Springen naar inhoud

Welk veld heeft een heel snel draaiende magneet?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

curix

  curix


 • >100 berichten
 • 214 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 12:14

Wat zou er gebeuren met een magnetisch veld van een magneet als die magneet heel snel rond zijn as draait?

Als je nu bijvoorbeeld zo een heel sterke permanente magneet aan een vertikale as bevestigd zodat de noord en zuidkant horizontaal liggen en je laat die as zodanig snel draaien dat de snelheid waarmee de polen van die magneet reizen juist geen lichtsnelheid is. (Er dan dus geen enkele wet overtreden.)
Maar het magnetisch veld reikt een paar meter verder dan de magneet zelf, waardoor het magnetisch veld veel sneller moet gaan om de magneet bij te houden, maar het is bekend dat geen enkel signaal sneller kan gaan dan het licht, dus wat gebeurt er dan met dat veld?
Geld moet rollen,... Vooral naar mij.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

eendavid

  eendavid


 • >1k berichten
 • 3751 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 12:34

Het is moeilijk om hier zomaar kwalitatief antwoord op de geven. Het is niet per se zo dat het veld niet snel genoeg kan meedraaien. Als ik op de maan sta en ik schijn met een pillamp naar de aarde, dan zal de lichtvlek zich op de aarde eventueel sneller voortbewegen dan de lichtsnelheid. Dat is geen probleem, je geeft daar geen informatie mee door. Wat niet kan is dat een perturbatie van het veld te snel gevoeld wordt.

Het is waarschijnlijk wel een leuke (zij het rekenintensieve) oefening. Ga eerst naar het meedraaiend stelsel en bereken daar het magnetische veld (of stel daar een vast magnetisch veld voorop, dat zal het rekenwerk vereenvoudigen en blijft conceptueel dezelfde vraag). Transformeer dit naar het stilstaande stelsel, met deze formules(183-188). Je krijgt zowel magnetische als elektrische velden. Met het transformeren moet je gebruik maken van een inertialstelsel dat op 1 ogenblik precies aan de correcte snelheid beweegt opdat het volgens de roterende waarnemer instantaan stilstaat in zijn stelsel.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures