Springen naar inhoud

Aardingsweerstand


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cerium

  Cerium


 • >250 berichten
 • 449 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2007 - 16:51

Hallo,

De aarding van een huis kan een pin zijn die in de grond geklopt wordt die verbonden is met de aardingsgeleiders in je huis. Maar als de aardingsweerstand te groot is kan het zijn dat je parallel aan de pen die al in de grond zit een extra pen moet in de grond kloppen. Nu is het zo dat die pennen op een afstand van elkaar moeten staan ( hoe verder af hoe lager de aardingsweerstand wordt).

Wat is de verklaring hievoor? Hoe komt het dat die pennen uit elkanders buurt moeten geplaatst worden?


Bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Stephaan

  Stephaan


 • >250 berichten
 • 866 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2007 - 13:38

Als de aardingsweerstand via de eerste pin te groot is, komt dat waarschijnlijk omdat de grondsoort en of de vochtigheid ter plaatse niet geschikt is voor een goede aarding. Daarom lijkt het me logisch en waarschijnlijk dat je door verder af van de eerste pin een tweede in te slaan andere en betere aardings-voorwaarden zal aantreffen. Bovendien , vermits je nu 2 aardingen hebt in parallel, zal elk van de aardingen een kleinere stroom moeten afvoeren.
Zelfs als de tweede pin een even slechte aardingsweerstand heeft als de eerste zal de totale weerstand maar half zo groot zijn als met n pin.
Misschien kan een expert wel een betere uitleg geven!

#3

Cerium

  Cerium


 • >250 berichten
 • 449 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2007 - 20:13

Bedankt voor je antwoord. Maar dat was eigenlijk niet hetgene wat ik me afvroeg. Sorry als ik mijn vraag onduidelijk heb geformuleerd. De weerstand zal dalen door parallel aan de aardingspen nog een pen te slaan. De totale weerstand van 2 in parallel geschakelde weerstanden is immers kleine als de weerstand van de kleinste weerstand.

Maar hoe verder je de twee pennen van elkaar in de grond slaat, hoe kleiner de weerstand zal worden. Dit begrijp ik niet.

Veranderd door Cerium, 16 oktober 2007 - 20:18


#4

Sybke

  Sybke


 • >250 berichten
 • 599 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2007 - 22:11

Dit is niet makkelijk uit te leggen. Bedenk dat de elektrische stroom van de ene pin die door het zand de aarde in gaat niet kan snijden met de stroom van de andere pin. Neem verder even voor het gemak aan dat de dikte van de pinnen onbelangrijk is. Als je nu twee pinnen zo dicht bij elkaar zou zetten dat ze elkaar raken zijn ze als het ware maar n pin, waarvan de weerstand groter is dan van twee pinnen. Je kunt dus aanvoelen dat als de afstand groter wordt de weerstand kleiner moet worden. De stroom die van een pin de grond in gaat waaiert als het ware alle richtingen de grond in, maar omdat de stroom van de ene pin niet kan snijden met die van de andere pin, werken de stromen die tussen de twee pinnen in zouden zitten elkaar tegen. Alleen aan de kanten van de pinnen die van alkaar af wijzen kan de stroom vrij uitwaaieren. Ik wou dat ik hier een plaatje van had. :D

#5

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 16 oktober 2007 - 23:05

Dit is niet makkelijk uit te leggen. ..//.. Ik wou dat ik hier een plaatje van had. :D

U vraagt, wij draaien.... ;)

Met behulp van een werkelijke fantastische applet over elektrische velden rond ladingen:
http://www.cco.calte...eld/EField.html
in het bovenste plaatje n lading van 10, het onderste plaatje 2 ladingen van 5. Je ziet niet zo goed dat in het plaatje van de ene aardpen de equipotentiaallijnen (blauw) veel dichter op elkaar liggen _( de eerste verdwijnen in het bolletje dat de lading zelf voorstelt), maar dat is echt zo. Verder zie je wel dat op gelijke afstand van een van de twee pennen (onderste plaatje) veel minder veldlijnen een even lang stuk equipotentiaallijn snijden dan in het geval van de ene pen (bovenste plaatje)

aardingsweerstand.gif

Dit houdt in dat in het geval van de twee apart geplaatste pennen minder amperes door een cm grond moeten, wat Sybke al trachtte uit te leggen.

(Stel je ruim rond elke pen een holle cilinder voor (neem een equipotentiaallijn). Sluit nou eens een amperemeter aan op 1 cm van die cilinder en meet de stroomsterkte door die cm. IN het geval van de twee pennen zal die stroomsterkte per cm doorstroomd oppervlak rond de pen veel lager zijn).
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

Cerium

  Cerium


 • >250 berichten
 • 449 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 17:59

Bedankt allemaal! Nu is het heel duidelijk.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures