Een mens is circa 80% water?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.112

Een mens is circa 80% water?

Waarom beweren velen, dat een mens uit circa 80% water bestaat?

(Het gaat me hier niet om het exacte percentage.)

Het is toch niet zo, dat als je als een spons zou worden uitgeknepen van de (bv) 80 kg materie 64 kg water krijgt!

Datzelfde zou je dan van zeer veel organische verbindingen kunnen beweren.

Gelukkig gebeurt dat niet, hoewel ik 'koolhydraten' ook erg misleidend vind.

Sorry, ik had dit bij organische chemie moeten plaatsen.

Berichten: 2.746

Re: Een mens is circa 80% water?

al dat water wordt samengehouden door celwanden.

je kan een mens dan ook niet zomaar vergelijken met een spons he ..

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: Een mens is circa 80% water?

Een mens heeft geen celwanden, maar vooruit. Het water zit echt als water in de cellen (en wordt bijeengehouden door het membraan zo je wil). Verder bestaat je bloed voor het grootste deel uit water, evenals je speeksel, je maagzuur en zo nog wat sappen. Dat koolhydraten, in tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, niet uit koolstof en water bestaan klopt, maar dat staat hier los van.

Overigens is de naam koolhydraten niet zo vreemd. Als je ze verwarmt komt er echt water uit, en er blijft koolstof over. Net als bij hydraten van andere zouten zoals magnesiumsulfaat. Het was dus niet zo vreemd om te veronderstellen dat koolhydraten een hydraat van koolstof waren.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Re: Een mens is circa 80% water?

Membraam is toch het woord van celwand, hoezo heeft een mens dan geen celwanden?

Gebruikersavatar
Berichten: 7.224

Re: Een mens is circa 80% water?

Membraam is toch het woord van celwand, hoezo heeft een mens dan geen celwanden?


Nee dat is het niet. Celmembraam is iets anders dan celwand. De celwand zit bij planten en schimmels om het celmembraam heen. Dieren hebben geen celwand, alleen een celmembraam
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

Berichten: 2.746

Re: Een mens is circa 80% water?

ja ik was fout, ik bedoelde het membraam. Een celwand is er voornamelijk voor stevigheid, een membraam om alles vast te houden en sommige dingen door te laten.

Berichten: 12.262

Re: Een mens is circa 80% water?

Het is toch niet zo, dat als je als een spons zou worden uitgeknepen van de (bv) 80 kg materie 64 kg water krijgt!
Jawel hoor.. ik heb altijd begrepen dat het percentage ongeveer 70 is, maar daar gaat het niet echt om.

Iemand van 80 kilo bevat daarmee een liter of 60 water, welliswaar met daarin van alles opgelost en dergelijke.

In dat getal zit niet eens het water dat je nog zou kunnen vrijmaken door het thermolyseren van koolhydraten of bijv het verbranden van vetten. Zou je dat ook meerekenen dan kom je op een nog hoger percentage uit... maar dat is ook logisch, want de rest zou slechts uit koolstof en zouten bestaan.
Victory through technology

Berichten: 3.165

Re: Een mens is circa 80% water?

Een mens bestaat voor ongeveer 2/3de uit water. Weefsels zijn opgebouwd uit cellen, het grootste deel van het volume van deze cellen bestaat uit water met daarin organellen en opgeloste stoffen. Daarnaast heb je natuurlijk nog zo'n 4-6 liter bloed en nog wat meer vocht op verschillende plaatsen. Later nog wat meer hierover.

Een celwand en een celmembraan zijn 2 totaal verschillende structuren!!

Een celwand is een dikke laag die dient voor de stevigheid en de bescherming, daarnaast kan het nog helpen voor de adherentie. Een celwand is bij veel pathogene bacteriën een belangrijke oorzaak van hun schadelijkheid.

Een celmembraan is een dunne laag die vooral dient om het intracellulaire compartiment gescheiden te houden van het extracellulaire compartiment en selectief stoffen door te laten.

De celmembraan van bacteriën verschilt van die van bijvoorbeeld zoogdieren (waaronder de mens). Zo heeft een zoogdier intracellulair organellen, de bacterie heeft deze organellen niet en heeft daarom bijvoorbeeld ook nog cytochromen (oxydatieve fosforylering) in de celmembraan ingebouwd. De celmembraan van bacteriën is dan ook complexer dan die van de mens.
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(

We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

Gebruikersavatar
Berichten: 5

Re: Een mens is circa 80% water?

Mijns inziens een veel gemaakte fout onder mensen. Er is wel vaker verwarring over termen in de wetenschap vooral onder mensen na de middelbare school. Omdat gewoonweg over het algemeen door leeraren op het middelbaar niet even concequent wordt om gegaan met deze termen en uiteindelijk is de leerstof ook erg beperkt.

Maar de hoeveelheid water in de mens is zo berekend dat alleen de H2O wordt geteld die als water aanwezig is.

Aangezien wij grotendeels uit C,H,N..... bestaan zou zowiezo bij verbranding nog meer water ontstaan.

Koolstofstructuren verbranden ook voornamelijk tot H20 en CO2. En aangezien wij uit zeer veel van deze elementen bestaan kunnen we dus in essentie zeggen dat als wij volledig zouden verbranden er zeer weinig anders over blijft dan CO2 en H2O. En ja na crematie is er toch nog een pot as? Laat je niet voor de gek houden, dat is voor >90% hout van de kist. In feite zijn wij hier op aarde allemaal opgebouwd uit dezelfde stoffen en zullen wij ook weer terug keren naar die stoffen. De kringloop van stoffen is en blijft gesloten. Uitermate interessant onderwerp waar nog lang over gepraat kan worden.
Carving down the path of life....!

Reageer