Springen naar inhoud

Lipide-analyse


 • Log in om te kunnen reageren

#1

zwitterion

  zwitterion


 • >100 berichten
 • 108 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 oktober 2007 - 21:01

Ook had ik 'n paar vraagjes ivm lipide-analyse. Ook hier ben ik niet zeker van mijn antwoorden.

-In het TLC eluens(CHCl3:MeOH:0.2% CaCl2(60:35:7)) zit ook calcium. Waarom zouden we dit doen?
Wat dit betreft, weet ik het eigenlijk niet. Het enige wat ik kan bedenken dat die Ca2+ msh de negatief geladen groepen op fosfaatgroepen(zoals bij vb. fosfolipiden) stabiliseert.

-TLC platen kunnen ook met Primuline gekleurd worden. Waarom kleurt deze stof lipiden op een TLC-plaat? Bindt de stof covalent of niet-covalent aan lipiden?
Primuline is een aromaat, dus ik denk dat primuline kleurt na bestraling met een laser. Dit leidt tot emissie van een bepaalde golflengte, want de dubbele bindingen in de aromaat kunnen fotonen van bepaalde golflengte absorberen en daarna worden er fotonen van iets langere golflengte opnieuw geŽmitteerd. En ik zou zeggen dat de kleurstof covalent bindt. Zou dat kunnen?
Everything is chemistry.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

zwitterion

  zwitterion


 • >100 berichten
 • 108 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2007 - 20:31

Ondertussen heb ik de antwoorden zelf al gevonden. Het is te zeggen, de prof was deze morgen zo vriendelijk om 'n woordje uitleg te geven.

- Er wordt Ca2+ bijgevoegd om te interageren met de negatieve ladingen op de fosfaatgroepen van fosfolipiden.
Dit belet dat de fosfaatgroepen gaan interageren met de silica en zo ionische bindingen vormen. We mogen ook niet teveel Ca2+ toevoegen, anders gaat dit neerslaan.

- Primuline lijkt qua 3D-structuur op fosfolipiden. Wanneer we de TLC-plaat drogen, dan gaan dus de solventmoleculen weg. En dan gaat primuline samen met de fosfolipiden micellen vormen. De binding van primuline met de lipiden is dus niet-covalent.
Everything is chemistry.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures