Springen naar inhoud

Plantaardige indicatoren


 • Log in om te kunnen reageren

#1

rubn

  rubn


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2007 - 21:12

hallo iedereen

Als project op school kregen we het volgende op ons bord: Haal kleurstoffen uit plantaardig materiaal en gebruik deze als indicatoren. Er werd ons ook gevraagd om wat originaliteit, want je kunt wel gaan denken dat uit een jaar van zo'n 50 man veel het zelfde zal naar voor komen.

dus,

Kleurstoffen uit rozen en rode kool halen zal iedereen wel al doen. Ik had nu gelezen tijdens mijn zoektoch op het net dat lakmoes vroeger uit korstmossen gewonnen werd. We hadden namelijk graag iets gedaan met mossen/korstmossen/algen/wieren. Nu weten we al dat het zou moeten lukken met korstmossen (enfin ja, praktisch zal dit mss nt uitvoerbaar zijn, maar dat zien we dan wel nog)

Zijn hier mensen die meer weten omtrend algen, wieren, mossen, korstmossen? bv welke soorten juist (kan aannemen dat niet alle soorsten korstmossen geschikt zijn, heb zelf al een paar families, maar vrees dat deze hier niet voorkomen) hoe we die kleurstoffen er dan uiteindelijk kunnen uit isoleren? of gewoon andere tips?

Alle info is uiteraard welkom!
vriendelijke groet
rubn (en mijn 'team')

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JanMeut

  JanMeut


 • >1k berichten
 • 2116 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 oktober 2007 - 10:08

Lekker veel experimenteren. Fel gekleurde planten zijn waarschijnlijk je beste gok. Maak een extract en test het met een base en een zuur. Niet één plant, maar tientallen. Dan moet je er wel een vinden. Google anders eens op verfkruiden.
β-Damascenon en maneschijn

#3

rubn

  rubn


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 oktober 2007 - 21:55

Als er iemand is die mij iets meer kan vertellen omtrend extracties enzo?graag!

#4

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 oktober 2007 - 16:05

Gelieve niet te bumpen (= een topic opnieuw onder de aandacht brengen met een inhoudloze post). Lees ook even de regels.

Om terug te komen op jouw vraag:

De geslachten die vroeger gebruikt werden voor de winning van lakmoes zijn voornamelijk Ochrolechia (tandpastakorstmossen), Rocella en Lecanora (glimschoteltjes; voornamelijk de soort L. tartarea). Het eerste geslacht is zeer zeldzaam geworden in de Benelux en over de andere twee geslachten heb ik niet zoveel informatie (zie ook de cheklist van Nederlandse lichenen lichenicole fungi).

Nog even over het gebruik van lakmoes als indicator (het kan zijn dat je het al gevonden hebt, maar ik vermeld het toch nog maar even): lakmoes kleurt rood in zure oplossingen en blauw in basische oplossingen.

Ik zal proberen om meer informatie boven water te krijgen, maar ik heb nu even geen tijd.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#5

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 oktober 2007 - 18:09

Meer informatie over lakmoeswinning uit korstmossen:

http://www.chriscook...chen/litmus.htm
http://www.botanical...l/litmus35.html
http://www.accessexc...e/lichens1.html
http://www.britishec...eports/1778.php

Onthoud ook het volgende:

Lichens had already been in use for years to test acidity. Litmus paper is made from the Ochrolechia tartarea and Rocella tinctoria varieties. Though Rocella is described as early as 1599, it was Ochrolechia that was first used to make the paper, in the 16th century in Holland, where manufacture continues to this day. The exact process is still kept secret, but involves ammonia, sodium carbonate, lime, and potash in a fermentation and extraction procedure.

Bron: http://inamidst.com/notes/lichen

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures