'n pakketje (=e*remspanning, in een opstelling, waarbij de remspanning de foto-stroom door een fotocel doet stoppen), evenredig is met de frequentie van het opvallend licht.

Dit valt te verklaren als je aanneemt dat de fotonenergie evenredig is met zijn frequentie

Reageer