Springen naar inhoud

Fouling factoren


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Gosse

  Gosse


 • >25 berichten
 • 88 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 oktober 2007 - 08:24

Beste Allemaal en Fred F in het bijzonder,

Ben weer eens met warmtewisselaars bezig en fouling factoren. Het betreft een pasteur in de zuivelindustrie, dus er wordt veelvuldig gereinigd. Heb 2 aanbiedingen liggen die elkaar zeker qua prijs nogal ontlopen.. Ik heb het vermoeden dat dit komt door het al dan niet toepassen van fouling factoren. Of het gebruiken van verschillende waardes.

Bij 1 leverancier heb ik de gemiddelde factor voor het apparaat kunnen vinden: 0.75 * 10^ -4.
Fred F heeft mij al eerder een waarde van 0.9 * 10 ^-4 gegeven. Graag zou ik nog enkele van deze waarden van jullie vernemen, de waarden die ik via google vind zijn fouling factoren uit de industrie waar minder frequent gereinigd wordt.

Alvast bedankt !

Groet

Gosse

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 05 oktober 2007 - 10:17

Je refereert blijkbaar naar het topic over die dubbele pijp warmtewisselaar voor pekel.
Die 0.9 * 10 ^-4 kwam overigens niet van mij (ik had eerder in dat topic 0,0003 m2.K/W voorgesteld voor pekel) maar had je zelf van engineeringpage.com genomen.

Verhitte melk zal naar mijn verwachting vervuilender zijn dan pekel maar ik heb er geen ervaring mee dus ik kan je geen getal noemen. Als je op internet een fouling factor (of fouling resistance) voor verhitte melk vindt dan zal die toch wel gebaseerd zijn op frequent reinigen want dat is bij melk toch onvermijdelijk. Maar pas op: het hangt ook af van de stroomsnelheid, de wandtemperatuur (dus ook van het heating medium) en het type warmtewisselaar. Een platenwisselaar heeft een veel lagere vervuiling dan een shell&tube.

Ik ben gewend dat bij de specificatie van een warmtewisselaar de koper (jij dus) opgeeft welke fouling factors gebruikt moeten worden en ook wat het toegestane drukverlies is voor zowel het warme als het koude medium. Hoe hoger de snelheid, des te hoger de drukval, des te hoger de U en dus: des te kleiner de benodigde oppervlakte.

Als het al niet in de beide aanbiedingen staat, zul je de verkopers moeten vragen wat voor fouling factors, drukvallen, wisselaar type, wisselaar afmetingen en gewicht hun ontwerp heeft. Dan kun je beter vergelijken en kiezen, of eventueel beide verkopers vragen opnieuw aan te bieden met dezelfde (door jij gespecificeerde) fouling en drukval zodat je echt appels met appels vergelijkt
Hydrogen economy is a Hype.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures