Springen naar inhoud

Nederland - samenleven en samenwerken ..


 • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

Unimon

  Unimon


 • >25 berichten
 • 41 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 12 oktober 2007 - 18:00

Inleiding : Er zijn vele manieren om Vrijwilligerswerk te doen zoals hulp in de zorg, meehelpen evenementen te organiseren of bijvoorbeeld het assisteren bij ledenwervingsacties, alles wat zonder eis op eigen innitiatief word aangegaan behoort daartoe.
Elk van deze ordes hebben een gemeenschappelijke deler, niet geld maar roeping, ervaring, een inzicht of gewoon sympatie uit of meeleven voor, en daarom belangrijk want zij zorgen in de samenleving voor het losmaken van ideeen en energie !!

Hervorming Vrijwilligerswerk doel : te komen tot lagere instap: de geleidelijkheid van procedures tot het opnemen van een taak in het vrijwilligersbuurt(werk). Waarbij Vrijwilligerswerker in vervolg aangeduid zal worden als een Samenlevingsmedewerker, een hoopvol starten in samenwerkzaamheid .. de eerstkomende voorbeelden die hierna worden aangedragen zijn deels al een praktijk , maar gelet op de laatste tekstblokken hierna vanaf midden, met enerverende inspiratie omgeven.

Waar het om gaat is een binding van mensen te maken die tevens iedereen een reden van bestaan geeft
Wijkprojecten . in een gemeenschappelijkheid dragen projecten makkelijker dan op individele innitiatief . Het is eenvoudiger om mensen te kennen die weten hoe het voorgedaan dus het eenvoudigste kan of moet .. en daarom, zou het mooi zijn wanneer er een verbindend structuur bestaat die een algehele wijkbehoefte verzorgt en een bijdrage zal betekenen om een saamhorigheids doelstelling te versterken ?

Het is wel gebleken dat een idee innitiatief vrijwilliger vastloopt vanwege het ontbreken van "een juist gevoel van sympatie" bij het volk te wekken en zoekt ( de manier ) om de juiste snaar te vinden . Waardoor komt dit eigenlijk ? Ik denk door het ontbreken van een inleiding, een voortraject, een ontmoetings traject . Men ( de mensen) vindt het wel nuttig maar de drempel is te hoog het ene voor het andere in te leveren en gaat niemand als persoon erheen om verder op het idee in te gaan.(en geduld niet meer kan opbrengen) De maatschappij verwijderd ; grote winkels en stadsbeheerplannen maken het dat mensen niet noodzakelijk meer buiten hoeven te zijn, want de tijd van een eigen tuin , de groenteman/vrouw, bakker en melkboer of plaatselijke reparaties bij smit of schoenmaker ..zij leven als het aan onze samenleving licht in een verleden , in iedergeval komen zij niet meer langs .. Hier nu is sociale leegte ..

De vooruitgang en haar band met mensen .
Het is helaas zo dat met het leren en de computer wij , elkaar teveel op de lip zitten (want dit is het gevolg ), en in directe omgangsvorm middels persoonlijk vermaak en hoge idealen deze fenomenen ons verder van elkaar verwijderd hebben en dat is wel jammer , ook al is de wereld nog zo groot , het is een klein wereldje ook al kunnen we ermee de hele wereld rond .. jij / de overheid heeft bepaalde interesses en dat zijn de tijdelijke gelukjes voor bepaalde verkorenen. Het ook voor eigen innitiatiefnemers jammer te constateren dat dezen zich niet zo erg meer betrokken voelen bij een voortmoderende samenleving en wil je iets goeds opstarten dan is het dat je tch .. welhaast een grote vrienden/kennisenkring moet hebben eer dat je .. . Oke, want ook de Gemeente heeft na terugtrekking uit sociale delen van haar taakstelling, haar hogere taak aan de particulier (opgedrongen), dat er zo een maatbepalend belang uit het zicht is gevallen is men laat ten deel gevallen , en dan denk ik maar aan de toenemende losbandige criminaliteit , het lijkt dat het communiale contact uit het hart van de Gemeente verloren is gegaan.., het langzaam ter ziele gaan van haar onafhankelijk verbindend dialoog met burgers is zoek of ... er nooit voldoende geweest.. wat nu ?

Wat is het plan : Er moet een samenleven komen dat vertrouw-wekkend aanvoelt , als een tweedehuid. Hier moet wat voor gedaan , hier het plan .. door dit te bereiken zal er een verbindend of verbinder moeten komen die ( vanuit de belangen van de wijken) als een overkoepelend orgaan die mogelijk maakt, en of zorgdraagt, dat de wensen bij individueen in een vroeg stadium mbt haalbaarheid kan en wil toetsen.

Dit brengt mij oa bij een idee om als wijk (gemeenschap) in een wijk(en) Overheidswoningen aan te huren of bestaande centra of oude, weinig bezochte Kerken in overleg huren en ombouwen die kunnen functioneren als gesprekshuizen . Hier kunnen mensen met ideeen komen en hun passie uitdragen en samen te kijken en toetsen wat voor een nut en haalbaarheid deze idee heeft. Dan zal het verwezelijkt moeten en dus mensen hiervoor te werven in de wijk , als het niet alleen door n wijk georganiseerd lijkt te kunnen worden, dan kan de wijk hiermee verder vergaderen in een door hen ( uit te nodigen ) wijken samenkomstconverentie en indien hiervoor nog niet voldoende mensen, hierna een groot debat per stad te gaan houden waar alle ideeen besproken en per besluit samen afgesproken kunnen worden . Daarna kunnen bij voldoende animo mensen in al deze wijken een project uitvoerende vergadering plannen en kan deze ontwikkeling verder (door Vrouwen met kinderen) verder worden uitgewerkt ; ( dit is het associatieve deel van het plan ) deze vrouwen hebben voor de wijk/groep een emotionele waarde / status .
midden

Voor een project kan en wil de Overheid/gemeente mag zelf ook lijstjes aanmaken waarin zij aangeeft dat er ergens ( in een andere) (wijk) behoefte aan is . De Gemeente kan bv hiervoor besluiten om op incidentele basis administratieve beheerders te zoeken, uitnodigen. ( mogelijk moet dit betaald ) Heeft de Gemeente een wens dat ; zeg het park er snel mooi bij ligt, dan kunnen ze bij de wijkenpunten lobbyen en de aanwezigen hiervoor warm maken .

Organisatie - verbindingen
De inspraak van burger en de Gemeente zal met een zelf te bepalen aantal afgezanten van het Vrouwlijkheids commitee worden bijgestaan . Dit commitee bestaat uit 98 vrijwillige vrouwen als vaste landafdeling, deze vrouwen maken (reis) onkosten en kunnen een bijdrage uit een Overheids afdeling krijgen) Zij zullen een Overheidsgebouw moeten hebben die als samenkomstbasis dient en het liefst in het midden van het land dan wel de grootste (internationale (lucht)verbindings) plaats van Nederland en word het Amsterdam .. Het kan zijn dat ze het erg druk krijgen en dan, mochten deze vrouwen meer hulp nodig hebben kunnen zij dit later ( in de wijk of wijken) aanroepen, mits alleen vrouwen met kind(eren). ) het zijn deze vrouwen die bij de burgers in het Overheidsgebouw komen, en men daar hen onderandere om richting, raad en bijstand (zoals projectlobbyen) kunnen verzoeken , en zijn houden gesprekken/assisteren op de werk/thuisplek .. maar wel zo dat zij ( deze vrouwen ) zich ongedwongen voelen en hier ook zelf wat voor voelen natuurlijk want deze vrouwen zijn er om de mensen te stimuleren om datgeen wat ze besloten hebben, ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Dan kunnen deze vrouwen bij de Overheid aandringen op versoepeling van vertragende (onzin)regels en wat aandringen op versnelling van een vereiste aanvraagprocedure of verzoek tot herziening van een besluit. Deze belangrijke Orde geeft duidelijkheid met betrekking tot de coordinatie van Overheids invulling en wat er betreft een zinvolle wetgeving die burgers laten mee besturen .

Hoe werkt het allemaal in de wijk en dus de praktijk ? Voorbeeldje : er is een plan voor een kinderboerderij , ik hang een oproep in het gebouw en plaats in een krantje een reactie bon voor het meedoen in een discussie avond Op de discussie avond mogen de sceptyci ook worden overgehaald Hier kan men opmerkingen maken betreffende de te kiezen plaats, de planten en dieren en het oog voor ieders welzijn. Dit samenzijn leert een band en dit moet ook als uitgangspunt zo zijn, samenwerken vanaf het plan . Daarna kan de wijk met behulp van de huis-aan-huiskrant haar idee en oproepen ( oa tot het afstaan van voorwerpen, aanbieden van dienstbaarheid of vervoer middel, een vestigingsplaats ) publiceren . Na goedkeuren en een financieele plan dan goederen inzamel actievergadering en de binnengekomen giften en goederen voor een creatieve aanzet beoordeeld worden ..

Er zijn ook wel uitzonderingen, de Gemeente kan via de wijk bemiddelaarsters ( Vrouw ) andere of betere planologische argumenten aandragen die dit project in voorstadia gericht beinvloeden of blokkeren kunnen maar , argumenten betreffende een financieele bekostiging ( van een (nog) te krappe opstart ondersteuning ) kan en mag niet tot ht afwijzend argument dus een Gemeentelijk "n" leiden. Geld speelt geen rol inwat dit betreft .(.. want het is dan nog maar even afwachten .. op donors .. )

Sociaal in het kort : klare plannen, interne besluiten ze lopen over vele onbereidwillende hoofden heen en missen zo betrokkenheid van de wijkbewoners in het algemeen want laten deze ook zelf hun ideeen met de ruimte maar eigenhandig invullen. Voorwaarde is : samen ( dus met de gemeente) de ideeen beargumenteren . Een investering kan zijn, een wijkwens kan zijn : Mooie tuin, afvalproblemen, schone straten, minder verkeer, ruimere speelgelegenheden, sloop en nieuwbouw wensen . een nieuwe manier van werken zal ontstaan . Het bouwen of bewaren van Gezellig knus ogende woningen is erg belangrijk voor de rust in een wijk. Dus .. Gemeente, geen plan helemaal met jezelf maken maar laat de wijk hun hoogste priors komen ! En .. buurt ontwerpers danwel vrijwillig aangetrokken architecten zijn als welkom !

Dit alles (te organiseren) kan in een buurt of clubhuis maar het liefst in een ( nog op te zetten ) vertrouwenswekkend Overheidshuis met (kinderopvang) kamers beheerd, ( ) In deze gebouwen zijn aanwezig de lijsten van (project) contact personen, project administratie en financiele subsidie/collectefondsen en hangen de lijsten van aanmeldig . Ook handig te weten ieders eigenschappen, hobby en talenten, alles ter inzage opgesteld ...

De beloning, dit is onze kern ........... Wanneer een Samenlevingsmedewerker goed presteert in de ogen van zijn medebewoners dan kan zo iemand via stemming uitverkoren worden en zo een recht verwerven op een dienst of iets van waarde ontvangen waarbij je dan bv zou kunnen denken aan 2 vrijkaartjes voor een bezoek aan een showburg of dierentuin. Maar ook bestaat er de zin van het geven van cijfers, die eens per week of maand (diploma) in talent en vaardigheid worden verzameld met de stemmers naam en toenaam, en is in dit organiserend verband erg duidelijkend ! En verder .. .. het kan voor de middenstand ook een mooie gelegenheid zijn om (als winkel) mee te doen door een extra te geven aan een idee, een groep of persoon die vooraf via wijkstemming voor een bepaald (omhooggetrokken) eigenschap / prestatie werd verkoren , maar ook mogelijk dingen/diensten kunnen beschikbaar gesteld voor een noodzakelijk project .

Het Overheidshuis kan intussen verder groeien, ik denk zelfs dat het ook als dokters spreekuur kan bestaan en dan met name wanneer er een speciaal ziekte geval bestaat, en hij en zij ( in vrijwilligteam / als stel ) kan hier zelfs als ( gepensioneerde / al op leeftijd ) dokter aanwezig zijn ! Dit is dus erg belangrijk voor de saamhorigheid binnen stad en streek. Mogelijk opstart punt van een nieuwe praktijk ?

Conclusie, het als begrip Overheidshuis zorgt dat de mensen via een vrijblijvend middel met elkander nieuwe wegen bewandelen, communicatie voelt vertrouwder en het wijknieuws met interviews ook nauwer normaler bevonden en bied iedereen een persoonlijke reflectie ( mbt het woongeheel ) en daarom betere leefbare gemeenten dus met dit , de haalbaarheid van projecten beter geschat, de vrijwilligers als Samenlevingsmedewerkers beter getoetst, een gemeenschap die duidelijk ook voor de "kleine" burger er is.


John van Dokkumburg

uit Steenwijk
De natuurwet overheerst overal en leid tot bevruchting en word soms zwanger .

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16595 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 12 oktober 2007 - 19:43

Voor weblogs is Wetenschapsforum niet bedoeld, die kun je starten op www.web-log.nl
-slotje-
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures