Vloeibare en vaste fase in ijs
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
- Berichten: 2.005
Vloeibare en vaste fase in ijs
In consumptie-ijs, komen twee fases tegelijk voor. Het ijs is zowel vloeibaar als vast. Dit heeft te maken met de aanwezigheid met waterstofbruggen tijdens het invriezen. Alleen de precieze link, dus wat precies het effect van die waterbruggen is en hoe er dan beide fases zijn, kan ik niet vinden. Iemand die het weet of me op weg kan helpen?
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...
- Berichten: 10.561
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. Waar zit de vloeibare fase van ijs?
Cetero censeo Senseo non esse bibendum
- Berichten: 1.409
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
ik denk dat Pdejong smeuig bedoeld?
Its supercalifragilisticexpialidocious!
- Berichten: 2.005
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Ja, smeuig zou een beter woord zijn, maar de fasen zijn nou eenmaal gas (hier niet van toepassing), vast en vloeibaar.
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...
- Pluimdrager
- Berichten: 4.168
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
comsumptie-ijs, of beter gezegd roomijs (geen waterijs) is een emulsie
Hydrogen economy is a Hype.
- Berichten: 1.409
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Ik zou niet te snel van oordeel zijn dat er twee fasen in voorkomen. Ijs wordt bewaard op een temperatuur beneden het vriespunt dus kan alleen de vaste fase mogelijk zijn. De reden waarom ijs zo smeuig is en toch vast komt door de ijsmachine. Die maakt het ijs veel dikker. Wat nu juist de fysische oorzaak is weet ik niet...
Its supercalifragilisticexpialidocious!
- Berichten: 2.005
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Er is in het bereidingsproces (ik heb het zelf gemaakt) geen ijsmachine gebruikt.comsumptie-ijs, of beter gezegd roomijs (geen waterijs) is een Ik zou niet te snel van oordeel zijn dat er twee fasen in voorkomen. Ijs wordt bewaard op een temperatuur beneden het vriespunt dus kan alleen de vaste fase mogelijk zijn. De reden waarom ijs zo smeuig is en toch vast komt door de ijsmachine. Die maakt het ijs veel dikker. Wat nu juist de fysische oorzaak is weet ik niet...
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...
- Pluimdrager
- Berichten: 4.168
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Niettemin wordt roomijs beschouwd als een emulsie. Je had op mijn link moeten klikken.
Hydrogen economy is a Hype.
- Berichten: 2.242
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Nee, de uitleg van wikipedia klopt hoor. Het lijkt niet dat het twee vloeibare vormen zijn, maar dat zijn het toch. Zie ook het voorbeeld van mayonaise op de wikipagina.Het gaat hier om de vaste vorm en de vloeibare vorm; niet twee vloeibare vormen.
Ondanks dat het ijs heet bestaat het niet volledig uit water. Het is dus niet per sé waar dat het helemaal in vaste fase is.Ijs wordt bewaard op een temperatuur beneden het vriespunt dus kan alleen de vaste fase mogelijk zijn.
- Berichten: 2.005
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Had ik gedaan, alleen ik kon de link even niet leggen.Niettemin wordt roomijs beschouwd als een emulsie. Je had op mijn link moeten klikken.
Nu ik dat over dat eigeel lees, begint er een lampje te branden Ik heb er inderdaad eierdooiers bij gedaan. Die waren, samen met de gelatine en in mindere mate ook de slagroom, om het gebruik van een ijsmachine overbodig te maken. Dan had Jona444 dus daar ook gelijk. De voor het oog vaste fase is dus eigenlijk ook een vloeistof, die door het eigeel (als zijnde emulgator), dicht bij elkaar gehouden wordt. Om, zelfs bij temperaturen onder 0, toch alleen de vloeibare fase te behouden, wordt eerst het smeltpunt verlaagt met suiker en wordt de vloeistof bij elkaar gehouden door het eigeel, zodat er niet veel bevriest, en dat wat toch bevriest weer snel vloeibaar is.Nee, de uitleg van wikipedia klopt hoor. Het lijkt niet dat het twee vloeibare vormen zijn, maar dat zijn het toch. Zie ook het voorbeeld van mayonaise op de wikipagina.
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...
- Berichten: 2.242
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Vast en vloeibaar zijn hier wel verwarbaar. Net zoals je zou zeggen dat mayonaise "vast" is.
Overigens begrijp ik ook niet waarom dit bij scheikunde thuishoort volgens jou. Het veranderen van aggregatietoestand enzo hoort thuis bij natuurkunde.
Overigens begrijp ik ook niet waarom dit bij scheikunde thuishoort volgens jou. Het veranderen van aggregatietoestand enzo hoort thuis bij natuurkunde.
- Berichten: 2.005
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Bij dit stukje stond in het protocol de volgende zin: Denk hierbij aan de rol van waterstofbruggen. Als ik waterstofbruggen zie staan, dan denk ik aan scheikunde...Overigens begrijp ik ook niet waarom dit bij scheikunde thuishoort volgens jou. Het veranderen van aggregatietoestand enzo hoort thuis bij natuurkunde.
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...
- Berichten: 2.242
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Ik niet. Waterstofbruggen zijn naar mijn inzien een fysisch verschijnsel. Het verandert niets aan de elektronenstructuur van de betrokken moleculen.
- Berichten: 10.561
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Scheikunde bestaat voor 100% uit fysische verschijnselen, dus die opmerking doet niet echt terzake. Hokjesdenken is ook nergens voor nodig, er is flink wat overlap tussen beide disciplines, en daar is niets mis mee.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum
-
- Berichten: 3.165
Re: Vloeibare en vaste fase in ijs
Eens.Ik niet. Waterstofbruggen zijn naar mijn inzien een fysisch verschijnsel. Het verandert niets aan de elektronenstructuur van de betrokken moleculen.
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap
We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.
We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.